Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 91 от 22.XI

НАРЕДБА № 4 ЗА ЛИЦАТА, КОИТО ИМАТ ПРАВО НА СЛУЖЕБЕН ДОСТЪП ДО СПОРТНИ СЪСТЕЗАНИЯ, КОНЦЕРТИ И ПРЕДСТАВЛЕНИЯ

 

НАРЕДБА № 4 ЗА ЛИЦАТА, КОИТО ИМАТ ПРАВО НА СЛУЖЕБЕН ДОСТЪП ДО СПОРТНИ СЪСТЕЗАНИЯ, КОНЦЕРТИ И ПРЕДСТАВЛЕНИЯ

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ФИНАНСИТЕ

Обн. ДВ. бр.91 от 22 Ноември 1977г., доп. ДВ. бр.8 от 27 Януари 1978г., изм. ДВ. бр.15 от 22 Февруари 1980г., изм. ДВ. бр.24 от 25 Март 1986г., изм. ДВ. бр.20 от 15 Март 1988г.

Изгубила значение.


Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. (1) Спортни състезания, представления на театри, опери, оперети, циркове, кина, забави, увеселения и др., независимо коя организация ги стопанисва и организира, се посещават само със закупени входни билети. Ползуването на безплатен достъп с карти и пропуски освен в случаите, указани с тази наредба, е забранено.

(2) Право на безплатен достъп имат само лицата, които се пряко заети с организиране и провеждане на състезанията, представленията и др.

(3) Карти и пропуски за безплатен вход се дават само на лица, заемащи длъжностите, предвидени в тази наредба. Те се издават само за едно лице, с изключение на случаите, изрично предвидени за пропуските.

(4) Органите на Министерството на финансите и звената при окръжните народни съвети (СГНС), които осъществяват контрол по прилагането на тази наредба, имат право на свободен достъп със служебни карти и с пропуски до всички подконтролни обекти.


Чл. 2. Организаторите на спортни състезания, директорите на театри, опери, оперети, циркове, кина, на заведенията и обектите в туристическите комплекси и в другите подконтролни обекти са задължени да оказват пълно съдействие на контролните финансови органи при изпълнение на служебните им задължения.


Чл. 3. (1) Отпечатването на билети, карти, пропуски и др., даващи право на вход, се извършва под контрола на Министерството на финансите.

(2) Картите и пропуските за безплатен достъпса бланки под строга отчетност. Те се съхраняват и се отчитат заедно с входните билети при спазване на реда, установен за тях.

(3) Картите и пропуските за безплатен вход се издават поименно на правоимащите, с изключение на случаите, изрично указани в наредбата. Те се ползуват срещу документ, установяващ служебното положение на притежателите им.

(4) Карти, служебни пропуски и удостоверения, установяващи служебното и общественото положение на притежателя им, не дават право на свободен безплатен достъпдо провежданите състезания, представления, концерти и др.


Глава втора.
ПРАВО НА БЕЗПЛАТЕН ДОСТЪП ЗА СПОРТНИ СЪСТЕЗАНИЯ

Чл. 4. (1) Право на безплатен достъп до спортни състезания се дава на участниците в състезанието (спортната проява) и на лицата, които са пряко заети с организиране, провеждане и контрол на състазенията.

(2) Право на безплатен достъп е еднократно издадени пропуски за определен вид спортно състезание или проява на територията на съответния окръг и СГНС имат:

1. водачите на отборите, състезателите (включително и резервите), треньорите, щатните лекари на отборите, масажистите и другите технически лица, обслужващи отбора - групов пропуск;

2. съдиите, които ръководят състезанието;

3. дежурните за състезанието и дежурните от дисциплинарната комисия;

4. лекарите, осигуряващи медицинското обслужване на състезанието;

5. за дипломатическото представителство на страната, чийто отбор горстува, когато се играят международни срещи, се дават до 5 пропуска за безплатен вход.

(3) Без право на място за сядане могат да влизат с пропуски:

1. техническите лица, заети с организирането на състезанието, като: говорители, работници по поддържането на осветлението и светлинните уредби, телефонни техници и др.;

2. органите на охраната за поддържане реда на състезанието - с групови пропуски. Техният брой за всяко състезание поотделно, провеждано на територията на София, се определя съгласувано с Министерството на финансите, а за стадионите в окръзите - с началниците на управленията "Финанси" при окръжните народни съвети по предложение на организаторите на състезанието:

3. техническите лица от Българска телевизия и Българско радио, заети с телевизионни и радиопредавания на спортни прояви;

4. в стадионите се допускат безплатно, без право да заемат места, и деца до 8-годишна възраст, придружени от родителите им, които имат право на свободен достъп;

5. за някои спортни състезания по преценка на ЦК на БСФС и ОС на БСФЕ с разрешение на Министерството на финансите за София и на началниците на окръжните финансови управления за стадионите извън София се допускат безплатно с общ групов пропуск група ученици, студенти от ВИФ "Г. Димитров" - по съответната специалност, и войници;

6. когато се ползува духов оркестър, издава се общ групов пропуск.


Чл. 5. Организаторите на състезанията изпращат на Републиканския и окръжните центрове за спортна медицина пропуските за лекарите по чл. 4, ал. 2, т. 4 заедно със заявката за медицинско обслужване на състезанието, предвидени с чл. 136 от Правилника за прилагане на Закона за народното здраве (ДВ, бр. 31 от 1974 г.).


Чл. 6. Министерството на финансите по предложение на председателя на ЦС на БСФС определя със списък (приложение N 1) лицата, които пряко са заети с организиране и провеждане на състезанието, и на това основание имат право на безплатен достъп с карти или пропуски за цялата страна, на територията на съответния окръг, за всички или заотделни видове спорт.


Чл. 7. За нуждите на отдел "Пропоганда" към управление "Спортни имоти и прояви" при ЦС на БСФС се отпускат пропуски с платен данък върху оборота, изчислен върху най-високата цена на билетите за съответното състезание. Броят на тези пропуски се определя според нуждите съгласувано с Министерството на финансите. Стойността на пропуските е включена в договорната стойност на рекламата.


Чл. 8. (1) Българският съюз за физкултура и спорт може да издава карти за свободен вход за всички състезания в страната срещу заплащане от ползуващите ги по 60 лв. броя, а окръжните съвети на БСФС - за всички спортове на територията на окръга - по 30 лв. броя. В стойността на тези карти е включен 15% данък върху оборота.

(2) За чуждестранните кореспонденти към Министерството на външните работи, за щатните спортни журналисти и фоторепортьорите на бюлгарските ветници и списания се продават карти по условията и цената на предходната алинея.

(3) В изключителни случаи след предварително съгласие на Министерството на финансите ЦС на БСФС може да издаде и допълнителен брой пропуски за безплатен достъп.

(4) Картите по чл. 6. за свободен достъп за спортни състезания в цялата страна и София се издават от ЦС на БСФС, а тези за състезания на територията на окръга - от ОС на БСФС.


Чл. 9. Председателите на физкултурните дружества нямат право да издават карти за свободен достъп.


Чл. 10. Пропуските за свободен достъп се издават от организаторите на състезанията.


Глава трета.
ПРАВО НА СЛУЖЕБЕН ДОСТЪП ДО СПЕКТАКЛИ, КОНЦЕРТИ, КИНОПРОЖЕКЦИИ, ЦИРКОВИ ПРЕДСТАВЛЕНИЯ И ДР.

Чл. 11. В театри, опери, оперети, циркове, зали за симфонични концерти и др. се определят следните служебни места:

1. до 4 места за съответната дирекция;

2. до 8 места за артисти, режисьори, драматурзи и др.

3. до 6 места за Съюза на музикалните дейци - в столичната зала "България";

4. до 6 места за Съюза на българските композитори - в столичната зала "България";

5. по 2 места за Комитета за изкуство и култура;

6. в столичните театри, опери, оперети и циркове - до 6 места, а за извънстоличните театри - до 4 места за неплатени, доброволни организатори на колективни посещения. При колективни посешения на деца и ученици - по 1 място за водач на гряпа от 35-40 души, а на войници - по 1 място за водач на група над 80 души.

7. разпоредбите на този член не се отнасят за правителствените ложи.


Чл. 12. (1) Директорите на тетри, опери, оперети, циркове и симфонични оркестри определят със заповед длъжностните лица, които имат право на служебни места, и реда за ползуването им съгласувано с управление "Финанси" при окръжния народен съвет, а за София - с Министерството на финансите.

(2) Артистите и оркестрантите от театрите, оперите, оркестрите и цирковете, където работят, с разрешение на директорите могат служебно да присъствуват на спектаклите и концертите, без да заемат места за сядане, предвидени на продажба.

(3) На генерални репетиции могат да со допускат с покани: ръководители на обществени и политически организации, представители на печата, театрални критици, студенти от Висшия театрален институт, Музикалната академия и Висшия институт за изобразителни изкуства.

(4) Директорите на държавни театри, опери, оперети и филхармонии в градовете, в които има институти за подготовка на кадри за тях, могат да дават до 10 служебни места за всяко представление или концерт на учащите се в тези институти, без да заемат места за сядане.

(5) При гостувания на провинциални театри в София (на сцената на окръзите) се предоставят од 50 места срещу пропуски за театроведи, театрални критици, преподаватели от ВИТИЗ и други длъжностни лица, имащи пряко отношение към проявите на извънстоличните театри.

(6) Пропуските по чл. 11 и 12 се издават от директорите на театрите, оперите, оперетите, цирковете, симфоничните оркестри и др.


Чл. 13. (1) В изпълнение на културни спогодби съгласувано с Министерството на финансите могат да се организират служебни прожекции на тържествени премиери на български и чуждестранни филми. Те са предназначени за чужди представители, членове на посолства, обществени и политически организации, творчески колективи, създатели на филми и други длъжностни лица, имащи служебно отношение към това мероприятие.

(2) За редовни кинопрожекции безплатни места не се ползуват.


Чл. 14. (1) Не се разрешава безплатен достъп на посетители в заведенията и обектите на туристическите комплекси, в които се събира входна такса и се изпълняват програми. Тези заведения се определят поименно между Министерството на финансите и Държавния комитет по туризма.

(2) Когато в заведенията е въведен задължителен куверт, входната такса се събира с билет отделно от куверта.

(3) Право на служебен достъп с пропуски в заведенията на туристическите комплекси имат:

1. обслужващите заведението и участниците в изпълнението на програмата;

2. председателят и зам.-председателите на Държавния комитет по туризма;

3. ръководителят на бюрото за музикални и артистични прояви;

4. директорите и зам.-директорите на туристическите комплекси;

5. директорите на дирекция "Пропаганда, реклама и културно-масова работа" към туристическите комплекси.


Глава четвърта.
НАКАЗАТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 15. (1) За нарушаване разпоредбите на наредбата виновните лица се наказват по чл. 30, ал. 5 от Закона за данък върху оборота.

(2) Нарушенията по предходната алинея се установяват с актове на финансовите органи. Въз основа на тях се издават наказателни постановления от министъра на финансите или определени от него лица, както и от начални;ите на управления "Финанси" при ОНС (СГНС).


Чл. 16. За неправилно раздадени карти и пропуски организациите се задължават да внесат в приход на бюджета стойността им, изчислена по най-високата цена на входния билет, предвидена за съответното състезание, представление и др.


Заключителни разпоредби

§ 1. Контролът по изпълнението на тази наредба се възлага на компетентните органи при Министерството на финансите и на звената при окръжните народни съвети за контрол по спиртните напитки, тютюневия монопол и входните билети.


§ 2. Отменя се Наредба N 4 на Министерството на финансите (ДВ, бр. 52 от 1975 г.) с измененията и допълненията (ДВ, бр. 14 от 1977 г.) и раздел III на Инструкция N IV-10 от 1971 г. на Министерството на финансите (ДВ, бр. 38 от 1971 г.).


§ 3. Тази наредба се издава на основание чл. 24 от Закона за данък върху оборота. Постановление N 130 на Министерския съвет от 1974 г. ( ДВ, бр. 2 от 1975 г.) и Постановление N 87 на Министерския съвет от 27. Х. 1976 г. (ДВ, бр. 88 от 1976 г.).


Приложение N 1 към чл. 6


Списък на лицата, които имат право на служебен достъп до стадионите, спортните зали, игрищата и площадките на основание чл. 6 от Наредба N 4 от 1977 г.


I. Право на безплатен достъп с карти за цялата страна и за всички видове спорт имат:


1. членовете на Бюрото на ЦС на БСФС, началниците и зам.-началниците на управления, зав. отделите на ЦС на БСФС и управления "Спортни имоти и прояви" (УСИП) и приравнените към тях, методистите и организаторите към отделите на ЦС на БСФС и УСИП - общо не повече от 20 души;

2. за нуждите на медицинския надзор върху физическата култура и спорта - 2 бр. безименни карти, а на Републиканския център за спортна медицина - 3 бр. безименни карти.


II. Право на безплатен достъп с карти за цялата страна само за съответния спорт имат:


1. членовете на бюрата на българските спортни федерации, членовете на бюрата на комисиите, утвърдени към българските спортни федерации (но не повече от 7 души за комисия по футбол и по 3 души за останалите спортове);

2. съюзните треньори и треньорите на националните отбори.


III. Право на безплатен достъп с карти за всички видове спорт на територията на съответния окръг имат:


1. бюрата на ОС на БСФС, за гр. София - на ГС на БСФС и зав. отделите към същите, щатните методисти и организатори - общо не повече от 5 души. Председателите и зам.-председателите на физкултурните дружества, които имат отбори в "А" и "Б" републикански групи;

2. заслужилите деятели, съдии и треньори на физическата култура и спорта;

3. за нуждите на медицинския надзор върху физическата култура и спорта - 2 бр. безплатни карти.


IV. Право на безплатен достъп с еднократно издадени пропуски за определен вид спорт и състезание на територията на съответния окръг (гр. София) имат:


1. членовете на бюрата на физкултурните дружества, на спортните секции и комисиите към тях, когато техните отбори участвуват в състезанието - общо не повече от 5 пропуска;

2. членовете на бюрата на окръжните секции по съответния вид спорт - общо не повече от 3 пропуска;

3. заслужилите майстори на спорта по съответния вид спорт и футболистите от "А" и "Б" РФГ;

4. съдиите, утвърдени от българските спортни федерации, за ръководене на състезанията по съответния вид спорт през годината в "А" и "Б" републикански групи;

5. на основание Разпореждане N 81 на Министерския съвет от 1967 г., на техническите лица от Българската телевизия и Българско радио:

а) при директни телевизионни предавания - до 15 бр. пропуски, а при директни радиопредавания - до 3 бр. пропуски;

б) при телевизионни записи - до 6 бр. пропуски, а при радиозаписи - до 2 бр. пропуски;


Забележки.

1. Лицата, заемащи длъжности, които им дават право на карти за свободен достъп на повече от едно основание по този списък и Наредба N 4 от 1977 г., ползуват такива само на едно от тях.

2. Управление "Спортни имоти и прояви" при ЦС на БСФС да организира система за снабдяване с билети за спортни състезания лицата от централния държавен и обществен апарати и дипломатическия корпус.


Промени настройката на бисквитките