Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 103 от 3.XII

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА СОБСТВЕНОСТТА И ПОЛЗУВАНЕТО НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ (ОБН., ДВ, БР. 17 ОТ 1991 Г.;ПОПР., БР. 20 ОТ 1991 Г.; ИЗМ., БР. 74 ОТ 1991 Г., БР. 18, 28,46 И 105 ОТ 1992 Г., БР. 48 ОТ 1993 Г., БР. 64 ОТ 1993 Г. - РЕШЕН

 

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА СОБСТВЕНОСТТА И ПОЛЗУВАНЕТО НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ (ОБН., ДВ, БР. 17 ОТ 1991 Г.;ПОПР., БР. 20 ОТ 1991 Г.; ИЗМ., БР. 74 ОТ 1991 Г., БР. 18, 28,46 И 105 ОТ 1992 Г., БР. 48 ОТ 1993 Г., БР. 64 ОТ 1993 Г. - РЕШЕНИЕ № 12 НА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД ОТ 1993 Г., БР. 83 ОТ 1993 Г.,БР. 80 ОТ 1994 Г., БР. 45 И 57 ОТ 1995 Г., БР. 59 ОТ 1995 Г. - РЕШЕНИЯ № 7 И 8 НА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД ОТ 1995 Г.)

Обн. ДВ. бр.79 от 17 Септември 1996г., изм. ДВ. бр.103 от 3 Декември 1996г., изм. ДВ. бр.15 от 18 Февруари 1997г., изм. ДВ. бр.98 от 28 Октомври 1997г.

§ 1. В чл. 4, ал. 3 и 5 думите "Закона за опазване на обработваемата земя и пасищата" се заменят със "Закона за опазване на земеделските земи".

§ 2. (Обявен за противоконституционен с РКС 20/96 относно думата "обезщетяване" в чл. 7, ал. 1 - ДВ, бр. 103 от 1996 г.) Член 7 се изменя така:

"Чл. 7. (1) При разпореждане, делба и оземляване земеделските имоти не могат да се раздробяват на части с размери, по-малки от размерите, определени в чл. 72 от Закона за наследството.

(2) При обезщетяване със земеделски земи под този размер по искане на заинтересуваните лица земята се обединява в общ имот и всеки собственик притежава полагащата му се идеална част.

(3) Делба на земеделски имот или разпореждане с реални части от земеделски имот се извършва, ако отделните части могат да се обособят в самостоятелни имоти, отговарящи на размерите по ал. 1 по изработен или одобрен от поземлената комисия проект.

(4) Към актовете за извършване на делби, разпоредителни сделки, отчуждаване, промяна на предназначението и оценяване на земеделските земи се прилага скица, изработена или заверена от поземлената комисия.

(5) Нотариусите, съдилищата и другите компетентни органи в едномесечен срок изпращат служебно на поземлената комисия копие от издадените или заверени от тях актове по чл. 4.

(6) Предходните алинеи не се прилагат в случаите на чл. 17, ал. 2."

§ 3. В чл. 9 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Собственикът може да продава на държавата своя земеделска земя по цени, определени с наредба на Министерския съвет. Министърът на земеделието и хранителната промишленост обявява в "Държавен вестник" землищата, в които има нужда от земеделска земя за оземляване, обезщетяване или за други нужди по чл. 24, ал. 2 и 3 и нейния размер. Когато предложената земя се намира в обявените землища, държавата не може да откаже изкупуването й до размера на обявената нужда от земи по площ и качество."

2. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Продавачът и министърът на земеделието и хранителната промишленост или упълномощено от него лице подписват нотариалния акт за покупко-продажбата, който се вписва в нотариалните книги. Нотариусът заверява платежното нареждане и продавачът получава цената."

§ 4. В чл. 9а ал. 1 се изменя така:

"(1) При продажба на земеделски земи, когато продавачът определя цената извън реда по чл. 9, се спазва следната поредност на купувачите:

1. съпруг, роднина по права линия или съребрена, линия до шеста степен включително на купувача по реда на изброяването;

2. собственици на имоти, с които продаваният имот има обща граница, съгласно влезлия в сила план за земеразделяне;

3. други купувачи."

§ 5. В чл. 10 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Възстановяват се правата на собствениците или на техните наследници върху земеделските земи, които са притежавали преди образуването на трудовокооперативни земеделски стопанства или държавни земеделски стопанства и включени в тях или в други образувани въз основа на тях селскостопански организации."

2. В ал. 5 се добавя изречение второ: "В териториите на гори със специално предназначение се възстановява правото на собственост върху обработваеми земи и горски пасища. Възстановяването на собствеността се извършва с решение по чл. 14, ал. 1, т. 1."

3. (Обявена за противоконституционна с РКС 20/96 - ДВ, бр. 103 от 1996 г.)

4. Алинея 8 се изменя така:

"(8) Възстановяват се правата на собствениците на земеделските земи до размерите, определени по отменените чл. 8, ал. 1, и чл. 10 от Закона за трудовата поземлена собственост."

5. Алинея 11 се изменя така:

"(11) Възстановява се правото на собственост на лицата, оземлени по Закона за трудовата поземлена собственост, включително и на тези, които частично или изцяло не са изплатили дължимите вноски с изключение на отземлените."

6. Създава се ал. 12:

"(12) Възстановяват се правата на собствениците по реда на чл. 14, ал. 1, т. 1 върху земите, които не са застроени и не представляват прилежащи площи към сгради в стопански дворове на трудовокооперативни земеделски стопанства, държавни земеделски стопанства или други, образувани въз основа на тях селскостопански организации."

§ 6. В чл. 10б се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Собствениците на земи, които са били включени в трудовокооперативни земеделски стопанства, държавни земеделски стопанства или други образувани въз основа на тях селскостопански организации, намиращи се в строителните граници на населените места или извън тях, и са застроени или върху тях са проведени мероприятия, които не позволяват възстановяване на собствеността, се обезщетяват по тяхно искане с равностойни земи от държавния и/или общинския поземлен фонд или при условия и по ред, определени със Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия. Земите за обезщетяване от държавния поземлен фонд се определят със заповед на министъра на земеделието и хранителната промишленост, а от общинския поземлен фонд - с решение на общинския съвет. Поземлената комисия предоставя необходимата информация на министъра на земеделието и хранителната промишленост и на общинския съвет."

2. Създава се нова ал. 3:

"(3) Собствениците на земи, в землището на които не може да се възстанови собствеността върху повече от 60 на сто от земеделските земи поради обстоятелствата, посочени в ал. 1, се обезщетяват по тяхно искане по реда на този закон или при условия и по ред, определени с друг закон."

3. Алинеи 3 и 4 стават съответно ал. 4 и 5.

§ 7. Член 10в се изменя така:

"Чл. 10в. (1) Български граждани или техните наследници, чиито земеделски земи са послужили за погасяване на държавен дълг съгласно Спогодбата за уреждане на висящите финансови въпроси и развитие на икономическото сътрудничество между Народна Република България и Кралство Гърция (ДВ, бр. 87 от 1964 г.), се обезщетяват, както следва:

1. за изселилите се през периода 1913 - 1928 г. - чрез обратно изкупуване на облигациите от държавата;

2. за изселилите се през периода 1913 - 1928 г. български граждани, които не са получили облигации и не са били обезщетени по друг начин - със земя от Държавния поземлен фонд и/или при условията и по реда на Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия;

3. за изселилите се през периода 1928 - 1944 г. - със земи от Държавния поземлен фонд и/или условията и по реда на Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия.

(2) Българските граждани, получили право на парично обезщетение по глава III от Закона за уреждане на собствеността на недвижимите имоти в Южна Добруджа (обн., ДВ, бр. 157 от 1942 г.; отм., Изв., бр. 16 от 1951 г.), се обезщетяват със земи от Държавния поземлен фонд и/или при условията и по реда на Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия.

(3) Лицата по ал. 1 и 2 подават заявление пред Министерството на земеделието и хранителната промишленост в срок до 31 декември 1996 г."

§ 8. В чл. 11 ал. 4 се изменя така:

"(4) Когато съдебното решение е представено в поземлената комисия след 14 дни от обнародването в "Държавен вестник" на обявлението, че е изготвен проект на плана за земеразделяне, собственикът се обезщетява при условията и по реда на чл. 10б."

§ 9. В чл. 12 ал. 6 се изменя така:

"(6) Ако заявената земя надвишава наличната в землището при образуването на трудовокооперативните земеделски стопанства, държавните земеделски стопанства и други селскостопански организации, министърът на земеделието и хранителната промишленост може да спре земеразделянето за уточняване размера на земята на всеки от заявителите, както и да разпореди на поземлената комисия да отмени или измени постановени решения. В тези случаи подалите неверни заявления и декларации носят и имуществена отговорност за причинените вреди."

§ 10. В чл. 14 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 т. 2 се изменя така:

2. възстановяване на правото на собственост върху земеделски земи в нови реални граници с план за земеразделяне. В решението се посочват размерът и категориите на земеделските земи и местността на землището, в която са се намирали. Планът за земеразделяне се изработва въз основа на решенията на поземлената комисия от изпълнител след проучване, анкетиране и проектиране."

2. Алинея 7 се изменя така:

"(7) Когато се установят закононарушения и/или се открият нови обстоятелства, нови писмени доказателства от съществено значение за постановяване на решението по ал. 1, поземлената комисия по свой почин или по искане на заинтересуваните лица се произнася с решение да го измени в срок до 1 година от откриване на новите обстоятелства или от новите писмени доказателства, или от установяване на закононарушенията, но не по-късно от 2 години от постановяване на решението. Този ред не се прилага, когато за същите земи има влязло в сила съдебно решение."

3. Създава се ал. 7а:

"(7а) Заинтересуваните лица имат право при условията и по реда на ал. 7 да поискат от поземлената комисия да промени лицата, в чиято полза или вреда е издадено решението й."

4. Алинея 8 се изменя така:

"(8) Решенията по ал. 6 и 7, както и по чл. 12, ал. 6 се съобщават по реда, предвиден в ал. 2 и могат да се обжалват по реда и в сроковете, предвидени в ал. 3. Когато решенията са постановени след обнародване в "Държавен вестник" на обявлението, че е изработен проект на план за земеразделяне и е изтекъл 14-дневният срок за обжалване, собствениците се обезщетяват по реда на чл. 10б."

5. Алинея 9 се изменя така:

"(9) Поземлената комисия се представлява пред съда от нейния председател, секретар или от упълномощено лице с юридическо образование, или от Министерството на земеделието и хранителната промишленост."

§ 11. В чл. 15 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Собствениците се обезщетяват по тяхно искане за разликата между подлежащата на възстановяване и възстановената земя с равностойни земеделски земи от държавния и/или общински поземлен фонд и/или по реда на Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия. Земите се оценяват при условия и по ред, определени от Министерския съвет, съобразени с действащите пазарни цени в съответния район."

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Собствениците се обезщетяват по реда на ал. 2 и когато влязлото в сила съдебно решение, с което им е признато правото на възстановяване на собствеността върху земеделските земи е представено в поземлената комисия след 14 дни от обнародването в "Държавен вестник" на обявлението, че е изработен проект на плана за земеразделяне."

§ 12. В чл. 17 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 3 се изменя така:

"(3) По писмено искане на собствениците, на които е издадено решение по чл. 14, ал. 1, т. 1, или са извършени делби по реда на ал. 2, земите им, намиращи се в една и съща местност, се разполагат с плана за земеразделяне в съседство, ако с това не се нарушават правата по ал. 1 на други лица."

2. Алинея 4 се изменя така:

"(4) За териториите, заети с трайни насаждения, оризови полета и хидромелиоративни съоръжения, се изготвят отделни планове за земеразделяне, които са неразделна част от плана за земеразделяне на землището при следните условия: лицата, които са получили трайни насаждения с план за земеразделяне, могат да получат кредит за заплащането им при условията и по реда на чл. 13, ал. 1, т. 3, буква "в" от Закона за защита на земеделските производители."

3. Алинея 7 се изменя така:

"(7) До влизането в сила на плана за земеразделяне заявителите, на които е издадено решение по чл. 14, ал. 1, т. 2, или са извършени делби по реда на ал. 2, могат да бъдат въведени във владение върху земеделските земи до размерите, определени с това решение."

4. Алинея 8 се изменя така:

"(8) Влезлият в сила план за земеразделяне може да бъде изменен със заповед на министъра на земеделието и хранителната промишленост при:

1. фактическа грешка;

2. закононарушение - в 2-годишен срок."

5. Създава се ал. 9:

"(9) Заинтересуваните граждани, пропуснали да обжалват влезлите в сила земеразделителни планове до обнародването на настоящия закон, могат да ги обжалват в нов 3-месечен срок."

§ 13. В чл. 19а се правят следните изменения:

1. Създава се нова ал. 1:

"(1) Обезщетяването се извършва със земи от държавния или общинския поземлен фонд пропорционално на наличните в землището поземлени фондове."

2. Алинеи 1 и 2 стават съответно ал. 2 и 3.

§ 14. В чл. 20 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Безимотни и малоимотни граждани се оземляват от поземлената комисия със земи от държавния и общинския поземлен фонд чрез прехвърляне на правото на собственост или отдаване под наем при условия и по ред, определени с наредба на Министерския съвет."

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) Размерът и местонахождението на земите за оземляване се определят по предложение на поземлената комисия от министъра на земеделието и хранителната промишленост - за земите от държавния поземлен фонд, и от общинския съвет - за земите от общинския поземлен фонд, пропорционално на наличните в землището поземлени фондове. Те определят каква част от тях се прехвърля в собственост или отдава под наем."

3. Алинея 2 става ал. 4.

4. Създава се ал. 3:

"(3) Оземляване се извършва в землището на населеното място, където лицето постоянно живее или са му възстановени земеделските земи, както и в съседни землища."

§ 15. Член 23 се изменя така:

"Чл. 23. При оземляването правото на собственост се придобива с влизане в сила на решението на поземлената комисия. Решението се вписва в нотариата. До изплащане на дължимите за оземляване суми върху имота се учредява законна ипотека."

§ 16. В чл. 24 ал. 1 и 2 се изменят така:

"(1) Държавата запазва собствеността си върху земеделските земи, заварени от този закон, с изключение на земите, чиято собственост подлежи на възстановяване. Министърът на земеделието и хранителната промишленост упражнява правата на собственика за земите от държавния поземлен фонд.

(2) Правото на собственост на държавата върху земеделски земи, предоставени на научни, научно-производствени и учебни заведения, включително и на Министерството на транспорта, на местата за лишаване от свобода, на семепроизводствени и племенни стопанства, овощни разсадници, пепиниери и маточници, на горски разсадници и на ловни стопанства, доколкото са необходими за тяхната дейност, се запазва в размер, съответстващ на основната им дейност, определен от Министерството на земеделието и хранителната промишленост след вземане мнението на заинтересуваните ведомства."

§ 17. В чл. 27 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Собствениците на земи, включени в трудовокооперативни земеделски стопанства и държавни земеделски стопанства, членовете на трудовокооперативни земеделски стопанства или на други образувани въз основа на тях селскостопански организации, както и лицата в трудовоправни отношения с тях, имат право на дялове от имуществото на посочените организации. Размерът на дяловете се определя въз основа на приноса им при придобиването му - внесена земя, трайни насаждения, трудов стаж и неизплатени инвентарни вноски. Разпределението им се извършва при условия и по ред, посочени в правилника за прилагането на този закон, при равно съотношение между внесената земя и трудов стаж след приспадане на неизплатените инвентарни вноски. Ако правоимащото лице не е внесло земя и основни средства, трудовото му участие се взема предвид, когато не е по-малко от 5 години."

2. Алинея 6 се изменя така:

"(6) Лицата, които са придобили собствеността върху сгради от имуществото на организациите по § 12 от преходните и заключителните разпоредби, могат да ползват безвъзмездно от деня на придобиване на сградите и незастроената част от земята около тях в нормативно определените размери в срок 1 година от влизане в сила на плана за земеразделяне. Те могат да придобият собствеността върху нея и върху застроената част чрез:

1. плащане с разсрочване за 10 години на равни годишни вноски и индексация на дължимата сума с 20 на сто от размера на годишната инфлация;

2. обезщетяване за земята, върху която не могат да възстановят собствеността си, поради обстоятелствата, посочени в чл. 10б, чл. 15, ал. 2, чл. 24, ал. 6 и чл. 29, ал. 1;

3. внасяне на равностойна земя в държавния поземлен фонд. Ако лицето е юридическо, внасянето може да стане от негови членове по съответния ред."

§ 18. В чл. 33 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 и 2 се изменят така:

"(1) Поземлените комисии са органи на Министерството на земеделието и хранителната промишленост. Те се образуват, преобразуват и прекратяват от министъра на земеделието и хранителната промишленост. Той назначава и освобождава председателя, секретаря и членовете им.

(2) Поземлените комисии възстановяват собствеността върху земи по реда на закона, поддържат и осъвременяват плановете за земеразделяне и другите материали и данни, получени при прилагането на закона, издават скици при извършване на разпоредителни сделки и делба на земеделски земи и извършват друга дейност, определена с правилника за прилагане на закона."

2. Създават се нови ал. 3 и 4:

"(3) Извършването на дейностите по поддържането и осъвременяването на плановете за земеразделяне и другите материали и данни, получени при прилагането на закона, се възлага по предложение на поземлената комисия от министъра на земеделието и хранителната промишленост или упълномощени от него лица на лицензирани изпълнители в едномесечен срок от влизането в сила на плановете за земеразделяне.

(4) Правомощията на министъра на земеделието и хранителната промишленост по приложението на закона могат да се упражняват и от писмено упълномощени от него лица."

3. Алинея 3 става ал. 5.

§ 19. Навсякъде в закона думите "общинска поземлена комисия" се заменят с "поземлена комисия".

§ 20. Създава се раздел "Допълнителни разпоредби": "Допълнителни разпоредби

§ 1. Липсата на писмени доказателства по смисъла на чл. 12, ал. 3 е налице в случаите, когато посочените в чл. 12, ал. 2 документи са унищожени или изгубени не по вина на собствениците.

§ 2. Разпореждането със земеделските земи, собствеността върху които е възстановена по този закон, се извършва въз основа на решението на поземлената комисия по чл. 14, ал. 1, т. 1 или по чл. 17, ал. 1.

§ 2а. По смисъла на този закон мероприятия, които не позволяват възстановяване на собствеността, са тези строителни и други дейности, заради осъществяването на които е допустимо според законодателството по време на осъществяването им правото на собственост върху земи да бъде отчуждено за нужди на държавата или общината, както и наличието върху земите на субективни права на трети лица, с които възстановяването на правото на собственост е несъвместимо."

§ 21. Параграф 10 се изменя така:

"§ 10. Земеделски земи, правото на собственост върху които е възстановено по реда на този закон, които са гори по смисъла на Закона за горите, по искане на собствениците може да се заменят с други земеделски земи от поземления фонд на съответното населено място или в съседно землище, а със съгласието на собствениците - и в друго землище."

§ 22. Параграф 16 се изменя така:

§ 16. (1) Производствата по този закон пред съда са безплатни с изключение на тези по чл. 14, ал. 4. За констативните нотариални актове за възстановеното право на собственост, както и за заверки на подписи от нотариусите и кметовете по този закон не се събират държавни такси.

(2) Приходите от изготвянето на проектите за нотариални актове по ал. 1 на проектите за делби, както и от другите дейности по поддържане и осъвременяване на плановете за земеразделяне се внасят в Държавен фонд "Земеделие"."

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 23. В Закона за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползуването на земеделските земи (обн., ДВ, бр. 45 от 1995 г.; попр., бр. 46 от 1995 г.) се правят следните изменения и допълнения:

1. В § 28 се правят следните изменения:

а) (Обявена за противоконституционна с РКС 3/97 - ДВ, бр. 15 от 1997 г.)

б) Алинея 2 се изменя така:

"(2) Имуществото на организациите по § 12 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за собствеността и ползуването на земеделските земи е съсобствено на лицата по чл. 27, ал. 1, съобразно правата им с изключение на трайните насаждения след възстановяване на собствеността върху земята, на която са създадени. Дяловете на лицата, които не получават трайни насаждения, се изравняват с друго имущество. Общото събрание на лицата по чл. 27, ал. 1 може да утвърждава промени в оценката на имуществото на организациите по § 12 от същия закон. Всяко лице по чл. 27, ал. 1 има правата по чл. 28 съобразно дела си в имуществото на организацията по § 12. То може да прехвърли тези права, както и да упълномощи кооперацията или търговското дружество, в които членува, да ги упражняват от негово име и за негова сметка, включително и да предявява искове във връзка с това."

в) Алинея 3 се изменя така:

"(3) Лицата, които са извършили подобрение на недвижими имоти на организациите по § 12 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за собствеността и ползуването на земеделските земи, могат да искат от собственика им стойността на подобренията при условията на чл. 72 и 74 от Закона за собствеността или чл. 59 от Закона за задълженията и договорите."

г) Създава се ал. 6:

"(6) Не се дължи данък върху добавената стойност за извършени, но неизплатени механизирани услуги и продадени семена, торове и препарати на заличените организации по ал. 1. Задълженията на тези организации към държавния и общинския бюджет се отписват."

2. В § 29 се правят следните изменения:

а) Алинея 1 се изменя така:

"(1) Ако лице или група лица по чл. 27, ал. 1 не желаят да получат определена вещ от имуществото на организациите по § 12 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за собствеността и ползуването на земеделските земи, общото събрание на лицата по чл. 27, ал. 1 може да упълномощи писмено лица, които да я продават. Продажбата на моторните превозни средства и недвижимите имоти се извършва с писмен договор с нотариална заверка на подписите на страните. Получената цена се разпределя между лицата по чл. 27, ал. 1 съобразно правата им. Давностният срок за получаване на дяловете по чл. 27, ал. 1 е 5 години считано от деня на прекратяване на организацията по § 12. След изтичането на този срок останалото имущество се разпределя между останалите лица по чл. 27, ал. 1 съобразно правата им."

б) Алинея 2 се изменя така:

"(2) Лицата по ал. 1 могат да получат от длъжниците на организациите по § 12 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за собствеността и ползуването на земеделските земи срещу дълга им акции или дялове от капитала им или вещи, които разпределят между лицата по чл. 27, ал. 1."

в) Създава се нова ал. 3:

"(3) Лицата по ал. 1 могат да прехвърлят на лица по чл. 27, ал. 1, а с тяхно съгласие и на други лица, вземания на заличените организации по § 12 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за собствеността и ползуването на земеделските земи, включително и правата им по чл. 28 от същия закон. Прехвърлянето се извършва срещу дела им в имуществото на заличените организации с писмен договор."

г) Алинеи 2 и 3 стават съответно ал. 4 и 5.

д) Създава се ал. 6:

"(6) Лицата по ал. 1 носят солидарно имуществена отговорност за вредите, които са причинили на лицата, имащи право на дял от имуществото на организациите по § 12 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за собствеността и ползуването на земеделските земи, включително и на стопанисваното от тях държавно имущество."

е) Създава се ал. 7:

"(7) Лицата по ал. 1 се отчитат пред общото събрание за стопанисването и разпределението на имуществото. Общото събрание приема отчета за приключване на дейността им и може да реши да бъде извършена финансова ревизия, като разходите за нея са за сметка на лицата по чл. 27, ал. 1."

3. В § 30 ал. 2 се отменя.

§ 24. Проектите на плановете за земеразделяне, за които не е обнародвано в "Държавен вестник" обявление за изготвянето им към деня на влизане в сила на този закон, се съставят съобразно неговите изисквания.

§ 25. За плановете за земеразделяне, които са влезли в сила, срокът по чл. 17, ал. 8 от Закона за собствеността и ползуването на земеделските земи тече от влизането в сила на този закон.

§ 26. (Отм. - ДВ, бр. 98 от 1997 г.)

§ 27. Лицата по чл. 10б, ал. 1, 2 и 3, чл. 10в, чл. 15, ал. 2 от Закона за собствеността и ползуването на земеделските земи уточняват в допълнителни заявления начина за обезщетяване в едногодишен срок от влизане в сила на този закон.

Промени настройката на бисквитките