Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 97 от 1.VIII

ЗАКОН ЗА УРЕГУЛИРВАНЕ НЕОФОРМЕНИТЕ С НОТАРИАЛНИ АКТОВЕ ПОКУПКО-ПРОДАЖБИ НА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ

 

ЗАКОН ЗА УРЕГУЛИРВАНЕ НЕОФОРМЕНИТЕ С НОТАРИАЛНИ АКТОВЕ ПОКУПКО-ПРОДАЖБИ НА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ

Утвърден с Указ № 39 от 15.07.1920 г.

Попр. ДВ. бр.213 от 1 Януари 1899г., обн. ДВ. бр.85 от 19 Юли 1920г., изм. ДВ. бр.31 от 12 Май 1921г., изм. ДВ. бр.97 от 1 Август 1924г., отм. ДВ. бр.16 от 23 Февруари 1951г.

Отменен с § 1, т. 5 от Указ № 75 от 1951 г. за отменяване на стари закони по Министерството на правосъдието - Изв., бр. 16 от 23 февруари 1951 г. Съгласно § 2 от същия указ придобитите права и висящите дела и преписки по законите, посочени в т. 1 - 11 от § 1, се уреждат по същите закони.


Чл. 1. Всички покупко-продажби на недвижими имоти станали до, януарий 1919 год. и неоформени до тогава между същите страни с нотариални актове, се считат действителни от деня на сключването им, ако купувачът е влизал в владение и ако за това има едно от следните доказателства: частен продавателен акт, писмен или устен, договор, или други, каквито и да е доказателства.

Забележка I. Следуемите се мита, берии и други се плащат при вписването на съдебните решения и писмени актове в ипотечните книги.

Забележка II. Отменява се чл. 1 от закона за нищожността на сделките за недвижими имоти в новите земи за ония покупко-продажби, които не надминават 50 декара обработваема земя и къща или къща и дюкян с 15 декара обработваема земя, които се обработват лично от стопаните, като сделката се счита за редовно сключена и действителна, подкрепена с едно от горните доказателства. Закупеното в повече се отчуждава в полза на държавата за раздаване на бежанци, безимотни и малоимотни.

Забележка III. Постановленията на настоящия член не се прилагат по отношение на войнишките сираци и вдовици от войната.

Забележка IV. Не се ползуват от облагите на тоя закон лицата, които са купували с цел за търгуване и не обработват сами тия имоти.


Чл. 2. Ония, които биха антидатирали някои покупко-продажби, или по някакъв начин биха злоупотребили с облагите, които постановленията на настоящия закон дават, подлежат на наказание: до три години строг тъмничен затвор, като имота предмет на антидатираната или фиктивна покупко-продажба, както и броените за него суми, остават за в полза на държавата, а на откривателите се дава 20%, както от броените суми, така и от стойността на имота.

Забележка. Изнудените купувачи, да платят на продавача, повече от определената, при сключването на покупко-продажбата, цена, имат право на обратен иск срещу него.


Промени настройката на бисквитките