Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 87 от 5.XI

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ДЪРЖАВНАТА СОБСТВЕНОСТ (ДВ, БР. 44 ОТ 1996 Г.)

 

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ДЪРЖАВНАТА СОБСТВЕНОСТ (ДВ, БР. 44 ОТ 1996 Г.)

Обн. ДВ. бр.32 от 12 Април 2005г., изм. ДВ. бр.17 от 24 Февруари 2006г., изм. ДВ. бр.87 от 5 Ноември 2010г.

§ 1. В чл. 2 се правят следните изменения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Публична държавна собственост са:

1. обектите - изключителна държавна собственост;

2. имотите и вещите, обявени със закон за публична държавна собственост;

3. имотите, предоставени на ведомствата за изпълнение на функциите им;

4. имотите от национално значение, предназначени за трайно задоволяване на обществени потребности от национално значение чрез общо ползване, определени от Министерския съвет."

2. В ал. 3, изречение първо думите "държавни имоти и вещи" се заменят с "имоти и вещи - държавна собственост".


§ 2. В чл. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 1 се изменя така:

"1. придобити по силата на международен договор или сделка;".

2. Създава се нова т. 5:

"5. придобити чрез други способи, предвидени в закон."


§ 3. В чл. 5 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думата "установява" се заменя с "удостоверява", а думата "недвижими" се заличава.

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Актът за държавна собственост е официален документ, съставен от длъжностно лице по ред и форма, определени в закона."


§ 4. В чл. 6 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 навсякъде след думата "имоти" се добавя "и вещи".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Имоти и вещи - частна държавна собственост, се обявяват за имоти и вещи - публична държавна собственост, с решение на Министерския съвет."

3. Създава се ал. 3:

"(3) Обектите - изключителна държавна собственост, не могат да се обявяват за имоти - частна държавна собственост."


§ 5. Член 7 се изменя така:

"Чл. 7. (1) Имотите и вещите - публична държавна собственост, не могат да бъдат обект на разпореждане и да се придобиват по давност.

(2) Особено право на ползване върху обекти - публична държавна собственост, или върху части от тях се предоставя чрез концесия при условия и по ред, определени със закон.

(3) Имотите и вещите - частна държавна собственост, могат да бъдат обект на разпореждане и да се придобиват по давност. За тях се прилагат разпоредбите на Закона за собствеността, доколкото в този закон не е предвидено друго."


§ 6. Член 8 се изменя така:

"Чл. 8. (1) Придобиването, управлението и разпореждането с имоти извън страната - собственост на българската държава, се извършват в съответствие с този закон, доколкото в законодателството по местонахождението на имотите не е предвидено друго.

(2) Придобиването на имоти извън страната от българската държава, предоставянето им за управление и разпореждането с тях се извършват от Министерския съвет при условия и по ред, определени с правилника за прилагане на закона."


§ 7. В чл. 9 думите "недвижимите имоти и движимите вещи" се заменят с "имотите и вещите - държавна собственост".


§ 8. В чл. 12, ал. 2 думите "ползват имоти - публична държавна собственост" се заменят с "управляват имотите по ал. 1".


§ 9. В чл. 14 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Министрите и ръководителите на другите ведомства управляват предоставените им имоти и вещи - държавна собственост."

2. В ал. 2 думите "Държавните имоти се ползват и" се заменят с "Имотите и вещите - държавна собственост, се", а думата "съобразно" се заменя с "в съответствие с".


§ 10. Член 15 се изменя така:

"Чл. 15. (1) Имоти - държавна собственост, се предоставят безвъзмездно за управление на ведомствата и общините при условия и по ред, определени с правилника за прилагане на закона.

(2) Министерският съвет може да предоставя имоти - публична държавна собственост, за управление на ведомствата и общините. Имоти - частна държавна собственост, се предоставят за управление на ведомствата и общините от областния управител по местонахождението на имота.

(3) Министрите и ръководителите на други ведомства могат да предоставят за управление имоти - държавна собственост, предоставени им по реда на ал. 2, на териториалните си административни звена и на други юридически лица на бюджетна издръжка към тях. Копие от заповедта се изпраща на областния управител.

(4) Исканията за предоставяне на имоти на ведомствата се отправят до комисия, чийто състав се определя от Министерския съвет, и се разглеждат от нея в едномесечен срок.

(5) При наличие на подходящи имоти комисията внася предложение в Министерския съвет.

(6) Имоти - публична държавна собственост по смисъла на чл. 2, ал. 2, т. 4, могат да се предоставят от Министерския съвет за управление на вероизповедания, регистрирани по реда на глава трета от Закона за вероизповеданията, по предложение на министъра на регионалното развитие и благоустройството."


§ 11. Създава се чл. 15а:

"Чл. 15а. Министерският съвет предоставя безвъзмездно имоти - държавна собственост, за управление на държавните предприятия, създадени по реда на чл. 62, ал. 3 от Търговския закон."


§ 12. В чл. 16 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "Имотите и вещите" се заменят с "Имоти", а думите "да се преотстъпват за ползване" се заличават.

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) По изключение имоти - публична държавна собственост, както и части от тях могат да се отдават под наем по реда на чл. 19, ал. 1 или да се ползват съвместно по договор с трети лица за срок до 5 години, при условие че се използват съобразно предназначението им и не се възпрепятства осъществяването на дейностите, за които са предоставени."

3. В ал. 3 запетаята след думата "концесиите" се заменя с точка и текстът до края се заличава.

4. В ал. 4 след думите "за обществено ползване" се добавя "както и едноличните търговски дружества с държавно имущество, които ползват такива обекти", а думите "от имоти" се заменят с "от тях".


§ 13. Член 17 се изменя така:

"Чл. 17. При нарушаване на забраните по чл. 16, ал. 1 или когато нуждата от имот отпадне, правото на управление се отнема с решение на органа, който го е предоставил."


§ 14. В чл. 18 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "Държавните имоти" се заменят с "Имоти - държавна собственост".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Министрите управляват имотите и вещите, придобити от държавата при ликвидация на търговските дружества, в които те са упражнявали правата на собственост на държавата."


§ 15. Член 19 се изменя така:

"Чл. 19. (1) Имоти или части от тях - частна държавна собственост, се отдават под наем от министъра, ръководителя на друго ведомство или областния управител, на когото имотът е предоставен за управление, чрез търг при условия и по ред, определени с правилника за прилагане на закона. Въз основа на резултатите от търга се сключва договор за наем.

(2) Държавните предприятия по чл. 62, ал. 3 от Търговския закон могат да отдават под наем имотите, предоставени им за управление, по реда на ал. 1, освен ако в специален закон е предвидено друго.

(3) Имоти или части от тях - частна държавна собственост, могат да се отдават под наем на юридически лица с нестопанска цел, определени за осъществяване на общественополезна дейност, без търг от министъра, ръководителя на друго ведомство или областния управител, на когото имотът е предоставен за управление, при условия и по ред, определени с правилника за прилагане на закона.

(4) Срокът за отдаване под наем на имотите - частна държавна собственост, не може да бъде по-дълъг от 10 години.

(5) Имоти или части от тях - частна държавна собственост, могат да се отдават под наем без търг за здравни, образователни и хуманитарни дейности за социално задоволяване на съответните нужди на населението от областния управител или ръководителя на ведомството по ред и цени, определени от Министерския съвет."


§ 16. Член 20 се изменя така:

"Чл. 20. (1) Предоставянето под наем на имоти - частна държавна собственост, за нуждите на политическите партии, отговарящи на условията на Закона за политическите партии, се извършва по ред, определен от Министерския съвет.

(2) Предоставянето на имоти - частна държавна собственост, за нуждите на организациите на синдикатите се извършва по ред, определен от Министерския съвет."


§ 17. Член 22 се изменя така:

"Чл. 22. Настаняването под наем в държавни ведомствени жилища, ателиета и гаражи се извършва от министъра, ръководителя на друго ведомство или областния управител, на когото имотите са предоставени, по ред, определен с правилника за прилагане на закона."


§ 18. Член 23 се отменя.


§ 19. В чл. 25, ал. 1 и 2 думата "публична" се заличава.


§ 20. В чл. 26 ал. 1 се изменя така:

"(1) Поддържането и текущите ремонти на имотите - държавна собственост, предоставени под наем или за ползване, се извършва от наемателите или ползвателите за тяхна сметка."


§ 21. В чл. 28 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Движимите вещи - частна държавна собственост, се предоставят безвъзмездно на юридически лица на бюджетна издръжка със заповед на съответния министър, ръководител на друго ведомство или областен управител."

2. Създава се ал. 3:

"(3) Вещите - държавна собственост, се предоставят безвъзмездно без съгласието на министъра на финансите между:

1. първостепенния разпоредител с бюджетни средства и другите бюджетни разпоредители към него;

2. разпоредители с бюджетни средства към един общ първостепенен разпоредител."


§ 22. Член 31 се изменя така:

"Чл. 31. Имотите и вещите - държавна собственост, които са паметници на културата, се управляват при условия и по ред, определени с отделен закон."


§ 23. Наименованието на глава четвърта се изменя така:

"Придобиване и разпореждане с имоти и вещи - частна държавна собственост".


§ 24. Член 43 се изменя така:

"Чл. 43. (1) Държавата може да придобива имоти чрез покупка, замяна, дарение, делба, възмездно или безвъзмездно учредяване на вещни права, завещание или чрез други начини, определени в закона.

(2) Държавата се разпорежда с имоти - частна държавна собственост, на база оценки на имотите, извършени от независим оценител, не по-ниски от данъчните им оценки, чрез продажба, замяна, делба, възмездно или безвъзмездно учредяване на ограничени вещни права, както и чрез апортиране на имоти и вещи в капитала на търговски дружества.

(3) Не могат да се апортират имоти и вещи - собственост на търговски дружества, включени в приложение № 1 към чл. 3, ал. 1 "Списък на търговските дружества с повече от 50 на сто държавно участие в капитала или обособени части от тях" на Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

(4) Държавните предприятия по чл. 62, ал. 3 от Търговския закон могат да се разпореждат с предоставените им имоти - частна държавна собственост, с разрешение на министъра, упражняващ правата на собственост на държавата, при условия и по ред, определени с правилника за прилагане на закона."


§ 25. Създават се чл. 43а, 43б и 43в:

"Чл. 43а. С решение на Министерския съвет се възлага на министър, ръководител на друго ведомство или областен управител да сключи договор за покупка на имот или за учредяване на ограничено вещно право в полза на държавата.

Чл. 43б. Областният управител приема дарението на имот, ограничено вещно право или движима вещ в полза на държавата и сключва договор. Когато дарението се прави в полза на министерство, друго ведомство или юридическо лице на бюджетна издръжка, договорът се сключва от министъра, ръководителя на другото ведомство или ръководителя на юридическото лице на бюджетна издръжка.

Чл. 43в. Завещание или завет, направен в полза на държавата, се приема от областния управител. В случаите, когато завещанието или заветът е направен в полза на министерство, друго ведомство или юридическо лице на бюджетна издръжка, завещанието или заветът се приема от министъра, ръководителя на другото ведомство или юридическото лице на бюджетна издръжка."


§ 26. Член 44 се изменя така:

"Чл. 44. (1) Продажбата на имоти - частна държавна собственост, се извършва от областния управител по местонахождението на имота след провеждане на търг при условия и по ред, определени с правилника за прилагане на закона.

(2) Продажбата на земя - частна държавна собственост, на лица, притежаващи собственост върху законно построена сграда, изградена върху нея, се извършва от областния управител по местонахождението на имота без търг при условия и по ред, определени с правилника за прилагане на закона."


§ 27. Член 45 се изменя така:

"Чл. 45. (1) Замяната на имот - частна държавна собственост, или на право на строеж върху имот - частна държавна собственост, с имот или право на строеж - собственост на физически лица или на юридически лица, се извършва от областния управител по местонахождението на имота - държавна собственост, със съгласието на министъра на регионалното развитие и благоустройството. Замяната се извършва на база оценки на заменяемите имоти, извършени от независим оценител, на цени, не по-ниски от данъчните им оценки.

(2) Когато данъчната стойност на имота - частна държавна собственост, или на правото на строеж върху имот - частна държавна собственост, е над 500 000 лв., замяната се извършва с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на регионалното развитие и благоустройството. Въз основа на решението на Министерския съвет министърът на регионалното развитие и благоустройството издава заповед и сключва договор за замяна."


§ 28. Член 46 се изменя така:

"Чл. 46. (1) Не могат да придобиват чрез покупко-продажба или замяна недвижими имоти - частна държавна собственост, предоставени за управление на съответните ведомства:

1. министър-председателят и заместник министър-председателите;

2. министрите и заместник-министрите;

3. народните представители;

4. председателите на държавни агенции и заместниците им;

5. председателите и членовете на държавните комисии;

6. изпълнителните директори на изпълнителните агенции и заместниците им;

7. ръководителите на държавни институции, създадени със закон или постановление на Министерския съвет;

8. главните секретари на Народното събрание, на Министерския съвет, на администрацията на президента, на министерствата и на държавните институции по т. 4, 5, 6 и 7;

9. областните управители и заместниците им;

10. членовете на политическите кабинети на министър-председателя, заместник министър-председателите и министрите, както и експертните и техническите сътрудници към тях;

11. директорите на дирекции в администрацията на Министерския съвет.

(2) Държавни служители и служители по трудово правоотношение в администрацията могат да придобиват без търг недвижими имоти - жилища, ателиета и гаражи - частна държавна собственост, предоставени за управление на съответните ведомства, ако имат най-малко три години стаж в съответната администрация и отговарят на условията, предвидени в правилника за прилагане на закона.

(3) В случаите по ал. 2 продажбите се извършват по цени, не по-ниски от данъчните оценки на имотите."


§ 29. В чл. 47 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "или замяната на недвижим" се заменят с "и учредяването на ограничени вещни права върху", а думата "балансова" се заменя с "данъчна".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) В случаите по ал. 1 въз основа на решението на Министерския съвет министърът на регионалното развитие и благоустройството провежда търг при условията и по реда на чл. 44, ал. 1, след което издава заповед и сключва договор за продажба."


§ 30. Член 48 се изменя така:

"Чл. 48. (1) Разпореждането с имоти - частна държавна собственост, се извършва със заповед на областния управител, въз основа на която се сключва договор.

(2) Договорите, чрез които държавата придобива имоти и се разпорежда с имоти - частна държавна собственост, се сключват в писмена форма и се вписват по разпореждане на съдията по вписванията по местонахождението на имота."


§ 31. В чл. 49 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Продажбата на държавни жилища, ателиета и гаражи се извършва от областния управител по местонахождението на имота при условията и по реда на чл. 44."

2. Алинеи 2 и 5 се отменят.


§ 32. Членове 50 и 51 се отменят.


§ 33. Член 52 се изменя така:

"Чл. 52. Замяната на държавни ведомствени жилища, ателиета и гаражи с жилища, ателиета и гаражи - собственост на работниците или служителите на ведомството, се извършва от областния управител със съгласието на министъра или ръководителя на ведомството при условия и по ред, определени с правилника за прилагане на закона, и на цени, не по-ниски от данъчната оценка."


§ 34. В чл. 54, ал. 1 думата "недвижим" се заличава.


§ 35. В чл. 55 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в изречение първо думата "недвижим" се заличава, а след думите "съответно до" се добавя "министъра или";

б) в изречение второ след думите "областният управител" се поставя запетая и се добавя "министърът".

2. В ал. 2 след думите "съгласието на" се добавя "министъра или".


§ 36. В чл. 56 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думата "недвижим" и думите "или конкурс" се заличават.

2. В ал. 3 думите "или конкурса" се заличават.


§ 37. Създава се нов чл. 57:

"Чл. 57. (1) Правата на собственост на държавата в търговски дружества се упражняват от Министерския съвет или от министрите съобразно отрасловата им компетентност.

(2) Държавата може да учредява и да участва в учредяването на акционерни дружества и на дружества с ограничена отговорност по решение на Министерския съвет.

(3) Държавата може да апортира имоти и вещи - частна държавна собственост, в капитала на търговски дружества въз основа на решение на Министерския съвет по предложение на съответния министър."


§ 38. В чл. 58 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2:

а) думите "или конкурс" се заличават;

б) създава се изречение второ: "В условията на търга може да се предвиди заплащането на правото на строеж да се извърши чрез равностойно имотно обезщетение в новопостроената сграда на база оценка, извършена от независим оценител."

2. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Въз основа на решение на Министерския съвет областният управител учредява на ведомства безвъзмездно право на строеж."


§ 39. В чл. 60 думата "недвижими" се заличава.


§ 40. В чл. 64 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 накрая се добавя "или на стоковите борси".

2. Алинея 3 се отменя.


§ 41. Член 65 се отменя.


§ 42. В чл. 66 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думата "недвижимите" се заличава, а след думата "ръководство" се добавя "и контрол".

2. Алинея 2 се отменя.


§ 43. Член 67 се изменя така:

"Чл. 67. В министерствата, другите ведомства и областните администрации може да се създават звено "Държавна собственост" и звено "Управление на собствеността"."


§ 44. Член 68 се изменя така:

"Чл. 68. (1) За имотите - държавна собственост, се съставят актове за държавна собственост.

(2) Министърът на регионалното развитие и благоустройството утвърждава отделни образци на актове за държавна собственост за имотите - изключителна, публична и частна държавна собственост.

(3) Актовете за държавна собственост се съставят и за имоти, собственост на българската държава извън страната.

(4) Не се съставят актове за държавна собственост за временните постройки, пътната мрежа, коритата на реки и дерета, освен ако в специален закон е предвидено друго."


§ 45. Член 69 се изменя така:

"Чл. 69. (1) Актовете за обекти - изключителна държавна собственост, се съставят в два екземпляра от звено "Държавна собственост" на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

(2) Актовете се подписват от съставителя и се утвърждават от министъра на регионалното развитие и благоустройството.

(3) Първият екземпляр се съхранява в звено "Държавна собственост", а вторият се представя в съответната служба по вписванията в 14-дневен срок от утвърждаването."


§ 46. Член 70 се изменя така:

"Чл. 70. (1) Актовете за публична и частна държавна собственост се съставят в два екземпляра от звено "Държавна собственост" при областния управител. Актовете се подписват от съставителя и се утвърждават от областния управител. Първият екземпляр се съхранява в звено "Държавна собственост", а вторият се представя в службата по вписванията в 14-дневен срок от утвърждаването. На Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на лицата, които ползват имота, се предоставят преписи след вписване на съответния акт.

(2) Актовете за държавна собственост на имоти, свързани с класифицирана информация, представляваща държавна тайна, или със сигурността и отбраната на страната, се съставят в два екземпляра от звено "Държавна собственост" на съответното министерство или ведомство, което управлява имота. Те се подписват от съставителя и се утвърждават от министъра или от ръководителя на ведомството. Първият екземпляр се съхранява в съответното министерство или ведомство, вторият се изпраща по установения ред на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, а препис се изпраща на съответния областен управител. За тези актове се създават отделни регистри.

(3) Актовете за държавна собственост за имоти - собственост на българската държава извън страната, се съставят в два екземпляра и се съхраняват от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на външните работи. Препис от акта се изпраща на съответното юридическо лице - ползвател на имота.

(4) Към актовете за държавна собственост се прилагат документите, установяващи правото на собственост на държавата."


§ 47. Член 71 се изменя така:

"Чл. 71. Когато при изменение в подробните устройствени планове, кадастралната карта (кадастрален план), плановете за земеразделяне, лесоустройствените планове, както и в други планове, свързани с възстановяването на правото на собственост върху земи и гори от горския фонд, се образуват нови поземлени имоти, за всеки новообразуван поземлен имот се съставя нов акт за държавна собственост, в който се посочват номерът и датата на стария акт. Промяната се отбелязва и върху стария акт и се вписва в службата по вписванията."


§ 48. Член 73 се изменя така:

"Чл. 73. В акта за държавна собственост се отбелязват действията по управление или разпореждане с недвижимия имот, а за недвижимите имоти - публична държавна собственост, и предоставянето им на концесия."


§ 49. В чл. 74 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "на недвижимите имоти" се заличават, думата "отбелязват" се заменя с "вписват", а думите "съответната служба" се заменят със "съответното звено".

2. В ал. 2 думите "върху тях се отбелязва, че са анулирани по реда на тяхното съставяне" се заменят с "в тях се отбелязва съответното обстоятелство".

3. Създава се ал. 3:

"(3) При промяна в статута на имот - държавна собственост, по чл. 6 се съставя нов акт за държавна собственост."


§ 50. Член 75 се изменя така:

"Чл. 75. Въз основа на актовете за държавна собственост във ведомствата се създават главен регистър, картотека и спомагателен регистър по образец, одобрен от министъра на регионалното развитие и благоустройството. Главният регистър, картотеката и спомагателният регистър се водят от длъжностно лице, оправомощено от министър, ръководител на ведомство или областен управител."


§ 51. Член 76 се изменя така:

"Чл. 76. Актовете за държавна собственост, главният регистър, картотеката и спомагателните регистри се съхраняват безсрочно."


§ 52. В чл. 77 думите "Книгите за държавните имоти" се заменят с "Актовите книги за имотите - държавна собственост".


§ 53. В чл. 78 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Имоти, неправилно актувани като държавна собственост, както и имоти, основанието за актуване на които е отпаднало, се отписват от актовите книги със заповед на областния управител и се предават на собственика. Промяната на собствеността подлежи на вписване."

2. В ал. 2 думата "стопанисва" се заменя с "управлява".


§ 54. В чл. 79 думите "държавен имот" се заменят с "имот - държавна собственост".


§ 55. В чл. 80 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "Държавен имот" се заменят с "Имот - държавна собственост", а след думата "управител" се добавя "въз основа на мотивирано искане на съответния министър или ръководител на ведомство".

2. В ал. 2 думите "органите на Националната полиция" се заменят с "полицията".


§ 56. В чл. 81 думите "органите на Националната полиция" се заменят с "полицията".


§ 57. Параграф 2 от допълнителните разпоредби се изменя така:

"§ 2. "Ведомства" по смисъла на този закон са Народното събрание, администрацията на президента на Република България, Конституционният съд, Министерският съвет, министерствата и други държавни органи и организации на бюджетна издръжка, на които е възложено управление на държавната собственост."


§ 58. В допълнителните разпоредби се създават § 2а и 2б:

"§ 2а. "Крайбрежна плажна ивица" по смисъла на този закон е част от брега, представляваща естествено или изкуствено обособена територия, покрита с пясък, чакъл или други седиментни и/или скални образувания, с начин на трайно ползване за рекреационни цели.

§ 2б. "Морски плаж" по смисъла на този закон е обособена част от крайбрежната плажна ивица на Черно море с прилежаща водна площ. Границите на територията на морския плаж се определят въз основа на геодезическо заснемане чрез преки геодезични измервания, което се отразява в Акта за изключителна държавна собственост."


§ 59. В § 39 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавната собственост (ДВ, бр. 124 от 1998 г.) се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думата "изключителна" се заменя с "публична".

2. В ал. 3 думите "получават концесия за" се заменят с "ползват".


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 60. (Изм. - ДВ, бр. 17 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 87 от 2010 г.) Всички актове за държавна собственост, с изключение на актовете по чл. 69, ал. 1 и чл. 70, ал. 2 и 3, съставени по реда на закона, независимо от датата на съставянето им, се вписват по разпореждане на съдията по вписванията.


§ 61. Член 18 от Закона за собствеността (обн., Изв., бр. 92 от 1951 г.; изм., бр. 12 от 1958 г., бр. 90 от 1960 г., ДВ, бр. 99 от 1963 г., бр. 26 и 27 от 1973 г., бр. 54 и 87 от 1974 г., бр. 55 от 1978 г., бр. 36 от 1979 г., бр. 19 от 1985 г., бр. 14 и 91 от 1988 г., бр. 38 от 1989 г., бр. 31 от 1990 г., бр. 77 от 1991 г., бр. 33 от 1996 г., бр. 100 от 1997 г., бр. 90 от 1999 г., бр. 34 и 59 от 2000 г.) се изменя така:

"Чл. 18. Договорите, с които се извършват придобиването и разпореждането с имоти - частна държавна или общинска собственост, се сключват в писмена форма и се вписват по разпореждане на съдията по вписванията по местонахождението на имота. Нотариална форма не е необходима."


§ 62. Подадените до влизането в сила на този закон искания от юридически лица и други организации на бюджетна издръжка за безвъзмездно предоставяне на право на управление на имотите - частна държавна собственост, по реда на чл. 17 се разглеждат по досегашния ред.


§ 63. Договорите за отдаване под наем на имоти - държавна собственост, сключени до влизането в сила на този закон за срок от три години, може да бъдат удължени в рамките на срока, предвиден в закона.

-------------------------

Законът е приет от ХХХIХ Народно събрание на 30 март 2005 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.


Промени настройката на бисквитките