Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 72 от 12.IX

НАРЕДБА № 21 ЗА ПРИХОДИТЕ И РАЗХОДИТЕ ОТ НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛСКАТА ДЕЙНОСТ НА ВИСШИТЕ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ И НА НАУЧНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ КЪМ АКАДЕМИИТЕ

 

НАРЕДБА № 21 ЗА ПРИХОДИТЕ И РАЗХОДИТЕ ОТ НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛСКАТА ДЕЙНОСТ НА ВИСШИТЕ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ И НА НАУЧНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ КЪМ АКАДЕМИИТЕ

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ФИНАНСИТЕ, ДЪРЖАВНИЯ КОМИТЕТ ЗА НАУКА И ТЕХНИЧЕСКИ ПРОГРЕС И КОМИТЕТА ПО ТРУДА И РАБОТНАТА ЗАПЛАТА,

Обн. ДВ. бр.72 от 12 Септември 1978г.

Раздел I.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. Тази наредба определя реда за образуване и разпределяне на приходите и за изразходване на средствата, получавани от научноизследователската дейност, организирана:

1. в научноизследователските сектори (НИС) на висшите учебни заведения (ВУЗ);

2. в научните организации на Българската академия на науките (БАН) и Медицинската академия (МА) и във ВУЗ, към които не е образуван НИС, за изпълнение на задачи по сключени договори над утвърдения им план за научноизследователската и развойната дейност, както и за услуги за експериментално и уникално производство.


Раздел II.
ПРИХОДИ И РАЗХОДИ НА НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИТЕ СЕКТОРИ

Чл. 2. Приходите на НИС се образуват от постъпления по договори и от други постъпления за изпълнение на утвърдения единен план за научни изследвания, включително и от дейността на отрасловите и проблемните научноизследователски лаборатории, образувани към ВУЗ.


Чл. 3. (1) Сумата на постъпленията по всеки договор се определя въз основа на калкулация, в която се включват следните елементи:

1. фонд "Работна заплата", включително изчисленията за ДОО на преките изпълнители;

2. материали, опитни образци, полупромишлени инсталации и др. съобразно изискванията на разработките, без разходите, имащи характер на капитални вложения;

3. други разходи - фонд "Работна заплата", включително начисленията за ДОО на административно-управленческия персонал и на работниците с общо предназначение, канцеларски и стопански разходи и амортизационни отчисления.

(2) Когато НИС нямат собствени основни средства, а ползуват такива средства на ВУЗ, амортизационните отчисления по т. 4 на предходната алинея се определят в размер 3 на сто върху доставната стойност на пряко вложените суровини и материали при изпълнението на договорите с оглед покриване на част от изхабяването на машините, съоръженията и другите инсталации и апаратури.

(3) Разходите по отделните калкулативни елементи се определят по количествени и стойностни сметки, съставени въз основа на съответните ценоразписи, норми за разход на труд и материали, технологична документация, разчети и др.


Чл. 4. Сумите по договорите за изпълнение на задачите за научноизследователските и развойните работи се разпределят по етапи и видове работи в съответствие с утвърдените от Държавния комитет за наука и технически прогрес номенклатури за етапите и видовете работи за ръководство, планиране, организация и отчитане на задачите от плана за наука и технически прогрес.


Чл. 5. Приходите на НИС се събират и изразходват по отделна сметка в банката.


Чл. 6. Образуването и разпределянето на общата сума на приходите в НИС се извършват по схема за образуване и разпределение на приходите в научноизследователските сектори на висшите учебни заведения съгласно приложение № 1.


Чл. 7. (1) В научноизследователските сектори се образуват фондовете:

1. "Разширение и техническо усъвършенствуване" (РТУ).

2. "Социално-битови и културни мероприятия" (СБКМ).

(2) Изразходването на средствата на фондовете по предходната алинея се извършва съгласно Правилника за финансиране на стопанската дейност (ДВ, бр. 64 от 1978 г.).

(3) Средствата на фондовете на НИС се изразходват по решение на ръководството на ВУЗ, включително и за нуждите на ВУЗ.

(4) Средствата за фонд "РТУ" могат да се използуват и за:

1. финансиране на научни изследвания по задачи, възложени от ръководството на ВУЗ;

2. финансиране на капитални вложения - доставка на машини, съоръжения, апарати и др.;

а) в рамките на утвърдения лимит;

б) над утвърдения лимит - само за финансиране на извънпланови централизирани капитални вложения.

(5) Финансирането на научните задачи по т. 1 на предходната алинея се извършва въз основа на калкулация, в която се включват разходите по чл. 3, ал. 1, с изключение на тези за амортизационни отчисления и за фонд "Работна заплата" на преподавателския персонал на ВУЗ, който съгласно чл. 29, ал. 3, т. 1 от Наредбата за устройството и дейността на организациите за научно обслужване и внедряване (ДВ, бр. 5 от 1977 г.) изпълнява задачи в рамките на фонда за работно време, предназначено за научноизследователска дейност.

(6) В НИС се образува и паричен фонд "Работна заплата", в който се набират и отчитат средствата за фонд "Работна заплата".


Чл. 8. Организацията на работната заплата за щатните служители на НИС се урежда в съответствие с Правилника за организация на работната заплата (ДВ, бр. 62 от 1978 г.).


Чл. 9. (1) Възнагражденията на извънщатните сътрудници, които при условията и по реда на чл. 23 от Наредбата за устройството и дейността на организациите за научно обслужване и внедряване са включени в колективите по изпълнението на програми по договор на НИС, се определят в рамките на лимита за фонд "Работна заплата", утвърден съгласно чл.. 31, ал. 3 от същата наредба.

(2) Сумите за извършените работи от извънщатните сътрудници се превеждат от НИС на организациите, където е постоянната месторабота на извънщатните сътрудници.


Чл. 10. На персонала, аспирантите и студентите от ВУЗ, които при условията и по реда на чл. 31, ал. 1 и чл. 32 от Наредбата за устройството и дейността на организациите за научно обслужване и внедряване са привлечени на работа в програми по договор на НИС, се изплащат награди (наречени в чл. 32 от посочената наредба "допълнително възнаграждение за извършената работа") в рамките на средствата, образувани чрез норматив от приходите по договорите, съгласно приложение № 2.


Чл. 11. Върху възнагражденията на извънщатните сътрудници по чл. 9 и наградите на персонала, аспирантите и студентите от ВУЗ, привлечени на работа в програми по договор на НИС, по чл. 10 не се начисляват и внасят осигурителни вноски.


Чл. 12. Средствата от положителната разлика между получените приходи и извършените разходи по отделните договори, изпълнени от НИС (т. 7 минус т. 8 и 9 от приложение № 1), се разпределят до 50 на сто по фонд "СБКМ", които са извън определения лимит, а разликата, но не по-малко от 50 на сто - по фонд "РТУ".


Чл. 13. Научноизследователските сектори отчитат своята дейност по единните статистически и счетоводни отчетни формуляри - приложение № 1 и № 10 към Наредба № 120 за отчетната документация на Министерството на финансите и Централното статистическо управление (ДВ, бр. 99 от 1976 г.; изм. и доп., бр. 100 от 1977 г.).


Раздел III.
ПРИХОДИ И РАЗХОДИ НА НАУЧНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ КЪМ БЪЛГАРСКАТА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ И МЕДИЦИНСКАТА АКАДЕМИЯ И НА ВИСШИТЕ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ, КЪМ КОИТО НЕ СА ОБРАЗУВАНИ НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ СЕКТОРИ

Чл. 14. (1) Научните организации към БАН и МА и ВУЗ, към които не е образуван НИС, могат да получават приходи по сключени договори, съгласно чл. 25, ал. 2 от Наредбата за устройството и дейността на организациите за научно обслужване и внедряване, за изпълнение на задачи над утвърдения им план за научноизследователска и развойна дейност и за извършване на услуги за експериментално и уникално производство.

(2) Планът за приходите по предходната алинея се определя въз основа на калкулации по реда на чл. 3 (без разходите за извънщатни сътрудници по ал. 1, т. 3), а разпределението на сумите от договорите по етапи и видове работи - по реда на чл. 4.


Чл. 15. Приходите от изпълнението на сключените договори по ал. 1 на предходния член са специални извънбюджетни средства. Те се превеждат по извънбюджетните сметки на научните организации на БАН и МА и ВУЗ, към които не е образуван НИС, и могат да се използуват в съответствие с утвърдените по установения ред приходно-разходни сметки.


Чл. 16. (1) Разходите по приходно-разходните сметки се групират по видове съобразно бюджетната квалификация.

(2) В § 1 - Заплати, се включват средствата за награди на персонала от поделенията на БАН и МА и ВУЗ, към които няма образуван НИС, на който при условията и по реда на чл. 32 (в който наградите са наречени "допълнително възнаграждение за извършена работа") от Наредбата за устройството и дейността на организациите за научно обслужване и внедряване са възложени задачи по договори извън плана.

(3) Средствата за награди по предходната алинея се образуват чрез норматив от приходите по договорите съгласно приложение № 2.

(4) Върху наградите на персонала от поделенията на БАН, МА и ВУЗ, към които няма образуван НИС, по ал. 2 не се начисляват и внасят осигурителни вноски.

(5) Останалите разходи (§ 3 - 18 включително) се определят в размер, съответствуващ на действителните нужди.


Чл. 17. Научните организации към БАН, МА и ВУЗ, към които не е образуван НИС, изпълняват програмите по договор за задачи над утвърдения им план в строго съответствие с разпоредбите на чл. 25 от Наредбата за устройството и дейността на организациите за научно обслужване и внедряване. Те нямат право да привличат извънщатни сътрудници по реда на чл. 23 от същата наредба.


Чл. 18. Средствата от положителната разлика между получените приходи и извършените разходи по отделните договори за изпълнение на задачи над плана за научноизследователска и развойна дейност, и за извършване на услуги за експериментално и уникално производство се отнасят от научните организации на БАН, МА и ВУЗ, към които не е образуван НИС, по специална партида "Разходи и подобряване на материалната база и други" на извънбюджетните им сметки и се използуват за финансиране на разходите по реда на чл. 7, ал. 4 и т. 2.


ДОПЪЛНИТЕЛНИ, ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 1. Наградите на персонала по чл. 10 и чл. 16, ал. 2 могат да се изплащат в съответствие с изпълнението на задачите по етапи и видове работи след приемането им по установения ред.


§ 2. След приключване и приемане на задачите по сключените договори остатъкът от неизползуваните, но годни материали и неунищожените, но годни опитни образци, полупромишлени инсталации и др., които не могат да се използуват при изпълнение на други задачи на НИС, се предават безвъзмездно за нуждите на ВУЗ. Заприходяването на материалите, опитните образци, полупромишлените инсталации и др. се извършва по действителните им цени, т. е. след отразяване на изхабяването, ако има такова изхабяване.


§ 3. Остатъците към 1 януари 1976 г. на закрития фонд "ДМС" на НИС се прехвърлят във фонд "СБКМ" и "РТУ" поравно.


§ 4. Наредбата се издава на основание чл. 33 от Наредбата на Министерския съвет за устройството и дейността на организациите за научно обслужване и внедряване (ДВ, бр. 5 от 1977 г.) и е съгласувана с Министерството на народната просвета, Министерството на народното здраве, Българската академия на науките и Българската народна банка.


Приложение № 1 към чл. 6


Схема за образуване и разпределение на приходите в научноизследователските сектори на висшите учебни заведения ------------------------------------------------------------------ № по ред

Показатели План 197 ... г. План 197 ... г. ------------------------------------------------------------------

1 2 3 4 -------------------------------------------------------------------

1. Приходи от изпълнение на

комплексни и други

програми:

а) за работи, възложени

от министерството,

ведомството или

държавната стопанска

организация

б) за работи по договори -

всичко: от тях с ДКНТП

2. Други приходи

3. Всичко приходи (т. 1 + т. 2)

4. Разходи за

научноизследователска и

развойна дейност

а) материални разходи

б) общи и други парични

разходи

в) фонд "Работна заплата",

вкл. ДОО

5. Разходи за завършени

работи от съизпълнители

по комплексни и други програми

6. Всичко разходи (т. 4 + т. 5)

7. Чист приход (т. 3 - т. 6)

8. Вноски за имуществено застраховане

9. Погашения и лихви по кредити за капитални вложения

10. Фонд "Разширение и техническо усъвършенствуване"

11. Фонд "Социално-битови и културни мероприятия"

12. ...............


Приложение № 2 към чл. 10 и чл. 16, ал. 3


Норматив от приходите по договорите за образуване

на фонд "Работна заплата" за награди на персонала

от ВУЗ, привлечен на работа в програми по договор

на НИС, и на персонала от поделенията на БАН и МА

за възложени задачи по договори извън плана

1. Висши учебни заведения - средно до 40 на сто.

2. Научни организации към БАН - средно до 30 на сто.

3. Научни организации на МА - средно до 55 на сто.

Забележки: 1. Нормативът на отделните висши учебни заведения се определя в рамките на средния процент (т. 1) от Министерството на народната просвета, за отделните научни организации на БАН (т. 2) - от академията, за отделните поделения на МА (т. 3) - от Министерствата на народното здраве.

2. Фондът "Работна заплата" за награди на персонала от ВУЗ се установява от тях по нормативите, определени от Министерството на народната просвета, въз основа на приходите по договорите, предварително намалени с лимитирания фонд "Работна заплата", утвърден на НИС по чл. 31, ал. 3 от Наредбата за устройството и дейността на организациите за научно обслужване и внедряване.

3. С образувания чрез нормативите фонд "Работна заплата" се увеличава лимитът на фонд "Работна заплата" на ВУЗ (научноизследователските сектори), БАН и МА, съответно на техните центрове, институти, поделения и др.

4. Съобразно характера на тематиката ръководствата на отделните ВУЗ, съответно на научните организации към БАН и на поделенията на МА, определят в рамките на средния им процент нормативите за образуване фонд "Работна заплата" за наградите на персонала, включен в изпълнението на отделните програми по договор, като правят най-строга преценка както за състава, така и за числеността на колективите.


Промени настройката на бисквитките