Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 105 от 23.XII

НАРЕДБА № 2 ОТ 27 ЯНУАРИ 1994 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРСИ ЗА РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА КВОТИТЕ ЗА 1994 Г. ЗА ИЗНОС НА ТЕКСТИЛНИ ИЗДЕЛИЯ И ОБЛЕКЛА ЗА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, КАНАДА И САЩ

 

НАРЕДБА № 2 ОТ 27 ЯНУАРИ 1994 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРСИ ЗА РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА КВОТИТЕ ЗА 1994 Г. ЗА ИЗНОС НА ТЕКСТИЛНИ ИЗДЕЛИЯ И ОБЛЕКЛА ЗА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, КАНАДА И САЩ

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ТЪРГОВИЯТА

Обн. ДВ. бр.13 от 11 Февруари 1994г., отм. ДВ. бр.105 от 23 Декември 1994г.

Отменено основание - виж § 5 от преходните и заключителните разпоредби на ПМС № 307 от 20 декември 1994 г. за режима по износа и вноса - ДВ, бр. 105 от 23 декември 1994 г.


Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се уреждат условията и редът за:

1. провеждане на конкурси за разпределение на дялове от квотите за 1994 г. за износ на текстилни изделия и облекла с произход от България за Европейския съюз, Канада и Съединените американски щати;

2. издаване на разрешения за износ (експорт лицензи) на текстилни изделия и облекла за Европейския съюз и Канада, както и на удостоверения за износ за Европейския съюз, Канада и САЩ, въз основа на дялове от квоти, предоставени по реда на глава трета;

3. контрол върху реализацията на износа при условията, при които са предоставени дялове от квотите за износ за 1994 г. на текстилни изделия и облекла.


Чл. 2. (1) Предмет на разпределение чрез конкурс по тази наредба са квотите за износ за 1994 г. на текстилни изделия и облекла с произход от България, определени със:

1. Допълнителния протокол за търговията с текстилни изделия между правителството на Република България и Съвета на Европейските общности към Европейското споразумение, по категории и в количества съгласно приложение № 1;

2. Меморандума - Споразумение между правителството на Република България и правителството на Канада за износ от Република България на някои текстилни изделия при внос в Канада, по категории и в количества съгласно приложение № 2;

3. Споразумението за търговията с текстилни изделия между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати, по категории и в количества съгласно приложение № 3.

(2) Тази наредба не се прилага по отношение на:

1. реимпорта на текстилни изделия и облекла в Европейския съюз след преработка и обработка в България;

2. реимпорта на текстилни изделия и облекла, за които са определени количествени лимити по приложение Б към Допълнителния протокол по ал. 1, т. 1. В този случай се издава удостоверение за износ след представяне на външнотърговски договор и предварително разрешение за работа на ишлеме в България, издадено от компетентен орган на страна - членка на Европейския съюз.


Чл. 3. (1) Конкурсите за разпределение и предоставяне на дялове от квотите по чл. 2, ал. 1, наричани по-нататък "конкурсите", се обявяват и организират от Министерството на търговията.

(2) Конкурсите са публични по отношение на обявяването им, реда за участие в тях и разгласяването на техните резултати.

(3) Освен ако не е предвидено друго в тази наредба, конкурсите са общи за всички квоти по чл. 2, ал. 1.

(4) Конкурсите за разпределение и предоставяне на дялове от квотите по чл. 2, ал. 1 се провеждат най-малко един път в месеца.


Чл. 4. Право на участие в конкурсите за разпределение и предоставяне на дялове от квотите за 1994 г. за износ на български текстилни изделия и облекла имат всички търговци, както и непреобразуваните в търговски дружества държавни и общински предприятия.


Чл. 5. (1) Конкурсите се провеждат от конкурсна комисия към Министерството на търговията.

(2) Съставът на конкурсната комисия включва най-малко петима членове, определени със заповед на министъра на търговията.

(3) В състава на конкурсната комисия могат да бъдат включени и представители на други заинтересувани ведомства и организации.


Глава втора.
ОБЯВЯВАНЕ НА КОНКУРСИТЕ

Чл. 6. (1) Конкурсите за разпределение и предоставяне на дялове от квотите по чл. 2, ал. 1 се обявяват въз основа на заповед на министъра на търговията.

(2) Конкурсите се огласяват чрез публикуване на обявление в два централни всекидневника. Обявлението съдържа данни за:

1. предмета на конкурса;

2. кратко описание на конкурсните условия;

3. дата на провеждане на конкурса;

4. адрес, ред и срок за подаване на заявки за участие в конкурса.

(3) Обявлението по ал. 2 се публикува най-късно седем дни преди датата на провеждане на съответния конкурс. Срокът тече от втората по ред публикация на обявлението по ал. 2.

(4) Когато се изменят условията на конкурса, измененията се обявяват по реда на ал. 2.


Глава трета.
ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРСИТЕ

Чл. 7. (1) Лицата по чл. 4, желаещи да участват в конкурсите, представят в Министерството на търговията заявки за предоставяне на дялове от квотите за износ на български текстилни изделия и облекла по образец съгласно приложение № 4.

(2) Заявките за участие в конкурса по ал. 1 трябва да съдържат:

1. данни за заявителя (фирма, ЕКПОУ, адрес на управление, телефон), както и името и адреса на негов представител;

2. кратко описание на текстилното изделие и неговата категория, съответно по класификацията на Европейския съюз, Канада и САЩ;

3. митническата тарифна позиция на текстилното изделие, както следва:

а) до осмия знак по Общата митническа тарифа на Европейската общност (Комбинираната номенклатура);

б) до десетия знак - по Митническата тарифа на Канада и Хармонизираната тарифа на САЩ;

4. точното количество на текстилното изделие, посочено в единицата мярка за съответната категория, както следва:

а) килограм "KGM" - за тъкани, предназначени за износ в страните - членки на Европейския съюз, и Канада;

б) квадратен метър "MTK" - за тъканите, предназначени за износ в САЩ;

в) брой "PCE" - за облеклата;

5. цена за единица текстилно изделие в чуждестранна валута - посочена при условия на доставка EXW по ИНКОТЕРМС 1990, независимо от условията на доставка по външнотърговския договор;

6. форма на плащане;

7. данни за производителя на заявеното текстилно изделие (фирма, адрес на управление, телефон);

8. страна по вноса и данни за вносителя (фирма, адрес на управление);

9. вид на търговската сделка.

(3) Заявките за участие в конкурса се подписват и подпечатват от заявителя и от производителя.

(4) Към заявките за участие в конкурса по ал. 1 се прилагат:

1. удостоверение за съдебна и данъчна регистрация;

2. външнотърговски договор за износ или поръчка, с определени или определяеми условията по ал. 2. Договорът трябва да съдържа митническия тарифен номер на текстилното изделие, определен съгласно ал. 2, т. 3;

3. договор с производител или поръчка за заявеното текстилно изделие (за случаите, в които заявителят не е производител) със следното съдържание:

а) кратко описание на текстилното изделие;

б) точното количество;

в) цена в левове или чуждестранна валута;

г) график на експедициите.

(5) По преценка на конкурсната комисия може да се изисква предоставянето на допълнителна информация или представянето на други документи, удостоверяващи данните по ал. 2, като сертификат за произход, сведения за капацитета на производственото предприятие и др.

(6) Заявките за участие в конкурса се завеждат в регистър под самостоятелен входящ номер, като се вписват данни за заявителя и датата на приемането им.

(7) Приемането на заявките за участие в конкурса се преустановява един работен ден преди датата на провеждане на конкурса.

(8) Заявки, които не отговарят на изискванията по предходните алинеи, не се допускат до участие в конкурса.


Чл. 8. (1) Конкурсната комисия заседава в датата на провеждане на конкурса.

(2) Заседанията на комисията са редовни, ако на тях присъстват най-малко 2/3 от членовете й.

(3) Решенията на комисията се вземат с явно гласуване с обикновено мнозинство от присъстващите нейни членове.

(4) Конкурсната комисия:

1. проверява редовността на постъпилите заявки и ги допуска за участие в конкурса, след като се увери в съответствието им с изискванията по чл. 7;

2. преглежда заявките и преценява доколко отговарят на конкурсните условия;

3. въз основа на направената преценка класира допуснатите до участие заявки за предоставяне на дялове от квоти в низходящ ред въз основа на следните критерии:

а) относителен дял на български суровини, материали и труд в стойността на текстилното изделие;

б) цена за единица текстилно изделие, определена при условия на доставка EXW по ИНКОТЕРМС 1990;

в) срок на експедициите;

г) гарантираност на плащането;

д) реализиран износ на подобни текстилни изделия и облекла на съответния пазар през предходни години;

е) други условия по външнотърговския договор за износ.

(5) При равни други условия предимство имат производителите на съответните текстилни изделия и облекла.


Чл. 9. (1) В съответствие с извършеното по реда на чл. 8, ал. 4 и 5 класиране конкурсната комисия разпределя дяловете от квотите между класиралите се участници.

(2) Дялове от квотите се възлагат на класиралите се участници при заявените от тях условия въз основа на решение на конкурсната комисия.

(3) На един заявител самостоятелно или заедно с други свързани лица не може да бъде предоставен дял, по-голям от 35 на сто от квотата за съответната категория текстилно изделие.

(4) При промяна на условие, при което е предоставен дял от квота, участникът е длъжен незабавно да уведоми конкурсната комисия за настъпилата промяна и да представи потвърждаващи я доказателства. Заявката за участие се внася за преразглеждане при новите условия.

(5) За провеждането на конкурса и за резултатите от него конкурсната комисия съставя протокол. Протоколът се подписва от всички присъстващи членове.

(6) Резултатите от конкурса се огласяват чрез съобщение, поставено на определено за целта място в сградата на Министерството на търговията.


Чл. 10. (1) Участници в конкурса могат да правят писмени възражения срещу отказ за предоставяне на дял от квота или отказ за издаване на разрешение за износ пред министъра на търговията в петдневен срок от датата на обявяване на резултатите от конкурса.

(2) Министърът на търговията се произнася по направените възражения, като отменя решението на конкурсната комисия и връща въпроса за преразглеждане от нея със задължителни указания или отхвърля направените възражения.


Чл. 11. Неразпределените количества от квотите по чл. 2, ал. 1 подлежат на разпределение чрез последващи конкурси.


Глава четвърта.
ИЗДАВАНЕ НА РАЗРЕШЕНИЯ ЗА ИЗНОС И УДОСТОВЕРЕНИЯ ЗА ИЗНОС. КОНТРОЛ ВЪРХУ РЕАЛИЗАЦИЯТА НА ИЗНОСА

Чл. 12. (1) Разрешение за износ (експорт лиценз за текстилни изделия) по образец за Европейския съюз се издава от Министерството на търговията при предоставен дял от квота по реда на глава трета.

(2) За издаване на разрешението за износ по ал. 1 заявителят представя в Министерството на търговията формуляра, печатно попълнен на английски или френски език, в оригинал и три копия.

(3) Разрешението за износ по ал. 1 се издава под стандартен сериен номер най-рано един месец преди експедицията на стоките с оглед издаване на разрешение за внос в Европейския съюз.

(4) Разрешението за износ по ал. 1 се издава само за една от категориите текстилни изделия и може да се ползва за една или повече доставки на тези изделия.

(5) Разрешението за износ по ал. 1 дава право за свободно движение на стоките само в посочения в него регион на Европейската общност.


Чл. 13. Разрешенията за износ на текстилни изделия за Канада се издават от Министерството на търговията по примерен образец по реда на чл. 12, ал. 1.


Чл. 14. (1) Въз основа на издадените разрешения за износ по чл. 12 и 13 се издават удостоверения за износ по утвърдения от министъра на търговията общ образец в съответствие с Постановление № 241 на Министерския съвет от 1993 г. за режима по износа и вноса (ДВ, бр. 109 от 1993 г.).

(2) На участници в конкурса, на които са предоставени дялове от квотите за износ на текстилни изделия и облекла за САЩ, се издават само удостоверения за износ.

(3) Разрешения за износ по чл. 12 и 13 и/или удостоверения за износ се издават до размера на квотата за съответната категория текстилно изделие.


Чл. 15. Разрешенията за износ по чл. 12 и 13 и удостоверенията за износ по чл. 14 могат да се отменят изцяло или отчасти:

1. по писмено обосновано искане на заявителя при невъзможност да се усвои дела от квотата;

2. по решение на конкурсната комисия поради неотчитане или несвоевременно отчитане на реализацията на износа.


Чл. 16. (1) Заявител с право на дял от квота за износ на текстилни изделия и облекла е длъжен да осъществи износа при условията, при които този дял е предоставен.

(2) Заявител с издадено разрешение за износ и/или удостоверение за износ въз основа на предоставен дял от квота, който е в невъзможност да го усвои изцяло или отчасти, е длъжен незабавно да уведоми писмено за това Министерството на търговията. Неусвоеният дял се разпределя между участниците в последващ конкурс.

(3) Реализацията на износа на текстилни изделия и облекла, предмет на тази наредба, се отчита по реда на чл. 8, ал. 1 от Наредбата за реда и условията за регистриране и разрешаване на износа и вноса - приложение № 9 към чл. 8 на Постановление № 241 на Министерския съвет от 1993 г.


Чл. 17. При констатирани нарушения на чл. 9, ал. 3 и чл. 16 и събрани достатъчно доказателства за тях конкурсната комисия в съответствие с изискванията на международните договори по чл. 2, ал. 1 и съобразно вида на нарушението може да:

1. откаже издаването на разрешение за износ и/или удостоверение за износ;

2. разпредели вече предоставения дял между други участници в последващ конкурс;

3. изцяло или отчасти отмени издадено разрешение за износ и/или удостоверение за износ;

4. не допусне до участие в последващи конкурси заявител, който не изпълни задълженията си по чл. 15.

Чл.18. (1) Изчерпването на всяка квота за износ за 1994 г. на български текстилни изделия и облекла за Канада, САЩ и Европейския съюз се обявява в два централни всекидневника.

(2) При обоснована необходимост Министерството на търговията в съответствие с реда и условията, предвидени в международните договори по чл. 2, ал. 1, може да нотифицира компетентните органи на другата договаряща се страна за:

1. прехвърляне на неизползван остатък от квота за 1993 г. към квотата за съответната категория текстилно изделие за 1994 г.;

2. авансово използване на част от квота за 1995 г. през 1994 г.;

3. прехвърляне на количества от квотите за 1994 г. между категории текстилни изделия и облекла.


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба "текстилни изделия и облекла" са текстилните изделия и облекла с произход от България, определени по категории във:

1. Анекс I към Допълнителния протокол по чл. 2, ал. 1, т. 1;

2. Анекс II към Меморандума - Споразумение по чл. 2, ал. 1, т. 2;

3. Анекс А към Споразумението по чл. 2, ал. 1, т. 3.


§ 2. Класификацията на текстилните изделия и облекла по § 1 се извършва съответно по Общата митническа тарифа на Европейската общност, Хармонизираната тарифа на САЩ, Митническата тарифа на Канада.


§ 3. Произходът на текстилните изделия и облекла по § 1 се определя в съответствие с действащите правила за произход в Европейския съюз, Канада и САЩ.


§ 4. Списъците на текстилните изделия и облекла с техните митнически тарифни позиции подлежат на последващо обнародване в съответствие с изискването на чл. 9, ал. 1 на Постановление № 241 на Министерския съвет от 1993 г.


§ 5. Посочените в приложения № 1, 2 и 3 количества са тези, определени в международните договори по чл. 2, ал. 1 за 1994 г., освен ако не са увеличени общо и/или по категории по реда на чл. 18, ал. 2.


Заключителни разпоредби

§ 6. За неуредените от тази наредба въпроси се прилага съответно Наредбата за реда и условията за регистриране и разрешаване на износа и вноса.


§ 7. Тази наредба се издава на основание чл. 10, ал. 1 и 3 от Постановление № 241 на Министерския съвет от 1993 г. за режима по износа и вноса.


§ 8. Тази наредба влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".


Приложение № 1 към чл. 2, ал. 1, т. 1



Категория Кратко описание Мярка Квота за 1994 г.
по класи-      
фикацията      
на Евро-      
пейския      
съюз      
2 Памучни тъкани, освен газ,    
  хавлиени тъкани, тъкани ленти, кг 3 978 000
  кадифета, плюшове, тъкани от    
  шенилна прежда, тюлове и мрежи    
  "филе":    
2 a) а) от които:   1 224 000
  други освен сурови    
  или избелени    
4 Ризи, фланелки с ръкав, бр. 3 605 000
  без яка (тениски), пуловери    
  поло или с висока яка (други    
  освен от вълна или от фини    
  животински косми), юнашки    
  фланелки и подобни изделия,    
  трикотажни или плетени    
5 Фланели, пуловери, елечета, бр. 3 919 000
  комплекти, жилетки, якета и    
  пуловери (различни от сака    
  и блейзери), анораци, блузони,    
  якета и подобни артикули,    
  трикотажни или плетени    
6 Тъкани къси панталони за бр. 1 491 000
  мъже и момчета, шорти,    
  различни от банските гащета,    
  панталони (включително три    
  четвърти панталони); тъкани    
  панталони и три четвърти    
  панталони за жени и момичета,    
  от вълна, памук или изкуствени    
  влакна; долни части на анцуг    
  с подплата, различни от    
  изделията от категории 16 или    
  29, от памук или изкуствени    
  влакна    
7 Блузи, ризи и блузи-ризи за бр. 1 254 000
  жени и момичета, дори трико-    
  тажни или плетени, от вълна,    
  памук или изкуствени влакна    
8 Ризи за мъже и момчета, бр. 4 451 000
  различни от трикотажни или    
  плетени, от вълна, памук или    
  изкуствени влакна    
73 Горни дрехи за спорт, трико- бр. 2 650 000
  тажни или плетени, от вълна,    
  памук или изкуствени текстилни    
  влакна    


Приложение № 2 към чл. 2, ал. 1, т. 2



Кратко Категория Обхват на категорията Мярка Квота за
описание по класи-     1994 г.
  фикацията      
  на Канада      
Палта, Балтони, наметала с ка- бр. 299 867
якета   чулки, къси наметки,    
    пелерини, различни от    
    облеклото за дъжд - МЮЖДд,    
    тъкани и трикотажни    
    Анораци (включително    
    якета за ски), якета за    
    голф и блузони - МЮЖДд,    
    трикотажни Анораци    
    (включително якета за    
    ски), якета за голф и    
    блузони, различни от    
    подплатените и предна-    
    значените да предпазват    
    от студа - МЮЖДд, тъкани    
Облекло Шлифери и облекло за дъжд - бр. 100 000
за дъжд   МЮЖДд, тъкани и трикотажни    
    Дрехи, изработени от тъкани    
    от позиции 59.03 (импрегни-    
    рани тъкани, промазани или    
    покрити с пластмаси или лами-    
    нирани с пластмаси), 59,06    
    (гумирани) или 59,07 (други),    
    съдържащи тегловно 50% или    
    повече текстилен материал -    
    МЮЖДд, тъкани и трикотажни    
Зимно 2 Анораци (включително якета бр. 46 693
горно   за ски), якета за голф, блу-    
облекло   зони и подобни артикули,    
    подплатени и предназначени    
    да предпазят носещия ги от    
    студ - МЮЖДд, тъкани    
    Панталони с презрамки и гръд-    
    ни платки (напр. комбинезони    
    за ски), подплатени и предна-    
    значени да предпазят носещия    
    ги от студ - МЮЖДд, тъкани    
    Костюми за ски - МЮЖДд, тъкани    
    Костюми за сняг и подобни    
    артикули- МЮЖДд, тъкани    
Мъжко Костюми - МЮ, тъкани и бр. 52 627
всеки-   трикотажни    
дневно   Жакети и блейзери - МЮ,    
и офи-   тъкани и трикотажни    
циално        
облекло        
Дамско 4 Костюми и ансамбли - ЖДд, бр. 468 000
всекиднев-   тъкани и трикотажни    
но и офи-   Жакети и блейзери - ЖДд,    
циално   тъкани и трикотажни    
облекло   Рокли - ЖДд, тъкани и трико-    
    тажни    
    Поли и поли-панталони - ЖДд,    
    тъкани и трикотажни    
Панталони, 5 Панталони и къси панталони - бр. 180 000
работни   МЮЖДд, тъкани и трикотажни    
комбинезони,   Панталони с презрамки и гръдни    
шорти   платки - МЮЖДд, тъкани и трико-    
    тажни    
    Гащиризони - МЮЖДд, тъкани и    
    трикотажни    
    Шорти - МЮЖДд, тъкани и    
    трикотажни    
Ризи с 6 Ризи (с шита яка)- МЮд, бр. 295 170
шита яка, МЮд   тъкани и трикотажи    
Тъкани и 7/8а Ризи, блузи, ризи-блузи - бр. 125 000
трикотажни   ЖДд, тъкани и трикотажни    
ризи, блузи   Други ризи и фланелки    
подобни   (различни от бельо) - ЖДд,    
атрикули   тъкани и трикотажни    
    Други подобни артикули -    
    ЖДд, тъкани и трикотажни    
Дебели 11 Фланели, пуловери, жилетки, бр. 172 182
спортни   елечета и подобни артикули -    
пуловери   МЮЖДд, трикотажни    
Камгарни 31а Тъкани от камгарна вълна или кг 200 748
вълнени   фини животински косми; други    
тъкани   тъкани, смесени предимно или    
    само с камгарна вълна или    
    фини животински косми; тъкани    
    със сплитка "гаце" от    
    камгарна вълна; подобни    
    тъкани, инпрегнирани, прома-    
    зани, покрити или ламинирани    


Приложение № 3 към чл. 2, ал. 1, т. 3



Категория Кратко описание Мярка Квота за
по класи-     1994 г.
фикацията      
на САЩ      
410 Вълнени тъкани, съдържащи кв. м 732 250
  тегловно 36 % или повече вълна    
435 Вълнени палта и сака за бр. 242 400
  жени и момичета    
448 Вълнени панталони, три бр. 242 400
  четвърти панталони и шорти    
  за жени и момичета    


Приложение № 4 към чл. 7, ал. 1



Фирма заявител: ЕКПОУ:  
(фирма, адрес, телефон, факс)   Вх. № . . . . . . . . . . . . .
    Дата на приемане на заявката:
    . . . . . . . . . . . . . . .
Представител на заявителя:    
(име и фамилия, адрес)    
ЗАЯВКА
за предоставяне на дял от квота за износ на български текстилни
изделия и облекла за страните - членки на Европейския съюз,
САЩ и Канада през 1994 г.
 
Катего- Митни- Крат- Стра- Мяр- Ко- Ва- Це- Фо- Вид Срок За-
рия по ческа- ко на, за ка, ли- лу- на рма на на бе-
класи- тари- опи- която кг, чес- та за на сде- дос- леж-
фикация фна са- е пред- кв.м тво   еди- пла- лка- тав- ка
та на пози- ние начен или     ни- ща- та ка  
Евро- ция на износът бр.     ца не      
пейския на изде-         из-        
съюз, изде- лие-         де-        
САЩ или лието* то         лие        
Канада             EXW        
   
Фирма вносител в Производител:
съответната страна: (фирма, адрес,
(фирма, адрес, телефон, факс)
телефон, факс)  
Подпис и печат Подпис и печат
на заявителя: на производителя:
   


* Съответно по Общата митническа тарифа на Европейската общност, Митническата тарифа на Канада и Хармонизираната тарифа на САЩ.


Промени настройката на бисквитките