Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 79 от 2.X

НАРЕДБА № 13 ОТ 27 ОКТОМВРИ 2005 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПОДАВАНЕ НА ДОСИЕТА И УПРАЖНЯВАНЕ НА КОНТРОЛ НА СЪОТВЕТСТВИЕТО НА ГЕОГРАФСКИ ОЗНАЧЕНИЯ НА ЗЕМЕДЕЛСКИ И ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ

 

НАРЕДБА № 13 ОТ 27 ОКТОМВРИ 2005 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПОДАВАНЕ НА ДОСИЕТА И УПРАЖНЯВАНЕ НА КОНТРОЛ НА СЪОТВЕТСТВИЕТО НА ГЕОГРАФСКИ ОЗНАЧЕНИЯ НА ЗЕМЕДЕЛСКИ И ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ

Обн. ДВ. бр.88 от 4 Ноември 2005г., отм. ДВ. бр.79 от 2 Октомври 2007г.

Отменена с § 7 от заключителните разпоредби на Наредба № 16 от 14 септември 2007 г. за подготовка и представяне на искания до Европейската комисия относно земеделските продукти и храни със защитени географски означения и традиционно специфичен характер, за контрол за съответствие с продуктовата спецификация и водене на регистри на производителите и контролиращите лица - ДВ, бр. 79 от 2 октомври 2007 г.


Глава първа.
ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 1. С тази наредба се уреждат условията и редът за подаване на досиета за вписване на географски означения на земеделски и хранителни продукти в Европейския регистър на защитените географски означения на земеделски и хранителни продукти, както и контролът за съответствието на земеделските и хранителните продукти със защитени географски означения.


Чл. 2. За вписване в Европейския регистър на защитените географски означения на земеделски и хранителни продукти се предлагат географски означения на:

1. продукти, предназначени за консумация от човека, посочени в приложение № 1;

2. хранителни продукти, посочени в приложение № 2;

3. други земеделски продукти, посочени в приложение № 3.


Глава втора.
УСЛОВИЯ ЗА ПОДАВАНЕ НА ДОСИЕТА

Чл. 3. (1) Група от производители на земеделски или хранителен продукт може да подаде заявление-спецификация за вписване на географско означение на продукта.

(2) Група от производители е дружество на двама или повече производители на земеделски или хранителен продукт, учредено по Закона за задълженията и договорите (ЗЗД), Търговския закон (ТЗ) или Закона за кооперациите (ЗК), или сдружение по Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ).

(3) По изключение, заявление-спецификация за вписване на географско означение на земеделски или хранителен продукт може да подаде и физическо или юридическо лице, когато е единствен производител на земеделския или хранителен продукт към момента на подаване на заявлението.


Чл. 4. (1) Досие за вписване на наименование за произход на земеделски или хранителен продукт се подава за наименование на район или определена местност, използвано за означаване на земеделския или хранителен продукт, който:

1. се произвежда, преработва и приготвя изцяло там, и

2. чието качество или характеристики се дължат предимно или изключително на географската среда, включваща природни и човешки фактори.

(2) Досие за вписване на наименование за произход може да се подаде и за традиционно по своя характер географско или негеографско наименование на земеделски или хранителен продукт, който:

1. произхожда от определено географско място, и

2. отговаря на изискванията по ал. 1, т. 1 и 2.

(3) Досие за вписване на наименование за произход може да се подаде и за географско наименование на земеделски или хранителен продукт, при чието производство са използвани живи животни, месо и/или мляко, които произхождат от географско място, което е по-широко или е различно от географското място на преработка на земеделския или хранителен продукт, ако са спазени следните условия:

1. месото и млякото са добити, а живите животни произхождат от ограничен район;

2. месото и млякото се добиват, а живите животни се отглеждат при специфични условия;

3. определени са мерки за контрол за спазване изискванията по т. 1 и 2.


Чл. 5. Досие за вписване на географско указание на земеделски или хранителен продукт се подава за наименование на район или определена местност, използвано за означаване на земеделски или хранителен продукт, за който:

1. поне един от етапите на производство се осъществява в посоченото географско място, и

2. притежава добро име, качество, известност или друга характеристика, които се дължат на този географски произход.


Чл. 6. Досие за вписване на наименование за произход или на географско указание на земеделски или хранителен продукт по изключение може да се подаде и за наименование на страната.


Глава трета.
РЕД ЗА ПОДАВАНЕ НА ДОСИЕТАТА

Чл. 7. (1) Групата от производители подава в Министерство на земеделието и горите (МЗГ) заявление-спецификация по образец съгласно приложение № 4. Заявлението-спецификация съдържа:

1. данни за заявителя;

2. искане за вписване в Европейския регистър на защитените географски означения на земеделски и хранителни продукти - наименование за произход или географско указание;

3. наименованието на земеделския или хранителен продукт;

4. описание на земеделския или хранителен продукт, включително суровините и основните му физични, химични, микробиологични и/или органолептични характеристики;

5. описание на метода на производство на продукта;

6. описание на начина на опаковане и етикетиране на продукта;

7. описание на методите за проверка характеристиките на продукта по т. 4;

8. описание на границите на географското място;

9. характеристиките на земеделския или хранителния продукт, дължащи се на специфичните природо-климатични условия в посоченото географско място;

10. данни за контролния орган.

(2) Към заявлението-спецификация се прилагат:

1. удостоверение за актуално състояние на съдебната регистрация на групата от производители, когато е дружество по ТЗ, ЗК или е сдружение по ЗЮЛНЦ, или договора за дружество по ЗЗД;

2. удостоверения за актуално състояние на съдебните регистрации на членовете на групата от производители, които са търговци или сдружения;

3. удостоверения от съответната община, че членовете на групата, които са производители на хранителен продукт, извършват производствената си дейност в посоченото географско място, а когато опаковката представлява съществена част от спецификата на продукта - че опаковането се осъществява също там;

4. декларации за обема на производство на земеделския или хранителен продукт от всеки член на групата от производители за предходните три календарни години и пълно описание на производствените помещения и на помещенията за съхранение, опаковане и обработка на суровините за производство на земеделския или хранителен продукт и на крайния продукт;

5. копия на регистрационните карти на членовете на групата от производители, които са земеделски производители, заверени по реда на Наредба № 3 за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители (ДВ, бр. 10 от 1999 г.);

6. техническа документация, доказваща, че се прилагат автентични начини на производство, които не се променят;

7. декларации от всеки член на групата, че земеделският или хранителният продукт се произвежда в посоченото географско място;

8. обосновка на връзката между притежаваните характеристики на земеделския или хранителен продукт и географската среда, включваща природни и човешки фактори;

9. доказателства за добро име, качество, известност или друга характеристика, която се дължи на този географски произход;

10. опис на всички подадени документи с посочен брой на страниците.

(3) Групата от производители на храни, която не е юридическо лице, подава заявлението-спецификация чрез специално упълномощен представител. Пълномощното на представителя е с нотариално заверени подписи на упълномощителите.

(4) При подаване на заявление-спецификация от физическо или юридическо лице по чл. 3, ал. 3:

1. не се прилага документа по ал. 2, т. 1;

2. документите по ал. 2, т. 2 - 10 се отнасят и за единствения производител на продукта;

3. прилагат се документи, доказващи, че определената географска област на производство притежава характеристики, които съществено я отличават от съседните географски области, и/или характеристиките на продукта съществено се различават от характеристиките на сходни продукти.


Чл. 8. При подаване на документите в МЗГ длъжностното лице издава входящ номер, проверява и удостоверява наличието на документите, посочени в описа, и отбелязва броя на страниците във входящия номер.


Чл. 9. (1) Заявлението-спецификация заедно с приложените документи образуват досие.

(2) Дирекция "Интеграционна политика" в МЗГ вписва подадените досиета в дневник с пореден номер и дата на подаване. Поредният номер на досието се поставя върху всички допълнително представени в МЗГ документи.


Чл. 10. (1) Дирекция "Интеграционна политика" проверява пълнотата на подадените документи съгласно чл. 7. Когато се установят непълноти, заявителят се уведомява и му се предоставя едномесечен срок за отстраняването им. Срокът започва да тече от датата на получаване на уведомлението.

(2) Когато в предоставения срок заявителят не отстрани непълнотите, процедурата се прекратява.

(3) Процедурата по вписване се прекратява и по молба на заявителя.

(4) Процедурата по вписване се прекратява със заповед на министъра на земеделието и горите.


Чл. 11. (1) Дирекция "Интеграционна политика" извършва проверка дали са изпълнени условията по глава втора и на приложените документи по глава трета. Министърът на земеделието и горите със заповед определя лицата, които извършват проверка на място на производството и/или преработката на земеделския или хранителен продукт.

(2) Въз основа на проверките по ал. 1 дирекция "Интеграционна политика" внася доклад за разглеждане от постоянната комисия по географските означения на земеделски и хранителни продукти.


Чл. 12. (1) Към министъра на земеделието и горите се създава постоянна комисия по географските означения на земеделски и хранителни продукти, включваща представители на Министерство на земеделието и горите, Министерство на здравеопазването, Министерство на икономиката и Патентното ведомство. Съставът й се определя със заповед на министъра на земеделието и горите.

(2) Председателят на постоянната комисия се определя от министъра на земеделието и горите със заповедта по ал. 1. Представителите на министерствата се предлагат от съответните министри, а представителят на Патентното ведомство - от неговия председател.

(3) За участие в постоянната комисия могат да бъдат канени и други специалисти в зависимост от продуктите, чиито географски означения са заявени за вписване. Списъкът на специалистите се утвърждава със заповед на министъра на земеделието и горите.

(4) Министърът на земеделието и горите утвърждава правилата за работа на постоянната комисия.


Чл. 13. (1) Постоянната комисия разглежда доклада по чл. 11 заедно с подаденото заявление-спецификация и представените документи и доказателства и предлага на министъра на земеделието и горите решение за одобрение или за мотивиран отказ.

(2) При разглеждането по ал. 1 постоянната комисия кани за участие представители на организации на производители, преработватели, потребители и търговци, консултантски служби, научни институти и контролни органи.

(3) Постоянната комисия дава становища при избор на контролни органи и при прекратяване на техните функции.


Чл. 14. (1) Когато при проверката по чл. 11 или чл. 13 се установи, че представените доказателствата не са достатъчни, на заявителя се предоставя възможност да представи допълнителни доказателства и му се дават указания за това.

(2) Допълнителните доказателства се представят в МЗГ в срок до два месеца от уведомяването на заявителя. Срокът може да бъде удължен от директора на дирекция "Интеграционна политика" въз основа на мотивирано искане от заявителя.

(3) Когато заявителят не представи допълнителни доказателства по ал. 2, процедурата по вписване се прекратява по реда на чл. 10, ал. 4.


Чл. 15. (1) Въз основа на решението на постоянната комисия министърът на земеделието и горите със заповед одобрява внасянето на досието за разглеждане от Европейската комисия или прави мотивиран отказ.

(2) Само одобрените по реда на ал. 1 досиета могат да бъдат представени за разглеждане от Европейската комисия с цел вписване в Европейския регистър на защитените географски означения на земеделски и хранителни продукти.

(3) След одобрението по ал. 1 в 7-дневен срок заявителят представя в МЗГ по реда на чл. 8 резюме на заявлението-спецификация съгласно приложение № 5, което се изпраща на Европейската комисия заедно с досието. Резюмето се публикува в официалния вестник на Европейския съюз.

(4) След вписване на географското означение в Европейския регистър на защитените географски означения на земеделски и хранителни продукти заявителите са длъжни да представят в дирекция "Интеграционна политика" информация за промени в обстоятелствата по чл. 7, ал. 1, т. 1 и 10 в 7-дневен срок от тяхното настъпване.


Чл. 16. Не се предлагат за вписване в Европейския регистър на защитените географски означения на земеделски и хранителни продукти наименованията:

1. на земеделски и хранителни продукти, които са станали родови наименования;

2. които са идентични с наименования на по-рано защитени сортове растения или породи животни, когато вписването би могло да доведе потребителите до заблуждение относно истинския произход на продукта.


Чл. 17. (1) В дирекция "Интеграционна политика" се създава и съхранява база данни на всички одобрени по реда на чл. 15 досиета за вписване в Европейския регистър на защитените географски означения на земеделски и хранителни продукти.

(2) В базата данни се включва следната информация:

1. пореден номер и дата на вписване на досието в дневника на подадените досиета;

2. наименование на заявителя;

3. седалище, адрес на управление и номер на съдебна регистрация на заявителя, когато е съдебно регистриран;

4. имена и адреси на физически лица или наименования, седалища и адреси на управление на юридически лица, регистрационни номера като земеделски производители и номера на съдебна регистрация на членовете на заявителя;

5. географско означение и основни елементи на спецификацията на земеделския или хранителния продукт;

6. номер и дата на заповедта на министъра на земеделието и горите;

7. промени във вписаните обстоятелства.


Глава четвърта.
КОНТРОЛ ЗА СЪОТВЕТСТВИЕТО НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ И ХРАНИТЕЛНИТЕ ПРОДУКТИ СЪС ЗАЩИТЕНИ ГЕОГРАФСКИ ОЗНАЧЕНИЯ

Раздел I.
Контролни органи

Чл. 18. (1) Контролът за съответствие със заявлението-спецификация на земеделски и хранителни продукти с географски означения, вписани в Европейския регистър, се осъществява от физически или юридически лица - търговци или сдружения с нестопанска цел, получили одобрение от министъра на земеделието и горите.

(2) Министърът на земеделието и горите или упълномощени от него лица осъществяват надзор върху контролните органи по ал. 1.


Чл. 19. (1) За получаване на одобрение по чл. 18, ал. 1 лицата подават заявление в МЗГ. Заявлението съдържа данни за правния статут на лицето: номер на съдебна регистрация, наименование, седалище, адрес на управление, предмет на дейност и БУЛСТАТ, а за сдружения с нестопанска цел - и целите и средствата за постигането им.

(2) В заявлението по ал. 1 се посочват:

1. процедурата за извършване на контрол за съответствие, включваща подробно посочване на превантивните и контролните мерки, които лицето се задължава да приложи, и гаранции за тяхната обективност;

2. мерките, които контролният орган прилага при установяване несъответствие на продуктите със заявената спецификация;

3. данни за техническото оборудване, с което разполага;

4. данни за броя на неговите служители, тяхната квалификация и опит в контролната дейност.

(3) Заявлението по ал. 1 се придружава от:

1. решение за съдебна регистрация, удостоверение за актуално състояние на регистрацията, удостоверение за данъчна регистрация и карта за идентификация по регистър БУЛСТАТ;

2. сертификат за акредитация, издаден от орган за акредитация, член на Европейската организация за акредитация, с който се удостоверява съответствието с изискванията на ЕN 45 011.

(4) Когато няма подадени заявления до издаване на заповедта по чл. 15, ал. 1, министърът на земеделието и горите може да публикува обява в централен всекидневник и на интернет страницата на МЗГ.


Чл. 20. (1) При подаване на заявление по чл. 19 министърът на земеделието и горите определя лица, които извършват проверка на място за установяване съответствието на представената документация с фактическите условия за извършване на контролната дейност.

(2) Когато при проверката се установи несъответствие, кандидатът писмено се уведомява за това и му се дава указание и срок за отстраняването на несъответствието. В тези случаи срокът по ал. 3 спира да тече до отстраняване на несъответствието.

(3) В двумесечен срок от постъпване на заявлението и документите по чл. 19 министърът на земеделието и горите въз основа на становище от постоянната комисия със заповед одобрява или прави мотивиран отказ.

(4) Отказът на министъра на земеделието и горите по ал. 3 подлежи на обжалване по реда на ЗАП.


Чл. 21. Министерството на земеделието и горите публикува името на всеки одобрен контролен орган в един централен всекидневник и списък на контролните органи, одобрени от министъра на земеделието и горите, на интернет страницата на МЗГ.


Чл. 22. Надзорът по чл. 18, ал. 2 включва проверка:

1. за обективност на извършваната от контролните органи дейност и на ефективността на контрола;

2. на приложените от контролните органи мерки при установяване на несъответствие на продуктите със заявената спецификация.


Чл. 23. Контролните органи:

1. сключват договори за контрол с производителите на земеделски и хранителни продукти с географски означения и информират дирекция "Интеграционна политика" за всеки сключен договор;

2. оказват съдействие и предоставят исканата информация на лицата по чл. 18, ал. 2 при изпълнение на техните задължения;

3. осигуряват на лицата по чл. 18, ал. 2 достъп до своите офиси и до други помещения, свързани с контролната им дейност, за инспекция;

4. нямат право да разгласяват информацията, която са получили при извършване на контрола; данните от проверките се предоставят само на контролираното лице и на компетентните държавни органи;

5. представят ежегодно до 31 януари в дирекция "Интеграционна политика" на МЗГ подробен годишен отчет за предходната година и списък на лицата, които са контролирали до 31 декември на предходната година;

6. съобщават в дирекция "Интеграционна политика" за промяна в обстоятелствата по чл. 19, ал. 2 и 3 в 7-дневен срок от нейното настъпване;

7. упражняват контрол за съответствието на произвежданите продукти със заявената спецификация;

8. предприемат мерки за отстраняване на нередности, когато констатират несъответствия със заявения метод на производство и/или означаване на продукта, и/или със заявените характеристики на продукта; когато са направили препоръки с определен срок за изпълнение, осъществяват последващ контрол;

9. информират дирекция "Интеграционна политика" за:

а) установените нарушения на метода за производство на продукта;

б) установените нарушения на начините за опаковане, етикетиране и означаване на продукта;

в) предприетите мерки за отстраняване на нарушенията.


Чл. 24. (1) Министърът на земеделието и горите отменя одобрението за извършване на контрол:

1. когато контролният орган не спазва задълженията си по чл. 23;

2. по молба на контролния орган;

3. при неспазване на условията и реда за осъществяване контрол или при неоснователен отказ от контролния орган да осъществява контрол при производителя.

(2) Контролните органи, чието одобрение е отменено, се заличават от списъка по чл. 21.

(3) Актът на министъра на земеделието и горите за отмяна на одобрението по ал. 1 подлежи на обжалване по реда на ЗАП.


Раздел II.
Проверки на съответствието на земеделските и хранителните продукти със защитени географски означения

Чл. 25. (1) Контролният орган извършва най-малко един път в годината проверка на мястото на производството на всеки продукт със защитено географско означение, за който е сключил договор за контрол.

(2) Контролният орган сам определя времето за извършване на проверката, като в деня на нейното започване информира дирекция "Интеграционна политика" с писмо и по факс.


Чл. 26. Проверката за съответствие на основните качествени характеристики на произвеждания продукт се извършва чрез вземане от мястото на производство на четири проби. Първата проба контролният орган изпраща за анализ в акредитирана лаборатория, втората проба се оставя на съхранение при производителя и две контролни проби се съхраняват от контролния орган до приключване на проверката и подписване на протокола.


Чл. 27. (1) Проверката приключва с изготвяне на протокол, който се подписва от контролния орган и от производителя и съдържа:

1. данни за правния статут на производителя; данните се установяват от решение за съдебна регистрация, удостоверение за актуално състояние на регистрацията, удостоверение за данъчна регистрация, карта за идентификация по регистър БУЛСТАТ и от регистрационна карта за земеделски производител;

2. пълно описание на производствените помещения и на помещенията за съхранение, опаковане и обработка на суровините за производство на земеделския или хранителния продукт и на крайния продукт;

3. извлечение от счетоводната документация за постъпилите суровини за преработка към датата на проверката, съдържащо данни за ежедневно закупените количества суровини с указване на номера и дати на фактури, имена на доставчиците и изкупените количества;

4. извлечение от счетоводната документация за продажбите в търговската мрежа към датата на проверката, съдържащо номерата и датите на фактурите, имената на търговците и продадените количества;

5. извлечение от счетоводната документация за извършен износ към датата на проверката, съдържащо номерата и датите на фактурите и на митническите декларации, имената на търговците и продадените количества;

6. резултатите от лабораторните анализи на пробите;

7. мерките и срока за тяхното изпълнение, когато контролният орган е предписал мерки, които производителят трябва да предприеме за осигуряване на съответствие на продукта със защитено географско означение със заявлението-спецификация.

(2) При извършване на проверката контролният орган заверява извлеченията от счетоводната документация по ал. 1, т. 3, 4 и 5 с вписване на датата и трите имена на проверяващия и поставяне на подпис и печат.

(3) Производителят представя в дирекция "Интеграционна политика" екземпляр от подписания протокол по ал. 1 в тридневен срок от приключване на проверката.


Чл. 28. Производителите на продукти с географски означения ежегодно до 10 декември подават до дирекция "Интеграционна политика" справка-декларация за обема на производство на земеделския или хранителния продукт с географско означение през годината, която включва следните данни:

1. изкупени суровини по месеци - имена на доставчиците и изкупените количества, номера и дати на фактурите;

2. произведени количества по месеци - бройки или тегло, брой търговски опаковки и техните серийни номера;

3. реализирани продажби:

а) продажби в страната - имена на търговците и продадени количества, номера и дати на фактурите;

б) извършен износ - имена на търговците и продадени количества, номера и дати на фактурите и митническите декларации.


Чл. 29. Разходите за проверки по реда на тази глава се поемат от производителите на земеделски и хранителни продукти с географски означения въз основа на договор с контролния орган.


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:

1. "Родово наименование" е наименование на земеделски или хранителен продукт, което макар и да се свързва с мястото или района, където този земеделски или хранителен продукт е бил произвеждан или продаван първоначално, по-късно е станало общо наименование на земеделски или хранителен продукт.

2. "Група от производители" е дружество или сдружение на производители на земеделски или хранителен продукт, в което могат да членуват и потребители, организации на потребители, организации за защита на околната среда и други заинтересовани лица.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. До одобряване на контролните органи по реда на глава четвърта, раздел I министърът на земеделието и горите определя със заповед лицата, които ще упражняват контрол за съответствие на земеделските и хранителните продукти със защитени географски означения.


§ 3. Наредбата се издава на основание § 45 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за марките и географските означения.


Приложение № 1 към чл. 2, т. 1


Продукти, предназначени за консумация от човека, посочени в Приложение № 1 към чл. 2, ал. 1 от ПМС № 289 от 2001 г. за приемане на Комбинираната номенклатура и въвеждане на Интегрираната митническа тарифа на Република България (обн., ДВ, бр. 1 от 2002 г.; доп., бр. 84 от 2002 г.; изм. и доп., бр. 117 от 2002 г.; изм., бр. 55 от 2003 г.; изм. и доп., бр. 109 от 2003 г., бр. 46 от 2004 г.; доп., бр. 104 от 2004 г.; попр., бр. 115 от 2004 г.)



Тарифна Описание
позиция  
Глава 2 Меса и карантии, годни за консумация
Глава 3 Риби и ракообразни, мекотели и други водни безгръбначни
Глава 4 Мляко и млечни продукти; птичи яйца;
  естествен мед
Глава 5 Черва, пикочни мехури и стомаси на
от 0504 00 00 животни, цели или на парчета
Глава 7 Зеленчуци, растения, корени и грудки,
  годни за консумация
Глава 8 Плодове, годни за консумация; цитрусови или пъпешови кори
Глава 9 Кафе, чай и подправки, с изключение на
  матето (0903)
Глава 10 Житни растения
Глава 11 Мелничарски продукти; малц; скорбяла и нишесте; инулин; пшеничен глутен
Глава 12 Маслодайни семена и плодове; разни видове семена, семена за посев и плодове; индустриални или медицински растения
Глава 13 Пектин
от 1302  
Глава 15 Мазнини от свине (включително свин-
1501 00 ската мас) и мазнини от домашни птици
1502 00 Мазнини от животни от рода на едрия
  рогат добитък, овцете или козите
1503 00 Стеарин от свинска мас, масло от свин-
  ска мас, олеостеарин, олеомаргарин и
  масло от лой, неемулгирани, нито сме-
  сени, нито обработени по друг начин
1504 Мазнини и масла и техните фракции, от риби или морски бозайници, дори рафинирани, но не химически променени
1507, 1508,  
1509, 1510 00,  
1511, 1512,  
1513, 1514 и  
1515 Нелетливи растителни масла, твърди или течни, сурови, рафинирани или пречистени
от 1516 Животински или растителни мазнини и масла, хидрогенирани, дори рафинирани, но не обработени по друг начин
от 1517 Маргарин; заместител на свинска мас
  и други препарати от животински или
  растителни мазнини
Глава 16 Продукти от месо, риби или ракообразни, мекотели или други водни безгръбначни
Глава 17 Захар от захарна тръстика или от цвекло
1701 и химически чиста захароза, в твърдо състояние
1702 Други видове захар, включително лактоза, малтоза, глюкоза и фруктоза (левулоза), химически чисти, в твърдо състояние; захарни сиропи без ароматизиращи или оцветяващи добавки; заместители на мед, дори смесени с естествен мед; карамелизирана захар и карамелизирани меласи
1703 Меласи, дори обезцветени
2106 Ароматизирани или оцветени захари, сиропи и меласи, с изключение на плодовите сокове, съдържащи прибавена захар, в каквато и да е пропорция
Глава 18 Какао на зърна, цели или натрошени,
1801 00 00 0 сурови или печени
1802 00 00 0 Черупки, обелки, люспи и други отпадъци от какао
Глава 20 Хранителни продукти от зеленчуци,
  плодове или други части от растения
Глава 22 Годни за консумация видове оцет и
от 2210 00 0 годни за консумация заместители на оцет, получени от оцетна киселина
   


Приложение № 2 към чл. 2, т. 2


Списък на хранителни продукти, които могат да бъдат защитени с географски означения


1. Бира.

2. Напитки на основата на растителни екстракти.

3. Хляб, тестени изделия, сладкарски и захарни изделия.

4. Естествени клейове и смоли.

5. Горчица паста.

6. Макаронени изделия.


Приложение № 3 към чл. 2, т. 3


Списък на земеделски продукти, които могат да бъдат защитени с географски означения


1. Сено.

2. Етерични масла.

3. Корк.

4. Кохинийл (яркочервено багрилно вещество - суровина от животински произход).

5. Цветя и декоративни растения.

6. Вълна.

7. Кошничарска ракита.


Приложение № 4 към чл. 7, ал. 1



РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
 
МИНИСТЕРСТВО
НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ГОРИТЕ
 

Заявление-спецификация за вписване на географски означения на земеделски или хранителни продукти в Европейския регистър на защитените географски означения на земеделски и хранителни продукти

1. Данни за заявителя

 
Име на представителя на групата от производители:
 
Наименование на групата от производители:
 
Седалище и адрес на управление на групата от производители или адрес на представителя в случай на гражданско дружество:
 
Пощенски код:
 
Телефон: Факс:
 
Електронен адрес:
 
Име и адрес, Моля, отбележете,
съответно ако те са производители,
наименование и преработватели или
адрес на заинтересована страна
управление на по смисъла на чл. 6, ал. 2.
членовете Ако е заинтересована страна,
на групата моля, изложете връзката
  със земеделския или
  хранителния продукт!
   

1.1. Данни за заявителя, когато е единствен производител

 
Име на производителя:
 
Седалище и адрес на управление/ местожителство и постоянен адрес:
 
Пощенски код:
 
Телефон: Факс:
 
Електронен адрес:
 

2. Предмет на заявлението

2.1. Моля, посочете дали желаете:

а) вписване на географско указание на земеделски или хранителен продукт в Европейския регистър на защитените географски означения на земеделски и хранителни продукти

Да  / Не 

б) вписване на наименование за произход на земеделски или хранителен продукт в Европейския регистър на защитените географски означения на земеделски и хранителни продукти

Да  / Не 

2.2. Моля, посочете дали възнамерявате да използвате символа и означението на Европейския съюз за защитено наименование за произход или защитено географско указание:

Да  / Не 

3. Спецификация на земеделския или хранителния продукт

3.1. Наименование на земеделския или хранителния продукт:

 

3.2. Вид на земеделския или хранителния продукт

Отбележете една от категориите по-долу, за да определите какъв вид земеделски или хранителен продукт заявявате.

Категория:
прясно месо (вкл. карантиите) ....................................................................... 
месни продукти (топлинно обработени,
осолени, пушени и др.) ................................................................................... 
сирене ............................................................................................................... 
други животински продукти (яйца, мед,
млечни продукти) ............................................................................................ 
масла и мазнини (масло, маргарин, олио
и др.) ................................................................................................................. 
плодове, зеленчуци и зърнени храни
(преработени и непреработени) .................................................................... 
прясна риба, мекотели, ракообразни
и продукти, приготвени от тях ...................................................................... 
хляб, тестени изделия, сладкарски и
захарни изделия .............................................................................................. 
макаронени изделия ....................................................................................... 
напитки на основата на растителни екстракти ........................................... 
бира .................................................................................................................. 
горчица паста .................................................................................................. 
корк .................................................................................................................. 
естествени клейове и смоли .......................................................................... 
сено .................................................................................................................. 
етерични масла .............................................................................................. 
кохинийл ......................................................................................................... 
цветя и декоративни растения ...................................................................... 
вълна ................................................................................................................ 
кошничарска ракита ........................................................................................ 
други храни и напитки (с изключение на
вино и спиртни напитки) .............................................................................. 
Моля, посочете какви:
 

3.3. Суровини

 
Списък на Моля, посочете географския
суровините район, от който произхождат
  суровините
   
   
Моля, продължете на отделен лист, ако е необходимо.
 

3.4. Опишете основните характеристики на продукта

 
Описание
 
Външен вид:
 
Форма:
 
Размер:
 
Цвят:
 
Консистенция:
 
Вкус:
 
Микробиологични/химични показатели, например съдържание на млечни мазнини/киселинност:
 
Допълнително описание, което желаете да прибавите:
 

3.5. Метод на производство

 
Опишете всеки етап от метода на производство, включително местни и традиционни умения - място на производство, преработка и т.н.
 
Етап _
 
Етап _
 
Етап _
 
Етап _
 
Моля, продължете на отделен лист, ако е необходимо.
 

3.6. Начин на опаковане и етикетиране - подробности по вида на опаковане, размери и вид опаковка. Изисквания към данните, които се включват в етикетите:

 
Допълнително описание, което желаете да прибавите.
 

3.7. Описание на границите на географското място - очертаване на географската област на производство на земеделския или хранителния продукт на административен или географски принцип - специфични природно-климатични условия:

3.7.1. Посочете характеристики на определената географска област, които я отличават от съседните географски области (попълва се само когато заявителят е единствен производител на земеделския или хранителния продукт):

 

3.8. Доказателства, че земеделският или хранителният продукт произхожда от посочената географска област:

а) Производството се извършва в посочената географска област

Да  / Не 

б) Преработката се извършва в посочената географска област

Да  / Не 

в) Заготовката се извършва в посочената географска област

Да  / Не 

г) Живите животни, месото или млякото, влагани като суровини, произхождат от посочената географска област

Да  / Не 

3.9. Доказателства за връзката между притежаваните характеристики на земеделския или хранителния продукт и географската среда, включваща природни и човешки фактори:

 

3.10. Данни за контролен орган - име, адрес, тел., факс, ел. адрес:

 

3.11. Други доказателства - за добро име, качество, известност или друга характеристика на земеделския или хранителния продукт, които могат да се отдадат на този географски произход:

 
Моля, посочете някакво историческо или литературно доказателство, напр. стари етикети, откъси от книги, търговски документи, научни издания и т.н.:
 
Моля, ако е приложена илюстрираща информация, отбележете:

Да  / Не 

 
Имало ли е важни технологични промени в спецификацията през последните години?

Да  / Не 

 
Ако отговорът е "Да", моля, пояснете накратко:
 
3.12. Методи за проверка на характеристиките на земеделския или хранителния продукт:
 
Подпис: Дата:
 


Приложение № 5 към чл. 15, ал. 3



 

Резюме на заявление-спецификация

1. Наименование на продукта:
2. Наименование за произход .................................... 
  Географско указание ............................................... 
3. Министерство на земеделието и горите
  Бул. Христо Ботев 55
  Тел.:
  Факс:
4. Група от производители:
  Наименование:
  Адрес:
  Телефон:
  Факс:
  Ел. адрес:
5. Състав на групата от производители:
  Производители ....................................................... 
  Преработватели ...................................................... 
  Други ....................................................................... 
6. Вид на продукта (съгласно приложения № 1, 2 и 3):
7. Резюме на информацията по чл. 7, ал. 1:
Наименование на продукта:
Описание на продукта:
Описание границите на географското място:
Доказателства за произход:
Описание на метода на производство:
Връзка на характеристиките на продукта с географското място:

Контролен орган:

Наименование:

Адрес:

Телефон:

Факс:

Ел. адрес:

Описание на начина на етикетиране:
 


Промени настройката на бисквитките