Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 8 от 29.I

НАРЕДБА № 2408 ОТ 31 МАЙ 2005 Г. ЗА ДОСТЪПА ДО ПАЗАРА НА ВЪЗДУШНИ ПРЕВОЗВАЧИ

 

НАРЕДБА № 2408 ОТ 31 МАЙ 2005 Г. ЗА ДОСТЪПА ДО ПАЗАРА НА ВЪЗДУШНИ ПРЕВОЗВАЧИ

В сила от 11.09.2005 г.
Издадена от Министерство на транспорта и съобщенията

Обн. ДВ. бр.48 от 10 Юни 2005г., попр. ДВ. бр.77 от 27 Септември 2005г., отм. ДВ. бр.8 от 29 Януари 2010г.

Отменена с § 4 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба № 847 от 15 януари 2010 г. за въвеждане на национална процедура за достъп до пазара на въздушни превозвачи на Общността, установени в Република България, по въздушни линии, договорени съгласно международни договори на Република България с държави извън Европейския съюз - ДВ, бр. 8 от 29 януари 2010 г.


Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. (1) С тази наредба се определят условията и редът за достъп до пазара на български въздушни превозвачи по линии за редовен въздушен превоз на пътници, багажи, товари и поща.

(2) Правото на достъп до пазара по линия за международен редовен въздушен превоз се придобива от влизане в сила на акта по назначаването на въздушния превозвач по съответната линия съгласно Закона за гражданското въздухоплаване и международните договори, по които Република България е страна.


Чл. 2. (1) Не се разрешава монополно положение на пазара на български въздушен превозвач по линия за международни редовни въздушни превози, освен ако друго не е предвидено в международен договор, по който Република България е страна.

(2) Когато съгласно международен договор са предвидени ограничения на броя български въздушни превозвачи, честотите на експлоатация на линията или на предлагания капацитет, достъпът до пазара се предоставя след конкурс, проведен по реда на тази наредба или чрез възлагане, когато за участие в конкурса се е явил само един кандидат.


Чл. 3. (1) Условията и редът за достъп до пазара на български въздушни превозвачи по линии за редовни и нередовни въздушни превози на пътници, багажи, товари и поща на територията на Европейската общност (Общността), както и достъпа до пазара на въздушни превозвачи на Общността по линия за редовен и нередовен въздушен превоз на територията на Република България, след влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз (Договора) се определят от Договора и съответното законодателство на Общността.

(2) До влизане в сила на Договора достъпът до пазара на въздушен превозвач на Общността по линия за редовен въздушен превоз до Република България, както и на български въздушен превозвач до държава - членка на Общността, се извършва по реда и при условията на международните договори, по които Република България е страна, на Закона за гражданското въздухоплаване и на тази наредба.


Раздел II.
Общи условия за получаване на достъп до пазара

Чл. 4. Достъп до пазара по линия за международен редовен въздушен превоз може да получи български въздушен превозвач при условие, че:

1. притежава валиден лиценз за въздушен превозвач, чието действие не е спряно или ограничено и не му е издаден временен лиценз;

2. преобладаващата част от неговия собствен капитал, но не по-малко от 51 на сто от акциите с право на глас или от дяловото участие, принадлежи на местни физически или юридически лица по смисъла на Валутния закон, освен ако друго не е предвидено в международен договор;

3. ефективният контрол по смисъла на чл. 21, ал. 2 от Закона за защита на конкуренцията се упражнява по всяко време от местни физически или юридически лица, като най-малко 2/3 от състава на органите за управление са местни лица, освен ако друго не е предвидено в международен договор;

4. няма авиационни произшествия с човешки жертви през последните 12 месеца преди подаване на заявлението;

5. няма задължения към държавата или към община по смисъла на чл. 13, ал. 2 от Данъчния процесуален кодекс, установени с влязъл в сила акт на компетентен орган за последните 12 месеца преди подаване на заявлението, освен ако е допуснато разсрочване или отсрочване на задълженията;

6. няма просрочени с повече от 30 дни към датата на подаване на заявление за получаване на достъп до пазара задължения за такси по чл. 120, ал. 1 и 2 от Закона за гражданското въздухоплаване.


Раздел III.
Конкурс за достъп до пазара

Чл. 5. Конкурс за достъп до пазара се провежда, когато:

1. международен договор предвижда назначаване само на един български въздушен превозвач и е налице едно или повече от следните обстоятелства:

а) по линията не е назначен въздушен превозвач;

б) по линията е назначен въздушен превозвач, но експлоатацията й не е започнала в 6-месечен срок от влизане в сила на акта по назначаването или е започнала, но е спряна за срок по-дълъг от 6 месеца за една календарна година;

2. международен договор предвижда назначаване на повече от един български въздушен превозвач и е налице едно или повече от следните обстоятелства:

а) по линията не е назначен въздушен превозвач;

б) по линията са назначени един или повече въздушни превозвачи, но един или повече от тях не са започнали експлоатация в 6-месечен срок от влизане в сила на акта по назначаването или са започнали, но са я преустановили за срок по-дълъг от 6 месеца за една календарна година;

в) по линията са назначени един или повече превозвачи и те я експлоатират, но е налице неизползвана честота на експлоатация или капацитет на линията.


Чл. 6. (1) Конкурсът се открива със заповед на министъра на транспорта и съобщенията.

(2) Заповедта съдържа най-малко линията, предлаганите честоти и капацитет, реда на провеждане, условията за участие, срока за подаване на заявление за участие, датата, часа и мястото на отваряне на заявленията.

(3) Срокът за представяне на заявление за участие се определя в заповедта по ал. 1 и не може да бъде по-кратък от 45 дни от датата на издаване на заповедта.


Чл. 7. (1) Заповедта се публикува на страниците в интернет на Министерството на транспорта и съобщенията и на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГД "ГВА") най-късно три дни след издаването й.

(2) Едновременно с публикуването по алинея 1 информация за конкурса се изпраща за публикуване и в два национални ежедневника. Информацията съдържа най-малко линията, за която се открива конкурса, срока за подаване на заявление за участие, датата на провеждане на конкурса и страниците в интернет, на които е публикувана заповедта.


Чл. 8. (1) Заявление за участие в конкурса се подава в Министерството на транспорта и съобщенията в запечатан непрозрачен плик от кандидата или от упълномощен от него представител лично или по пощата. Върху плика се посочват адрес за кореспонденция, телефон и по възможност факс и електронен адрес, както и линията, за която се подава заявлението.

(2) При приемане на заявлението върху плика се отбелязват поредният номер, датата и часът на получаването и посочените данни се записват във входящ регистър.

(3) Не се приема за участие в конкурса заявление, което е представено след изтичане на крайния срок или в плик с нарушена цялост. Тези обстоятелства се отбелязват в регистъра по ал. 2.

(4) Всички документи се подават на български език в оригинал или нотариално заверено копие. Документи на чужд език се подават и в легализиран превод.


Чл. 9. (1) В заявлението се посочват линията, маршрутът, типът въздухоплавателно средство, предлаганият капацитет, честотата на обслужване, часовете на излитане и кацане и базовите цени за превоз на пътници и/или стандартната тарифа за превоз на товари.

(2) Към заявлението се прилагат и са неразделна част от него:

1. удостоверение за актуално състояние, с дата на издаване до един месец преди подаване на заявлението;

2. декларация, че кандидатът не е в производство по несъстоятелност и ликвидация към датата на подаване на заявлението;

3. копия на свидетелство за авиационен оператор и лиценз за въздушен превозвач;

4. копия на валидни застрахователни полици за застраховка на авиационния персонал срещу злополука и за отговорността на оператора към пътници в случай на злополука, в случаи на липса или повреда на багажи, товари и поща, както и отговорност към трети лица;

5. списък на имената, адресите и гражданството на акционерите или съдружниците;

6. списък с имената, длъжността, адресите и гражданството на лицата, които управляват и представляват кандидата;

7. копие от устава, дружествения договор или учредителния акт на превозвача, действащи към датата на подаване на заявлението;

8. документ за размера на собствения капитал на въздушния превозвач по смисъла на чл. 20 от Закона за счетоводството, неговото процентно разпределение и дялово участие на физическите и/или юридическите лица;

9. годишен финансов отчет с приложенията към него за предходната финансова година, ако има такъв, заверен от регистриран одитор;

10. бизнес план за развитие на линията за 12 месеца от предлаганата дата за започване на експлоатация, включващ:

а) маркетингово проучване на трафика;

б) очакван обем на трафика;

в) прогнозен отчет на приходите и разходите;

г) инвестиции и информация за източниците на финансиране на експлоатационната дейност по линията;

д) превозни цени и условия;

е) предлагани честоти на опериране, тип и капацитет на въздухоплавателните средства;

ж) очакван процент на затоварване на ВС;

з) схеми на обвързаност на линията със съществуващите въздушни линии;

11. данни за използваната резервационна система;

12. данни за търговско сътрудничество с други въздушни превозвачи, ако има такова;

13. данни за членство в Международната асоциация за въздушен транспорт (International Air Transport Association IATA) или в Многостранното споразумение за взаимно признаване на превозните документи (Multilateral Interline Traffic Agreement) MITA/ и/или Клирингова къща на IATA (IATA Clearing House), ако има такова;

14. данни за представителства на територията на Република България и чужбина, ако има такива.


Чл. 10. (1) Конкурсът се провежда от комисия, определена със заповед на министъра на транспорта и съобщенията. В заповедта се определят и резервни членове.

(2) За членове на комисията се назначават лица с необходимата квалификация и професионален опит.

(3) Комисията се обявява след изтичане на срока за подаване на заявления.

(4) Членовете на комисията писмено декларират при назначаването им, че:

1. нямат материален интерес от предоставяне на достъп до пазара на определен кандидат;

2. не са "свързани лица" по смисъла на Търговския закон с кандидати за получаване на достъп до пазара или с членове на техни управителни или контролни органи.

(5) Комисията разглежда постъпилите заявления и документи, прави преценка за допускане на кандидатите до конкурса и оценява кандидатите.


Чл. 11. (1) Комисията започва работа в деня, посочен в заповедта за откриване на конкурса.

(2) При промяна на датата и часа на отваряне на заявленията кандидатите се уведомяват писмено.

(3) Комисията отваря пликовете по реда на тяхното постъпване и съставя опис на документите, съдържащи се в пликовете.

(4) Кандидатите или техни упълномощени представители могат да присъстват при действията на комисията по ал. 3.

(5) Комисията проверява съответствието на кандидатите с условията по чл. 4 и съответствието на заявленията с изискванията по чл. 8 и 9.

(6) Комисията може по всяко време да проверява заявените от кандидатите данни, както и да изисква писмено представяне в определен срок на допълнителни доказателства за обстоятелствата, посочени в заявлението.


Чл. 12. Комисията отстранява от участие и не допуска до оценяване в процедурата кандидат, който не отговаря на условията по чл. 4 или който не е представил някой от необходимите документи по чл. 8 и 9.


Чл. 13. Кандидатите са длъжни в процеса на провеждане на конкурса незабавно да уведомяват комисията за всички настъпили промени в обстоятелствата по чл. 4 и по чл. 8 и 9.


Чл. 14. Комисията класира участниците в конкурса във възходящ ред чрез присъждане на точки по петобалната система на всеки от следните критерии:

1. редовност на обслужване на линията;

2. обоснованост на бизнес плана;

3. обвързаност на линията със съществуващите въздушни линии;

4. съответствие с нормите за шум и газови емисии на въздухоплавателни средства, използвани за експлоатация на линията;

5. защита на потребителите (застрахователно покритие на пътническата отговорност, обезщетения в случаи на отказ от допускане на борда, закъснение или отмяна на полет);

6. достъп на потребителите до резервационна система.


Чл. 15. (1) Решенията на комисията се вземат с мнозинство от членовете й.

(2) За резултатите от конкурса комисията съставя протокол, който се подписва от всички членове на комисията.

(3) Когато член на комисията е против взетото решение, той подписва протокола с особено мнение и писмено излага мотивите си.

(4) Когато по обективни причини член на комисията не може да изпълнява задълженията си и не може да бъде заместен от резервен член, министърът на транспорта и съобщенията издава заповед за определяне на нов член.


Чл. 16. (1) Министърът на транспорта и съобщенията със заповед обявява класирането на кандидатите не по-късно от 5 работни дни след приключване работата на комисията.

(2) Председателят на комисията писмено уведомява участниците в конкурса за резултатите от конкурса в тридневен срок от издаване на заповедта по ал. 1.


Чл. 17. Кандидатът, обявен за класиран на първо място, се назначава по линия за международен редовен въздушен превоз при условията и по реда на съответния международен договор.


Чл. 18. (1) Когато за участие в конкурса се е явил само един кандидат, изборът за представяне на достъп до пазара се извършва от министъра на транспорта и съобщенията чрез възлагане. Възлагането се извършва, ако лицето отговаря на изискванията по чл. 4 и заявлението отговаря на изискванията по чл. 8 и 9.

(2) Преценката за съответствие се извършва от комисия, назначена със заповед на министъра на транспорта и съобщенията.

(3) Когато кандидатът и заявлението отговорят на съответните изисквания, комисията предлага на министъра на транспорта и съобщенията да издаде заповед за възлагане на достъп до пазара.

(4) Министърът на транспорта и съобщенията издава заповедта по ал. 3 не по-късно от 5 работни дни след приключване работата на комисията и предприема необходимите действия по назначаване на кандидата при условията и по реда на международния договор.


Раздел IV.
Предоставяне на достъп до пазара, когато в международен договор няма ограничения за броя български въздушни превозвачи, за честотите на експлоатация на линията или за предлагания капацитет

Чл. 19. Когато съгласно международен договор няма ограничения за броя български въздушни превозвачи, за честотите на експлоатация на линията или за предлагания капацитет, достъпът до пазара на въздушни превозвачи по линии за редовен международен въздушен превоз се предоставя на всички лица, които отговарят на условията по чл. 4.


Чл. 20. (1) Заявление за получаване на достъп до пазара при условията на чл. 20 се подава в Министерството на транспорта и съобщенията в запечатан непрозрачен плик от кандидата или от упълномощен от него представител лично или по пощата. Върху плика се посочват: адрес за кореспонденция, телефон и по възможност факс и електронен адрес, както и линията, за която се подава заявлението.

(2) В заявлението се посочват линията, маршрутът, типът въздухоплавателно средство, предлаганият капацитет, честотата на обслужване и базисните цени за превоз на пътници.

(3) Към заявлението се прилагат документите по чл. 9, ал. 2, т. 1 - 8.


Чл. 21. Заявлението по чл. 20 се разглежда от комисия, назначена от министъра на транспорта и съобщенията, в срок до 15 дни от постъпването му.


Чл. 22. (1) (Попр. - ДВ, бр. 77 от 2005 г.) Комисията проверява съответствието на заявлението с изискванията по чл. 20 и съответствието на кандидата с условията по чл. 4.

(2) Когато заявлението е редовно и кандидатът отговаря на изискванията по тази наредба, комисията взима решение, с което предлага на министъра на транспорта и съобщенията да предприеме необходимите действия за назначаване на кандидата по съответната линия.


Чл. 23. За неуредените в този раздел въпроси се прилагат съответно правилата на раздел II.


Раздел V.
Права и задължения на въздушния превозвач, получил достъп до пазара

Чл. 24. (1) Правото на достъп до пазара не подлежи на прехвърляне или преотстъпване.

(2) Превозвачът, получил достъп до пазара, е длъжен да започне експлоатация на линията в 6-месечен срок от влизане в сила на акта по назначаването му.

(3) Превозвачът не може да прекъсва експлоатацията на линията за повече от 6 месеца в течение на една календарна година.

(4) В случай на невъзможност да осъществява превоз по линията по независещи от него причини, въздушният превозвач е задължен да уведоми министъра на транспорта и съобщенията и ръководителя на ГД "ГВА" в 7-дневен срок от настъпването на обстоятелствата.


Чл. 25. (1) Главният директор на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" прави предложение до министъра на транспорта и съобщенията за предприемане на необходимите действия по отменяне на назначението в случаите, когато въздушният превозвач:

1. не започне експлоатация в срок 6 месеца от назначаването или прекрати за повече от 6 месеца експлоатация на линията в рамките на една календарна година;

2. е престанал да отговаря на изискванията на чл. 4, т. 1 - 3;

3. не спазва условията на акта по назначаване, международния договор или договорености между авиационните власти.


Чл. 26. Правото на достъп до пазара на въздушен превозвач по линия за международен редовен въздушен превоз се прекратява с акт на органа по назначаването.


Чл. 27. Контролът по спазването на тази наредба се осъществява в съответствие с чл. 16б, ал. 1, т. 1, 3, 4 и 13 и ал. 2 - 5 от Закона за гражданското въздухоплаване.


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба: "капацитет" е броят на местата, предложени за продажба по редовна въздушна линия за определен период от време.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. Наредбата се издава на основание чл. 7, ал. 3, изр. 3 и чл. 50, ал. 5 от Закона за гражданското въздухоплаване.


§ 3. В чл. 15 от Наредба № 2407 от 2004 г. за условията и реда за издаване на лиценз за въздушен превозвач (ДВ, бр. 106 от 2004 г.) думите "10 дни, считано от представяне на доклада на комисията, но не по-късно от" се заменят с "10 дни след представяне на доклада на комисията или след".


§ 4. Тази наредба влиза в сила 3 месеца след датата на обнародването й в "Държавен вестник".


§ 5. Главният директор на ГД "ГВА" дава методически указания по прилагането на наредбата.


Промени настройката на бисквитките