Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 45 от 15.VI

НАРЕДБА № I-13 ОТ 29 ЯНУАРИ 2004 Г. ЗА РЕДА ЗА ВРЕМЕННО НАСТАНЯВАНЕ НА ЧУЖДЕНЦИ, ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И ДЕЙНОСТТА НА СПЕЦИАЛНИТЕ ДОМОВЕ ЗА ВРЕМЕННО НАСТАНЯВАНЕ НА ЧУЖДЕНЦИ

 

НАРЕДБА № I-13 ОТ 29 ЯНУАРИ 2004 Г. ЗА РЕДА ЗА ВРЕМЕННО НАСТАНЯВАНЕ НА ЧУЖДЕНЦИ, ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И ДЕЙНОСТТА НА СПЕЦИАЛНИТЕ ДОМОВЕ ЗА ВРЕМЕННО НАСТАНЯВАНЕ НА ЧУЖДЕНЦИ

Издадена от Министерството на вътрешните работи

Обн. ДВ. бр.12 от 13 Февруари 2004г., изм. ДВ. бр.48 от 15 Юни 2007г., отм. ДВ. бр.45 от 15 Юни 2010г.

Отменена с § 2 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба № Із-1201 от 1 юни 2010 г. за реда за временно настаняване на чужденци, за организацията и дейността на специалните домове за временно настаняване на чужденци - ДВ, бр. 45 от 15 юни 2010 г.


Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. С тази наредба се уреждат:

1. редът за временното настаняване в специалните домове за временно настаняване на чужденци (СДВНЧ) към дирекция "Миграция" на Министерството на вътрешните работи (МВР) на чужденци с издадена заповед за налагане на принудителна административна мярка (ПАМ) за принудително отвеждане до границата на Република България или експулсиране и заповед за принудително настаняване в специалния дом;

2. организацията и дейността на домовете по т. 1.


Чл. 2. (1) Специалните домове за временно настаняване на чужденци се изграждат:

1. (изм. - ДВ, бр. 48 от 2007 г.) на територията на Столична дирекция "Полиция" (СДП) - домове от национално значение; и

2. (изм. - ДВ, бр. 48 от 2007 г.) на територията на областни дирекции "Полиция" - за всички останали случаи.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 48 от 2007 г.) Чужденците с издадена заповед за налагане на ПАМ по чл. 41 или чл. 42 от Закона за чужденците в Република България (ЗЧРБ), задържани с редовни документи за задгранично пътуване на територията на ОДП, където няма специален дом, се настаняват на териториален принцип в най-близкия такъв след съгласуване с директора или заместник-директора на дирекция "Миграция".

(3) В специалния дом в София се настаняват чужденци с издадена заповед за налагане на ПАМ по чл. 41 или чл. 42 ЗЧРБ, които:

1. нямат редовни документи за задгранично пътуване;

2. (изм. - ДВ, бр. 48 от 2007 г.) се намират на територията на съответното ОДП, където няма СДВНЧ;

3. са граждани на държава без дипломатическо и/или консулско представителство и /или се налага да бъдат изведени по въздушен път.


Чл. 3. (1) Общото ръководство и контролът върху дейността на СДВНЧ се осъществяват от директора на дирекция "Миграция" на МВР, който се подпомага от заместник-директор.

(2) Цялостната дейност и непосредственото ръководство на СДВНЧ се осъществява от началника на съответния дом.


Чл. 4. Структурата и щатът на СДВНЧ се утвърждават от министъра на вътрешните работи по предложение на директора на дирекция "Миграция" на МВР.


Чл. 5. (1) Специалните домове за временно настаняване на чужденци се оборудват с необходимите технически системи за сигурност и други средства за физическа защита, пожарна и аварийна безопасност, охрана и контрол на сградите, помещенията и съоръженията към тях.

(2) Организацията на охраната на СДВНЧ се урежда със заповед на директора на дирекция "Миграция" на МВР.


Чл. 6. Издръжката на СДВНЧ се осигурява от бюджета на МВР чрез бюджета на дирекция "Миграция" на МВР.


Чл. 7. В СДВНЧ се води регистър за настанените чужденци.


Чл. 8. Вътрешният ред в СДВНЧ се урежда с правилник, утвърден от директора на дирекция "Миграция"на МВР.


Чл. 9. Съответните районни полицейски управления (РПУ) на МВР, на чиято територия са изградени домовете, оказват при необходимост помощ и съдействие на началника на СДВНЧ.


Раздел II.
Приемане на чужденец в СДВНЧ, настаняване, престой и освобождаване от него

Чл. 10. (1) В СДВНЧ се приемат и настаняват чужденци, на които е издадена заповед за:

1. налагане на ПАМ по чл. 41 или чл. 42 ЗЧРБ и съществуват пречки за нейното незабавно изпълнение; и

2. принудително настаняване по чл. 44, ал. 8 ЗЧРБ.

(2) Пречките, които не позволяват чужденецът да бъде незабавно принудително отведен до границата или експулсиран, могат да бъдат:

1. липса на национален документ за задгранично пътуване или на други документи, необходими за извеждане на чужденеца от страната;

2. липса на средства за закупуване на билет за пътуване;

3. необходимост от осигуряване на транспортна връзка до страната на произход или трета сигурна държава;

4. незавършило производство за предоставяне на особена закрила по Закона за убежището и бежанците (ЗУБ);

5. здравословно състояние на чужденеца, непозволяващо транспортиране.

(3) Престоят на чужденците по ал. 1 в СДВНЧ е до отпадане на пречките по ал. 2.


Чл. 11. Чужденците по чл. 10, ал. 1 се съпровождат и представят за приемане и настаняване в СДВНЧ от служители на МВР, на които е възложено изпълнението на заповедите.


Чл. 12. (1) Дежурното длъжностно лице в СДВНЧ приема чужденеца след изготвяне на приемно-предавателен протокол за предаването му.

(2) Протоколът се изготвя от служителя на МВР, който ръководи съпровождането на чужденеца до СДВНЧ, и се подписва от него, от приемащото длъжностно лице и от чужденеца. Преди подписването му длъжностното лице проверява редовността на необходимите за настаняването на чужденеца документи, след което данните на лицето се отразяват в регистъра по чл. 7. Приемно-предавателният протокол се изготвя в три екземпляра, като един се прилага към личното дело на настанения, вторият е за съпровождащите служители на МВР, а третият - за чужденеца.

(3) Чужденецът подлежи на задължителен медицински преглед, резултатът от който се записва в регистъра по чл. 7. Когато е необходимо, се извършва и хигиенно обслужване.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 48 от 2007 г.) Прегледът се извършва от лекар, работещ към медицинските структури на съответната ОДП (СДП) или СДВНЧ.

(5) Спешна медицинска помощ на чужденците се оказва от съответния център за спешна медицинска помощ. До пристигането на екипа за спешна медицинска помощ за чужденеца се полагат необходимите грижи.


Чл. 13. След регистрацията на чужденеца дежурното длъжностно лице съставя протокол в два екземпляра за носените от него лични вещи, пари и ценности. Протоколът се подписва от длъжностното лице и от чужденеца, след което единият екземпляр му се връчва, а другият се прилага към личното му дело.


Чл. 14. (1) Дежурното длъжностно лице запознава чужденеца с правилника за вътрешния ред на дома на език, който чужденецът ползва или разбира.

(2) В отделни помещения на легловия сектор на дома се настаняват:

1. чужденци от различен пол;

2. семейства;

3. чужденци от различни вероизповедания;

4. при необходимост и непълнолетни лица без пълнолетен придружител.

(3) Чужденец, който грубо нарушава правилата за вътрешния ред на дома, се премества в отделно помещение.


Чл. 15. На настанения в СДВНЧ чужденец се осигуряват:

1. легло, подходящо облекло, безплатна храна и медицинска помощ;

2. естествено и изкуствено осветление, отопление и условия за поддържане на лична хигиена;

3. условия за ежедневен престой на открито;

4. възможност за среща с адвокати, роднини, близки и официални представители на съответните дипломатически и/или консулски представителства;

5. възможност за лична кореспонденция;

6. възможност за получаване на пощенски пратки при спазване на изискванията на Наредба № 6 от 2003 г. за изискванията за пощенската сигурност.


Чл. 16. Настаненият в СДВНЧ чужденец:

1. спазва правилата за вътрешния ред и изпълнява разпорежданията на администрацията на дома;

2. получава срещу подпис и съхранява предметите, необходими за престоя му в дома;

3. заплаща стойността на нанесените щети на имуществото на дома.


Чл. 17. Чужденецът може да бъде преместен в друг СДВНЧ, когато това е необходимо, след разрешение на органа, издал заповедта за настаняване, и уведомяване на директора на дирекция "Миграция" на МВР.


Чл. 18. (1) За изпълнение на нормативно определените служебни задължения на съответните длъжностни лица се осигурява възможност за провеждане на срещи с настанения в СДВНЧ чужденец.

(2) С разрешение на началника на СДВНЧ чужденецът може да се среща с представители на правозащитни, религиозни или други организации и общности, регистрирани в страната. Проведените срещи се отразяват в дневника за свиждания на настанените чужденци.

(3) Когато от средствата за масово осведомяване в СДВНЧ постъпи искане за среща с настанен в него чужденец, тя се допуска след писмено разрешение на директора на дирекция "Пресцентър и връзки с обществеността" на МВР.

(4) Срещите на лицата по ал. 1, 2 и 3 с чужденеца се провеждат в рамките на работното време на дома в определено за целта помещение.

(5) Извършването на действия спрямо чужденеца съгласно Наказателно-процесуалния кодекс може да става и извън работното време на дома.


Чл. 19. (1) Когато чужденецът, настанен в СДВНЧ, подаде молба за особена закрила по ЗУБ, тя се изпраща незабавно на Държавната агенция за бежанците чрез началника на дома.

(2) Към нея се прилагат заверени копия от заповедта за налагане на ПАМ и за настаняване в СДВНЧ. Документите за самоличност на чужденеца се предават в Държавната агенция за бежанците в оригинал.

(3) При разглеждане на молбата по ал. 1 в ускорено производство по ЗУБ то се провежда в СДВНЧ, освен ако органите на Държавната агенция за бежанците възразят.


Чл. 20. Чужденецът се освобождава от СДВНЧ, когато:

1. отпаднат пречките за изпълнение на заповедта за принудително отвеждане до границата или експулсиране;

2. подадената от чужденеца молба за закрила по ЗУБ е допусната за разглеждане в производство по общия ред;

3. е издаден съдебен акт по обжалвана заповед по чл. 41, 42 или чл. 44, ал. 8 ЗЧРБ;

4. органът, издал заповедта за настаняване в СДВНЧ, я отмени и издаде заповед за задължително ежедневно явяване на чужденеца в РПУ по местопребиваването му;

5. компетентният орган на МВР, издал заповедта за налагане на ПАМ по чл. 41 или чл. 42 ЗЧРБ, я отмени на законово основание.


Чл. 21. В края на всеки месец началникът на СДВНЧ изготвя списък на чужденците, които са пребивавали повече от шест месеца в него, поради наличието на пречки за извеждането им от страната. Списъкът се изпраща на директора на дирекция "Миграция" на МВР за вземане на решение и предприемане на допълнителни мерки за отстраняване на пречките.


Чл. 22. (1) След настаняване на чужденеца в СДВНЧ съответните компетентни длъжностни лица предприемат незабавно всички необходими мерки за отстраняването на пречките по чл. 10, ал. 2 и изпълнението на заповедите за налагане на ПАМ по чл. 41 или чл. 42 ЗЧРБ.

(2) Когато мерките по ал. 1 са свързани с осигуряването на необходимите документи за изпълнение на заповедта за налагане на ПАМ по чл. 41 или чл. 42 ЗЧРБ на чужденеца, документите се предават на началника на СДВНЧ.

(3) При изпълнението на заповедите за принудително отвеждане или експулсиране, както и при освобождаване на чужденеца от специалния дом, дежурното длъжностно лице на дома отбелязва основанието за освобождаването му в регистъра по чл. 7.


Чл. 23. (1) След получаване на документите по чл. 22, ал. 2 началникът на дома ги предава на ръководителя на съпровождащата група към СДВНЧ за отвеждане на чужденеца до съответния граничен контролно-пропускателен пункт (ГКПП), през който той следва да напусне територията на страната.

(2) Съпровождането на чужденците, подлежащи на принудително отвеждане от страната, се извършва по съответния нормативно установен ред.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 48 от 2007 г.) Ръководителят на групата по ал. 1 предава чужденеца заедно със съпровождащите го документи на началника на смяна или командира на отделение от Главна дирекция "Гранична полиция" на съответния ГКПП. За предаването на чужденеца и документите се съставя приемно-предавателен протокол в два екземпляра, като единият се съхранява в ГКПП, а другият се предоставя на ръководителя на групата по ал. 1. Последният го предава на началника на СДВНЧ за прилагане към личното дело на чужденеца.

(4) При необходимост от съпровождане на чужденеца до страната на произход или до трета сигурна страна той се придружава от служители на дирекция "Миграция" на МВР.

(5) За принудителното отвеждане или експулсиране, както и за освобождаването на чужденеца от СДВНЧ началникът на дома писмено уведомява директора или заместник-директора на дирекция "Миграция" на МВР, като посочва:

1. основанието за освобождаване;

2. датата; и

3. граничния контролно-пропускателен пункт, през който той е напуснал Република България, когато основанието за освобождаването на чужденеца е изпълнение на наложената по чл. 41 или 42 ЗЧРБ ПАМ.


Раздел III.
Дейност на специалните домове

Чл. 24. (1) В сградите на СДВНЧ в зависимост от нуждите се обособяват следните сектори:

1. административен;

2. медицински;

3. леглови;

4. за хранене;

5. културно-занимателен;

6. стопански.

(2) Посочените в ал. 1 сектори се оборудват и обзавеждат в зависимост от предназначението им и от капацитета на дома.


Чл. 25. (1) Деловодната дейност в СДВНЧ се осъществява съгласно нормативните изисквания за организацията на тази дейност в МВР.

(2) Специалните домове за временно настаняване на чужденци ползват собствен печат и щемпели съгласно изискванията на Указа за печатите.


Чл. 26. (1) В специалните домове за временно настаняване на чужденци се водят:

1. регистърът по чл. 7;

2. дневник за входяща и изходяща кореспонденция;

3. дневник за заповеди;

4. дневник за свижданията на настанените чужденци и получените пощенски пратки;

5. картотека с личните дела на настанените в дома чужденци;

6. медицинска документация.

(2) В СДВНЧ се води и друга документация, утвърдена със съответните нормативни актове.

(3) Директорът на дирекция "Миграция" - МВР, по предложение на началника на дома със заповед утвърждава образците на регистрите и другите документи, които се водят в СДВНЧ.


Чл. 27. За настанения в СДВНЧ чужденец се води лично дело, което съдържа:

1. заповед на съответния орган за настаняване на чужденеца в дома;

2. заповед за принудително отвеждане до границата или за експулсиране;

3. копие от документ за самоличност, ако притежава такъв;

4. приемно-предавателни протоколи за настаняване и освобождаване;

5. приемно-предавателни протоколи за личните вещи, пари и ценности;

6. медицински документи, констатиращи здравословното състояние на чужденеца, при приемането и освобождаването му от дома;

7. четири броя снимки съгласно установения от Закона за българските документи за самоличност и Правилника за издаване на българските документи за самоличност образец.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. Наредбата се издава на основание чл. 44, ал. 9 ЗЧРБ и отменя Наредба № I-1 от 1985 г. за реда по приемането, настаняването, пребиваването и напускането на общежитието за чужденци (необн.).


§ 2. Правилниците за вътрешния ред на СДВНЧ се изготвят в едномесечен срок след изграждането и въвеждането им в експлоатация.


§ 3. (Изм. - ДВ, бр. 48 от 2007 г.) До въвеждане в експлоатация на СДВНЧ на територията на София чужденците, които подлежат на принудително извеждане от Република България по въздушен път и/или нямат документи за задгранично пътуване, както и финансови средства, се настаняват в Дома за временно настаняване на пълнолетни лица - София, кв. "Гара Искър", със заповед на директора на дирекция "Миграция" на МВР съгласувано с директора на СДП.


§ 4. (Изм. - ДВ, бр. 48 от 2007 г.) Чужденците, които подлежат на експулсиране или принудително отвеждане до границата на Република България, до изграждането и на другите СДВНЧ на територията на страната се настаняват в ДВНПЛ в ОДП - Варна, Бургас и Пловдив, след съгласуване с директора на дирекция "Миграция".


§ 5. Изпълнението на наредбата се възлага на директора на дирекция "Миграция" на МВР.


Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ НАРЕДБАТА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № I-13 ОТ 2004 Г. ЗА РЕДА ЗА ВРЕМЕННО НАСТАНЯВАНЕ НА ЧУЖДЕНЦИ, ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И ДЕЙНОСТТА НА СПЕЦИАЛНИТЕ ДОМОВЕ ЗА ВРЕМЕННО НАСТАНЯВАНЕ НА ЧУЖДЕНЦИ

(ОБН. - ДВ, БР. 48 ОТ 2007 Г.)


§ 3. Навсякъде абревиатурите "РДВР" и "СДВР" се заменят съответно с "ОДП" и "СДП".


§ 4. Чужденците, които са в производство по определяне на държавата, отговорна за разглеждане на молбата за предоставяне на статут съгласно Регламент ЕО 343/2003 на Съвета на ЕС и имат наложени принудителни административни мерки по чл. 41 или чл. 42 ЗЧРБ и заповед за настаняване в СДВНЧ, до изграждане на регистрационно-приемателен център се настаняват в Блок - 3 на СДВНЧ - Бусманци.


Промени настройката на бисквитките