Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 70 от 5.IX

НАРЕДБА № 1 ЗА АДМИНИСТРАТИВНОТО ОБСЛУЖВАНЕ

 

НАРЕДБА № 1 ЗА АДМИНИСТРАТИВНОТО ОБСЛУЖВАНЕ

ИЗДАДЕНА ОТ КОМИТЕТА ПО ЕДИННА СИСТЕМА ЗА СОЦИАЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Обн. ДВ. бр.70 от 5 Септември 1978г., отм. ДВ. бр.99 от 16 Ноември 1999г.

Отменена с § 1, т. 8 на Постановление № 202 на Министерския съвет от 9 ноември 1999 г. за отменяне на нормативни актове - ДВ, бр. 99 от 16 ноември 1999 г., в сила от 16.11.1999 г.


Глава първа.
ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 1. (1) Тази наредба урежда организацията и функционирането на административното обслужване на населението с цел то да бъде по-удобно за гражданите.

(2) Наредбата е задължителна за министерствата, другите ведомства, изпълнителните комитети на народните съвети, учрежденията, стопанските организации и поделенията им, които извършват административно обслужване на населението. Тя е задължителна и за съдилищата при дейността им по административното обслужване на населението извън тяхната правораздавателна дейност.


Чл. 2. (1) Административното обслужване по смисъла на тази наредба е дейността на органите по административното обслужване по издаването на документи, с които се установяват права, задължения, фактическо или правно състояние и извършваните от тях на установени от нормативните актове дейности по осъществяване на права или изпълнение на задължения от гражданите.

(2) Административно обслужване е и дейността на съдебните органи по предходната алинея извън правораздавателната им дейност.

(3) Когато издаването на документи по предходната алинея е поставено в зависимост от извършването на охранително производство или от издаване на индивидуален административен акт, тази наредба се прилага само в частта й, която урежда реда за отправяне на искането от гражданина и представяне на необходимите документи към него, както и относно участието на гражданина при съставяне и получаване на съответния документ, доколкото в закон, указ или акт на Министерския съвет не е установен друг ред.

(4) Административните услуги и нормативите за максималните срокове за извършването им се установяват в списък, утвърден от председателя на Комитета по единна система за социална информация съгласувано с Комисията за изпълнителните комитети на народните съвети при Министерския съвет. Допуска се въвеждането на нови документи и изисквания по административното обслужване извън посочените в списъка с предварителното съгласие на Координационния съвет по Единната система за гражданска регистрация и административно обслужване на населението (ЕСГРАОН), като за целта заинтересуваните ведомства следва да направят мотивирано предложение до председателя на Комитета по единна система за социална информация. Тези предложения се разглеждат в едномесечен срок.


Чл. 3. (1) За факти и обстоятелства, които могат да бъдат удостоверени само с документ за самоличност, други документи да не се изискват.

(2) В случаите, предвидени в списъка за административните услуги или в акт на Министерския съвет, органите, които извършват услугите, вместо удостоверения като доказателства приемат от гражданите декларации.


Чл. 4. Органите по административното обслужване могат да удостоверяват факти и обстоятелства, без да издават специални документи, като върху молбата на гражданина поставят специален щемпел и вписват удостоверителен текст със съответен подпис и печат. Тези молби и удостоверителният текст се регистрират.


Чл. 5. (1) Издаваните на гражданите удостоверения и други писмени документи се използуват многократно в сроковете на тяхната валидност.

(2) Органите, по административното обслужване са длъжни при приемане на молби от гражданите да връщат незабавно приложените към тях документи след вземане на необходимите данни освен когато с акт на Министерския съвет е предвидено друго.


Чл. 6. Административните услуги, за които в списъка за административни услуги или в акт на Министерския съвет не е определен срок за извършването им, се изпълняват най-късно през следващия работен ден. Когато извършването на услугата е съпроводено с проверки, събиране на сведения или проучвания, срокът за нейното извършване може да бъде продължен до 7 дни.


Чл. 7. (1) Органите по административното обслужване осигуряват предимно служебно събиране на необходимите данни, сведения и документи.

(2) В случаите, когато необходимите данни, сведения и документи трябва да се вземат от структурно звено или друго поделение на органа, извършващ административната услуга, последният ги събира служебно.


Чл. 8. (1) Гражданите могат да искат от бюрото в народния съвет по местоживеене да им се извършват услуги от бюра в други населени места.

(2) Когато административната услуга се извършва от орган по административното обслужване извън местоживеенето на гражданина, той може да поиска извършването й от неговите учреждения или поделения по местоживеенето си, ако има такива и това е възможно. В тези случаи искания документ се получава в местоживеенето на гражданина.


Чл. 9. (1) Органите по административното обслужване приемат заявки за административно обслужване и по телефона. За целта се осигурява директен телефонен пост, който се довежда до знанието на населението чрез обяви и разгласи.

(2) Списъкът на административните услуги, които се извършват по телефона, се утвърждава от ръководителя на съответното ведомство, окръжния народен съвет или обществена организация.


Глава втора.
ОРГАНИЗАЦИЯ НА АДМИНИСТРАТИВНОТО ОБСЛУЖВАНЕ

Чл. 10. (1) Административното обслужване се извършва по устна или писмена молба на гражданите, направена лично, чрез законен представител или пълномощник. Писмени молби се подават само в случаите, предвидени в списъка на административните услуги.

(2) Молбите за административни услуги могат да се предават направо на органа по административното обслужване, да се изпращат по пощата, телеграфа, телефона или телекса или да се предявяват чрез отговорника по административното обслужване по месторабота или местоживеене.

(3) Когато молбата е предявена пред некомпетентен орган, тя се изпраща незабавно служебно на компетентния орган, за което се съобщава на молителя.


Чл. 11. Административното обслужване се извършва посредством: бюра за административно обслужване; длъжностни лица по административното обслужване или непосредствено чрез оперативните служби. Формата на обслужване, доколкото не е установена от Министерския съвет, се определя от ръководителя на съответното ведомство, окръжния народен съвет или обществена организация.


Чл. 12. (1) Бюрата за административно обслужване се обединяват с деловодните регистратури, като се създават единни бюра за информация, административно и деловодно обслужване (БИАДО).

(2) В жилищни комплекси по решение на изпълнителните комитети на градските (районните) народни съвети могат да се създават филиали на бюрата.

(3) Броят на служителите в бюрата се определя в рамките на утвърдените лимити за численост на персонала.


Чл. 13. Отговорниците по административното обслужване по месторабота се определят със заповед на съответния ръководител, а отговорниците по местоживеене - със заповед на председателя на изпълнителния комитет на градския (районния) народен съвет по предложение на градския (районния) комитет на Отечествения фронт. С издаване на заповедта отговорникът придобива качество на длъжностно лице. Той се легитимира пред органите по административното обслужване със служебна карта.


Чл. 14. На отговорниците по административното обслужване в предприятията и учрежденията по месторабота се заплаща допълнително възнаграждение до 40 лв. месечно диференцирано съобразно указанията на Комитета по труда и работната заплата.


Чл. 15. Когато извършването на административната услуга налага личното участие на гражданина, както и спазването на определена процедура, органът по административното обслужване е длъжен предварително да определи ден и час за явяване.


Чл. 16. (1) В непосредствена близост до БИАДО или оперативните служби, които извършват административно обслужване, се поставят на видно място:

1. извлечение от списъка на административните услуги в частта, които се извършват от тях;

2. примерно попълнени образци от молби, декларации, формуляри и други изисквани документи;

3. табелка за работното и приемното време.

(2) В БИАДО и оперативните служби се осигуряват:

1. стандартизирани бланкови молби и формуляри, които се попълват от гражданите във връзка с исканите услуги;

2. необходимите таксови марки и други документи за удостоверяване плащането на таксите, които да предоставят на гражданите.


Чл. 17. (1) Срокът за извършване на административните услуги се изчислява от деня, следващ този, в който е регистрирана молбата или заявката за извършване на услугата.

(2) Сроковете за подаване на молби, декларации и други документи се считат за спазени, когато документите са представени в предвидения срок независимо от това, дали са редовни или не. Те се считат за нередовни, ако в седемдневен срок от уведомяването гражданинът не отстрани недостатъците.


Чл. 18. Съобщения, обявления и други документи във връзка с административното обслужване се връчват на гражданите при спазване разпоредбите на Гражданския процесуален кодекс, доколкото със закон, указ или акт на Министерския съвет не е установен друг ред.


Чл. 19. (1) Работното време на бюрата за информация, административното и деловодното обслужване се определя в зависимост от свободното време на трудещите се. При необходимост се организират дежурства.

(2) Бюрата по предходната алинея се устройват в подходящи, удобни за посетителите помещения с места за сядане и писане. Те се обзавеждат с необходимите за оптималното им функциониране организационно-технически средства.


Глава трета.
ФУНКЦИИ НА БЮРАТА ЗА ИНФОРМАЦИЯ, АДМИНИСТРАТИВНО И ДЕЛОВОДНО ОБСЛУЖВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО, ДЛЪЖНОСТНИТЕ ЛИЦА И ОТГОВОРНИЦИТЕ ПО АДМИНИСТРАТИВНОТО ОБСЛУЖВАНЕ

Чл. 20. Бюрата за информация, административно и деловодно обслужване и длъжностните лица по административното обслужване имат следните задължения:

1. да информират гражданите устно или чрез писмени указатели, поставени на добре видими места, за видовете услуги и условията за тяхното получаване;

2. да приемат молбите или заявките от гражданите, от други бюра, от длъжностни лица по административното обслужване или от отговорниците по месторабота или местоживеене;

3. да приемат устни заявки или заявки по телефон за извършване на административни услуги, за които не е необходимо представянето на писмени молби и документи;

4. да уведомяват гражданите за необходимостта от личното им явяване за уточняване на някои данни, представяне на допълнителни документи или завършване на определени действия, като им определят място, ден и час;

5. да завършват цялата дейност, свързана с изясняването на въпроса, издаването на документите и завършването на действията по чл. 2, ал. 1 (проверки, съгласувания, заверки, координиране работата на различни структурни звена в процеса на извършване на административните услуги, събиране на информация от други учреждения и др.);

6. да предават (изпращат) готовите документи направо на гражданите или на съответните бюра или отговорници по административното обслужване, чрез които е поискана услугата, както и да ги уведомяват да ги получат лично, когато това е необходимо;

7. да събират от гражданите законоустановени такси за издаваните документи;

8. да осигуряват срочно изпълнение на исканите услуги;

9. да уведомяват ръководството на съответния орган, когато дадено структурно звено не изпълнява по предписания начин своите задължения по административното обслужване;

10. да извършват деловодната дейност, свързана с входящата и изходящата административна документация и молбите на гражданите.


Чл. 21. Отговорниците по административното обслужване по месторабота и местоживеене имат следните задължения:

1. да информират гражданите за видовете услуги и условията за тяхното получаване;

2. да приемат заявките, устните и писмените молби на работниците, служителите и гражданите с необходимите документи за извършване на исканата услуга;

3. да описват и предават по предназначение ежедневно направените заявки за административни услуги;

4. да събират предварително от молителите необходимите суми за такси;

5. да изпращат или отнасят лично искането за извършването на заявените услуги в съответните органи по административното обслужване;

6. да разполагат с екземпляри от бланкови молби, декларации и формуляри и да ги предлагат на гражданите за попълване и подписване;

7. да получават готовите документи и да ги предават на молителите.


Глава четвърта.
РЕГИСТРИРАНЕ И ОТЧИТАНЕ НА АДМИНИСТРАТИВНИТЕ УСЛУГИ

Чл. 22. (1) Органите по административното обслужване регистрират писмените и устните молби и заявките по телефона в момента на подаването им, а изпратените по пощата, телеграфа и телекса - в деня на получаването им.

(2) Регистрацията на молбите и заявките се извършва върху регистрационно-контролни карти (РКК), образец ЕДСД _ 2, формат А6, съобразно изискванията на Единната държавна система за деловодство (ЕДСД).

(3) На РКК се попълват данни относно името на лицето, регистрационния индекс, датата на подаване на молбата или заявката, вида на услугата, приложените документи, срока за извършването й, кога е предаден документът на молителя, респективно кога е извършена исканата услуга.

(4) Регистрационно-контролните карти се съставят в два екземпляра (първият - за регистрационно-справочната картотека, а вторият - за нуждите на контрола).

(5) Талон с отпечатък на регистрационния щемпел, в който са нанесени регистрационният индекс и датата на регистриране, както и сроковете за получаване на резултата, се предава на гражданина или на отговорника по административното обслужване.

(6) До въвеждане в действие на картотечната форма на регистрация съгласно изискванията на ЕДСД органите по административното обслужване извършват регистрацията върху дневници.

(7) Не подлежат на регистрация молби за извършване на административни услуги, които се изпълняват веднага така, както е искана услугата.


Чл. 23. (1) Отговорниците по административното обслужване по месторабота и местоживеене въз основа на направените заявки за административни услуги съставят искания съгласно указания на Комитета по единна система за социална информация в два екземпляра: единият се предава на органа по административното обслужване за извършване на услугите, а другият остава у отговорника. Исканията се регистрират с подреждане по реда на постъпването им.

(2) Подписаните молби за административни услуги от гражданите се групират от отговорника по административното обслужване по учреждения, народни съвети и организации, от които следва да се извършват услугите, и се описват в отделни искания.

(3) Двата екземпляра от исканията по предходните алинеи се подписват от отговорника по административното обслужване. При приемането екземплярът, който остава у отговорника, се подписва от служителя на органа по административното обслужване. При получаване на готовите документи отговорникът по административното обслужване се подписва в екземпляра, който остава в органа по административното обслужване. При предаване на документите на заявителите те се подписват в екземпляра, останал при отговорника по административното обслужване.


Чл. 24. (1) Контролът по спазване на сроковете за извършване на административните услуги се осъществява от Комитета по единна система за социална информация и неговите поделения и от контролните органи на съответните ведомства, народни съвети и организации, а общият контрол върху изпълнението на тази наредба в окръзите - от изпълнителния комитет на съответния окръжен народен съвет.

(2) Текущият контрол по извършване на административното обслужване се осъществява от ръководителя на структурното звено, което го извършва. Ръководителят на това звено носи пълна отговорност за качественото и срочно осъществяване на административното обслужване.

(3) Длъжностните лица, които контролират спазването на сроковете, извършват превантивни проверки и сигнализират на контролните органи за застрашените от неизпълнение и неизпълнени в срок услуги.


Чл. 25. Отчитането на извършените административни услуги се извършва тримесечно със справки по посочен от Комитета по единна система за социална информация ред пред ръководителя на съответното ведомство, народния съвет, учреждение, организация или поделение, към които е създаден органът за административното обслужване.


Допълнителни разпоредби

§ 1. Под "орган по административното обслужване" се разбира: отделите (службите) по комплексното административно обслужване, БИАДО, оперативните служби и длъжностни лица в министерствата, другите ведомства, народните съвети, учрежденията, стопанските организации и поделенията им, както и обществените организации, овластени с държавни функции, които извършват административно обслужване.


§ 2. Под "документ" се разбира всеки писмен акт или официално заверен препис на такъв акт, издаден от орган по административното обслужване, който има съдържанието, посочено в чл. 2, ал. 1.


§ 3. Под "изпълнение на задълженията на гражданите" се разбира извършването от тях на такива изпълнителни действия пред органите по административното обслужване, които са установени от нормативни актове като условие за запазване или придобиване на права или неизпълнението на които е свързано със санкционни последици от административноправен или финансовоправен характер.


§ 4. Изменените и допълнените правилници за устройството и дейността на министерствата, другите ведомства и изпълнителните комитети на народните съвети в изпълнение на чл. 3, ал. 2 от Постановление № 12 от 30 март 1978 г. на Министерския съвет (ДВ, бр. 31 от 1978 г.) се представят в Комитета по единна система за социална информация не по-късно от 30 септември 1978 година.


§ 5. Общият контрол върху изпълнението на тази наредба, включително и по смисъла на чл. 47, ал. 1 от Закона за административните нарушения и наказания, се осъществява от Комитета по единна система за социална информация и неговите териториални поделения.


§ 6. Изменения, допълнения и отклонения от наредбата се допускат с разрешение на председателя на Комитета по единна система за социална информация по мотивирано предложение на заинтересуваните съгласувано с Комисията за изпълнителните комитети на народните съвети при Министерския съвет.


§ 7. Тази наредба се издава на основание чл. 3, ал. 1 от Постановление № 12 от 30 март 1978 г. на Министерския съвет (ДВ, бр. 31 от 1978 г.) и е съгласувана с Комисията за изпълнителните комитети на народните съвети при Министерския съвет (Протокол № НС-4 от 18 юли 1978 г., точка 4).


Промени настройката на бисквитките