Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 92 от 23.XI

НАРЕДБА № 9 ОТ 29 ЮНИ 2001 Г. ЗА АТЕСТИРАНЕ НА КАДРОВИТЕ ВОЕННОСЛУЖЕЩИ И ЗА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДЕЙНОСТТА НА КОМИСИИТЕ ЗА РАЗГЛЕЖДАНЕ НА СЛУЖЕБНОТО ИМ ПОЛОЖЕНИЕ

 

НАРЕДБА № 9 ОТ 29 ЮНИ 2001 Г. ЗА АТЕСТИРАНЕ НА КАДРОВИТЕ ВОЕННОСЛУЖЕЩИ И ЗА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДЕЙНОСТТА НА КОМИСИИТЕ ЗА РАЗГЛЕЖДАНЕ НА СЛУЖЕБНОТО ИМ ПОЛОЖЕНИЕ

Издадена от Министерството на отбраната

Обн. ДВ. бр.71 от 14 Август 2001г., отм. ДВ. бр.92 от 23 Ноември 2010г.

Отменена с § 5 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба № Н-28 от 5 ноември 2010 г. за критериите, условията и реда за атестиране на военнослужещите от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на Министъра на отбраната и Българската армия - ДВ, бр. 92 от 23 ноември 2010 г., в сила от 23.11.2010 г.


Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. (1) С тази наредба се определят редът и критериите за атестиране и организацията на дейността на комисиите за разглеждане на служебното положение на кадровите военнослужещи.

(2) Атестирането на кадровите военнослужещи се извършва чрез изготвяне на атестация и обща оценка за професионалното съответствие с изискванията на заеманата длъжност.


Чл. 2. Атестирането се извършва в случаите и сроковете, определени в Правилника за кадрова военна служба и в годишната заповед на министъра на отбраната за разместване на кадровите военнослужещи.


Чл. 3. Офицерите и сержантите (за Военноморските сили - старшините) се атестират в следните случаи:

1. преди изтичане на минималния срок за престояване във военно звание при наличие на условия за присвояване на следващо военно звание;

2. преди изтичане на максималния срок за престояване в длъжност;

3. при кандидатстване за обучение във висше военно училище, военна академия и генералщабен курс (академия) в страната и в чужбина, както и в задочна и дистанционна форма на обучение в други висши училища и в докторантура;

4. когато офицерите и сержантите (за Военноморските сили - старшините) кандидатстват или се предлагат за назначаване на длъжност;

5. при участие в конкурс за назначаване на длъжности извън територията на страната в международни организации или в дипломатически представителства на Република България в чужбина;

6. при наличие на условията по чл. 128б, ал. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България;

7. след изтичане на удължения срок по чл. 99, ал. 2 от Правилника за кадрова военна служба.


Чл. 4. Кадровите войници се атестират в следните случаи:

1. преди повишаване в степен и звание;

2. при назначаване на друга длъжност;

3. при наличие на условията по чл. 128б, ал. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България;

4. при кандидатстване за обучение в центрове за подготовка на сержанти;

5. при кандидатстване за стипендианти на Министерството на отбраната за обучение във висши военни и граждански училища.


Чл. 5. При отсъствие за повече от 6 месеца:

1. кадровият военнослужещ се атестира след престой на длъжността не по-малко от 6 месеца;

2. при необходимост (преди изтичане на срока по т. 1) се ползва последната изготвена атестация.


Чл. 6. Извън случаите по чл. 3 в интерес на военната служба може да се извършва извънредно атестиране по решение на министъра на отбраната, началника на Генералния щаб на Българската армия или ръководителя на друго ведомство.


Чл. 7. (1) Извънредно атестиране в интерес на военната служба се извършва и когато има достатъчно данни за трайно, системно и неефективно изпълнение на задълженията по военната служба, определени в длъжностната характеристика на кадровия военнослужещ.

(2) Извънредно атестиране може да се извърши по искане на командира на поделението или на останалите преки началници по йерархията или по разпореждане на министъра на отбраната, началника на Генералния щаб на Българската армия (за кадровите военнослужещи от Българската армия) или на ръководителя на друго ведомство.

(3) Искането по ал. 2 следва да се мотивира и се изпраща за решение по команден ред до министъра на отбраната, до началника на Генералния щаб на Българската армия или до ръководителя на друго ведомство.

(4) Извънредното атестиране се извършва от непосредствения командир (началник) след получаване на решението по ал. 3, след което документите се изпращат на комисията за разглеждане на служебното положение на кадровите военнослужещи.

(5) Когато в резултат на атестацията комисията за разглеждане на служебното положение на кадровите военнослужещи установи неефективна служебна дейност, изразяваща се в трайно неизпълнение на задълженията по военната служба, определени в длъжностната характеристика на кадровия военнослужещ, даваща основание за определяне на трета група за професионално съответствие, се прилага процедурата по чл. 101 от Правилника за кадрова военна служба.

(6) Когато в резултат на атестацията се установи неефективна служебна дейност, изразяваща се в трайно неизпълнение на задълженията по военната служба, която представлява дисциплинарно нарушение по смисъла на чл. 281, т. 8 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, комисията за разглеждане на служебното положение на кадровите военнослужещи предлага привличане на кадровия военнослужещ към дисциплинарна отговорност по реда на глава шеста от Правилника за кадрова военна служба от длъжностното лице, което има право да освобождава от кадрова военна служба.


Чл. 8. Научно-преподавателският и научноизследователският състав се атестират по отделен ред и критерии, определени в правилниците на военните училища и научните институти.


Чл. 9. (1)Офицерите от научно-преподавателския и научноизследователския състав се атестират веднъж на три години, а хабилитираните - веднъж на пет години, съгласно Закона за висшето образование.

(2) При кандидатстване за всички други длъжности извън посочените в ал. 1 офицерите се атестират по реда и критериите на наредбата.


Чл. 10. Не се атестират:

1. началникът на Генералния щаб на Българската армия, първият заместник-началник на Генералния щаб и началниците на главни щабове на видовете въоръжени сили;

2. кадровите военнослужещи, подлежащи на освобождаване от военна служба по чл. 128, т. 2, 3, 4, 5, 7 и 8, чл. 128а, ал. 1, чл. 128б и 128в от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България;

3. кадровите военнослужещи, подали рапорт за освобождаване от кадрова военна служба по условията на чл. 129 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, за които има положително решение на министъра на отбраната или ръководителя на другото ведомство;

4. обучаващите се във военните училища и академии в страната и в чужбина със срок на обучение, по-дълъг от 6 месеца;

5. обучаващите се в редовна форма на обучение за придобиване на образователна и научна степен "доктор";

6. кадровите военнослужещи, които специализират за придобиване на медицинска специалност;

7. кадровите военнослужещи, които преминават едногодишен стаж като съдебен кандидат;

8. кадровите военнослужещи, които са отстранени от длъжност при условията на чл. 69 от Правилника за кадрова военна служба;

9. кадровите военнослужещи, на които е наложено дисциплинарно наказание по чл. 282, т. 1, букви "г", "д", "е", "ж" и "з" от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и на които срокът на наказанието не е изтекъл към датата на годишното разместване;

10. кадровите военнослужещи, назначени по чл. 105, ал. 1 от Правилника за кадрова военна служба.


Чл. 11. Разпоредбата на чл. 10, т. 9 не се отнася за кадровите военнослужещи, които се атестират поради наличие на условията на чл. 3, т. 2 и 6.


Чл. 12. Цялостният процес по атестирането на кадровите военнослужещи включва следните дейности:

1. преценка за дейността на кадровия военнослужещ от неговия пряк командир (началник), заключаваща се в изготвянето на атестационен лист и мнение на командира (началника) на поделението (горестоящия командир на атестиращия);

2. определяне на общата оценка за професионално съответствие на кадровия военнослужещ с изискванията на заеманата длъжност и определяне на групата за професионално съответствие.


Глава втора.
ИЗГОТВЯНЕ НА АТЕСТАЦИОНЕН ЛИСТ

Чл. 13. (1) Атестацията се изготвя от непосредствения командир (началник) на кадровия военнослужещ, който носи дисциплинарна отговорност за нейната обективност.

(2) Атестацията се оформя в атестационен лист (приложение № 1), който съдържа констатации за:

1. изпълнението на задълженията за заеманата длъжност;

2. съответствието на кадровия военнослужещ с изискванията на заеманата длъжност, установени в длъжностната характеристика;

3. притежаваните от кадровия военнослужещ личностни качества, които имат значение за ефективното изпълнение на задълженията на заеманата длъжност.

(3) Атестацията важи до следващото атестиране.


Чл. 14. Непосредственият командир (началник) запознава кадровия военнослужещ с атестацията срещу подпис в срок пет дни след изготвянето й.


Чл. 15. (1) Атестацията може да се обжалва в писмен вид от кадровия военнослужещ до горестоящия командир (началник) в 7-дневен срок от запознаването. Жалбата се подава като отделен документ.

(2) Горестоящият командир (началник) със своя заповед назначава комисия за разглеждане жалбите на кадровите военнослужещи.

(3) След завършване на своята работа, комисията прави предложение до горестоящия командир (началник), който е длъжен да отрази решението си в атестационния лист не по-късно от 7 дни след получаване на жалбата.

(4) С решението по ал. 3 горестоящият командир (началник) на поделение потвърждава направената атестация или завишава обжалваните критерии с не-повече от 1.

(5) Решението на горестоящия командир (началник) е окончателно и той запознава с него кадровия военнослужещ срещу подпис.


Чл. 16. (1) Непосредственият командир (началник) оформя констатациите си за изпълнението на задълженията за заеманата длъжност и притежаваните личностни качества и умения от кадровия военнослужещ, съобразени със степените на изпълнение или изявеност по следните критерии от атестационния лист:

1. изпълнение на функционалните задължения;

2. резултати от служебната дейност;

3. прилагане на нормативните актове;

4. работни знания и ерудиция;

5. професионални качества и опит;

6. командирски умения;

7. организационни умения;

8. комуникационни умения;

9. умствени умения и възможности за своевременно вземане на решения;

10. състояние на физическата подготовка.

(2) Степените на изпълнение или изявеност по всеки критерий от атестационния лист са:

1. отлична - винаги надхвърля изискванията - 5;

2. много добра - често надхвърля изискванията - 4;

3. добра - покрива изискванията - 3;

4. удовлетворителна - често не успява да покрие изискванията - 2;

5. неудовлетворителна - не покрива изискванията - 1.


Чл. 17. (1) Атестационният лист се попълва лично от непосредствения командир (началник), като със знак "Х" се отразява числовият израз по скала от 5 до 1 на степента на изпълнение или изявеност на всеки критерий, и той мотивира констатациите си по съдържанието на критериите (приложение № 2).

(2) Съответствието на кадровия военнослужещ с изискванията на заеманата длъжност в раздел "А" на атестационния лист се отчита със "съответства" или "не съответства поради..." по смисъла на чл. 199, ал. 1, т. 1,2 и 3 от Правилника за кадрова военна служба.


Чл. 18. (1) Командирът (началникът) на поделението (горестоящият командир на атестиращия) дава мнение за атестирания кадрови военнослужещ и попълва данните за протичане на службата му (приложение № 3), които се отчитат от комисиите за разглеждане на служебното положение.

(2) Мнението на командира (началника) се изготвя по време на атестирането и става неразделна част от атестационния лист на кадровия военнослужещ.


Чл. 19. Атестационният лист, мнението на командира и прогнозата за длъжностното развитие се изпращат в комисиите за разглеждане служебното положение на кадровите военнослужещи.


Глава трета.
РЕД ЗА НАЗНАЧАВАНЕ, ОБХВАТ НА КОМПЕТЕНТНОСТТА И СЪСТАВ НА КОМИСИИТЕ

Чл. 20. (1) Общата оценка за професионалното съответствие с изискванията на заеманата длъжност на висшия команден състав се разглежда от Съвета по отбрана за офицерите от административните структури и организационните звена на Министерството на отбраната и от второстепенните разпоредители с бюджетни кредити към министъра на отбраната и от Съвета на началник-щабовете за офицерите от Българската армия.

(2) Общата оценка за професионалното съответствие с изискванията на вакантната длъжност на висшия команден състав се разглежда в Съвета по отбрана, а за тези от Българската армия и в Съвета на началник-щабовете.

(3) Съветът по отбрана и Съветът на началник-щабовете имат статута на комисии по смисъла на чл. 93и 94 от Правилника за кадрова военна служба.

(4) Комисиите за разглеждане на служебното положение на кадровите военнослужещи от организационните структури, административните звена и второстепенните разпоредители с бюджетни кредити към министъра на отбраната се назначават със заповед на министъра на отбраната. Комисиите разглеждат служебното положение на кадровите военнослужещи от съответните структури.

(5) Комисията за разглеждане на служебното положение на кадровите военнослужещи от Генералния щаб се назначава със заповед на министъра на отбраната. Комисията разглежда служебното положение на кадровите военнослужещи от комисиите на управленията и командванията на силите от Генералния щаб, приравнените на тях от Генералния щаб и тези на главните щабове на видовете въоръжени сили.

(6) Комисиите за разглеждане на служебното положение на кадровите военнослужещи от управленията и командванията на силите от Генералния щаб и приравнените на тях в Генералния щаб се назначават със заповед на началника на Генералния щаб. Комисиите разглеждат служебното положение на кадровите военнослужещи от управленията, командванията на силите и приравнените на тях и от пряко подчинените им поделения по родове войски и специалности, които не са в правомощията на комисиите на тези поделения.

(7) Комисиите за разглеждане на служебното положение на кадровите военнослужещи в главните щабове на видовете въоръжени сили се назначават със заповед на началника на Генералния щаб. Комисиите разглеждат служебното положение на членовете на комисиите от управленията в главните щабове на видовете въоръжени сили и приравнените на тях.

(8) Комисиите за разглеждане на служебното положение на кадровите военнослужещи от управленията в главните щабове на видовете въоръжени сили и приравнените на тях се назначават със заповед на началника на главния щаб на съответния вид въоръжени сили. Комисиите разглеждат служебното положение на кадровите военнослужещи от управленията, приравнените на тях и от пряко подчинените им поделения по родове войски и специалности, които не са в правомощията на комисиите на тези поделения.

(9) Комисиите за разглеждане на служебното положение на кадровите военнослужещи от корпуси, дивизии, бригади, полкове, самостоятелни батальони и приравнените на тях се назначават със заповеди на командира (началника) на старшата инстанция. Комисиите разглеждат служебното положение на кадровите военнослужещи от съответните структури, ако те не са в правомощията на подчинените им поделения.

(10) В заповедта за назначаване на комисията се определят съставът и сроковете за работата й.


Чл. 21. Комисиите се състоят от председател и 4-8 членове, определени в зависимост от йерархичната структура и обхвата на разглежданите длъжностни степени.


Чл. 22. (1) Председател на комисията за разглеждане на служебното положение на кадровите военнослужещи е командирът (началникът) на поделението (ръководителят на второстепенния разпоредител с бюджетни кредити към министъра на отбраната).

(2) Председател на комисията за разглеждане на служебното положение на офицерите от организационните структури и административните звена на Министерството на отбраната и на членовете на комисиите за разглеждане на служебното положение на кадровите военнослужещи във второстепенните разпоредители с бюджетни кредити към министъра на отбраната е главният секретар на Министерството на отбраната.

(3) Председател на комисията на Генералния щаб е един от заместник-началниците на Генералния щаб.

(4) Председателят на комисия:

1. организира и ръководи работата й;

2. носи отговорност за качеството на работата й;

3. участва пряко в разглеждането и определянето на служебното положение на кадровите военнослужещи.


Чл. 23. (1) Членове на комисията са заместници (помощници) на командира (началника) и равен на тях брой кадрови военнослужещи от поделението с равно или по-високо военно звание от това на кадровите военнослужещи, чието служебно положение се разглежда.

(2) Когато се разглежда служебното положение на кадрови военнослужещи, заемащи длъжности за лекари, финансисти и юристи, комисиите изискват, обсъждат и отчитат становището на длъжностни лица от поделението с равна или по-висока длъжност, притежаващи съответната специалност или квалификация. При липса на такива лица в поделението се изисква становището на съответните специалисти от висшестоящата структура.

(3) Становищата по ал. 2 в частта им относно професионалните качества на кадровия военнослужещ имат задължителен характер при определяне на общата оценка за професионално съответствие по критериите, касаещи съответната специфична професионална област.


Чл. 24. (1) Административно-техническото обслужване на комисиите се осигурява от кадровия орган на поделението, в което работи комисията, и се подпомага от кадровите органи на висшестоящите щабове и на подчинените поделения.

(2) При административно-техническото обслужване на комисията кадровият орган:

1. осигурява членовете на комисията с необходимите за тяхната работа документи - атестационен лист, мнение на командира, прогноза за длъжностно развитие и длъжностна характеристика;

2. попълва бланката с общата оценка за професионално съответствие на кадровия военнослужещ с изискванията на заеманата длъжност (приложение № 4);

3. изпраща комплекта документи за запознаване на атестирания кадрови военнослужещ от непосредствения му командир (началник) срещу подпис с общата оценка за професионалното му съответствие със заеманата длъжност, определена от комисията;

4. подготвя и представя документите, необходими за работа на комисията при класиране на кандидатите;

5. попълва бланката с общата оценка за професионално съответствие на кадровия военнослужещ с изискванията на вакантната длъжност, за която кандидатства (приложение № 5);

6. изготвя протоколи за резултатите от работата на комисията по класирането на кандидатите за назначаване на вакантната длъжност;

7. осигурява обмена на информация за заетите длъжности със съответните комисии.


Глава четвърта.
ДЕЙНОСТ НА КОМИСИИТЕ

Раздел I.
Общи положения

Чл. 25. На оценка за професионално съответствие подлежат всички атестирани кадрови военнослужещи от Министерството на отбраната и Българската армия.


Чл. 26. Решенията на комисиите относно професионалното съответствие и класиране на кандидатите за вакантни длъжности от регистъра на вакантните длъжности са окончателни.


Чл. 27. Работата на комисиите се разделя на два етапа:

1. първи етап - определяне на общата оценка за професионално съответствие на атестираните кадрови военнослужещи с изискванията на заеманата длъжност, попадащи в нейната компетентност;

2. втори етап - класиране на кандидатите за вакантни длъжности.


Раздел II.
Дейност на комисиите при определяне на общата оценка за професионално съответствие с изискванията на заеманата длъжност

Чл. 28. (1) При определяне на общата оценка за професионалното съответствие с изискванията на заеманата длъжност комисиите за разглеждане на служебното положение на кадровите военнослужещи работят със следните документи:

1. атестационния лист за кадровия военнослужещ;

2. прогнозата за длъжностното развитие на кадровия военнослужещ;

3. мнението на командира (началника) на поделението.

(2) При определяне на общата оценка за професионално съответствие на кадровия военнослужещ с изискванията на заеманата длъжност от комисиите се попълват и изготвят следните документи:

1. бланката с общата оценка за професионално съответствие на атестирания с изискванията на заеманата длъжност;

2. оценъчните листи с оценките на членовете на комисията за професионалното съответствие на атестирания с изискванията на заеманата длъжност (приложение № 6).

(3) Документите по ал. 1 и 2 се прилагат към протоколите от работата на комисиите за определяне на професионалното съответствие на кадровите военнослужещи с изискванията на заеманите длъжности (приложение № 7).


Чл. 29. Общата оценка за професионално съответствие с изискванията на заеманата длъжност определя три групи за професионално съответствие на кадровия военнослужещ.


Чл. 30. Общата оценка за професионално съответствие на кадровия военнослужещ с изискванията на заеманата длъжност е средноаритметичното число от сбора на оценките на председателя и членовете на комисията за разглеждане на служебното положение, определена по реда на глава пета.


Раздел III.
Дейност на комисиите при определяне на общата оценка за професионално съответствие с изискванията на вакантната длъжност

Чл. 31. (1) Кадровите военнослужещи, атестирани в първа или втора група за професионалното съответствие, могат да подават само един рапорт за назначаване на вакантни длъжности от регистъра на вакантни длъжности. В рапорта могат да се посочат не повече от три длъжности.

(2) Когато рапортите на кадровите военнослужещи се разглеждат от комисии с еднакъв ранг в йерархията, при подреждането на кандидатите съответните комисии отчитат реда, в който са изявени желанията отгоре надолу.


Чл. 32. (1) След подаването на рапорта за назначаване на вакантни длъжности от кадровия военнослужещ командирът (началникът) на поделението отразява становището си и го изпраща по команден ред. Ако военнослужещият е посочил в рапорта си повече от една длъжност, той се изпраща до най-старшата инстанция, посочена в рапорта, а на всяка следваща изпраща копие от рапорта и документите към него.

(2) Към рапорта (копие, препис) се прилагат копия от атестационния лист, мнението на командира, кадровата справка, прогнозата за длъжностното развитие и бланката с общата оценка за професионално съответствие (приложение № 4).


Чл. 33. (1) При определяне на общата оценка за професионалното съответствие с изискванията на вакантната длъжност комисиите за разглеждане на служебното положение на кадровите военнослужещи работят със следните документи:

1. атестационния лист и общата оценка за професионалното съответствие с изискванията на заеманата длъжност;

2. мнението на командира (началника) на поделението и кадровата справка;

3. прогнозата за длъжностното развитие на кадровия военнослужещ;

4. длъжностната характеристика на длъжността, за която кадровият военнослужещ кандидатства.

(2) При определяне на съответствието на кадровия военнослужещ с изискванията на длъжностната характеристика по военноотчетната специалност комисията за разглеждане на служебното положение отчита всички военноотчетни специалности, които кадровият военнослужещ е придобил чрез обучение, квалификация или заемана длъжност.

(3) При определяне на общата оценка за професионално съответствие на кадровия военнослужещ с изискванията на вакантната длъжност от комисиите се попълва бланка с общата оценка за професионално съответствие с изискванията на вакантната длъжност (приложение № 6).

(4) Документите по ал. 1 (без посочения в т. 4) и ал. 2 се прилагат към протоколите от работата на комисиите за определяне на професионалното съответствие на кадровите военнослужещи с изискванията на длъжността, за която кандидатстват (приложение № 8).


Чл. 34. (1) Общата оценка за професионално съответствие на кадровия военнослужещ с изискванията на вакантната длъжност е средноаритметичното число от сбора на оценките на председателя и членовете на комисията за разглеждане на служебното положение, определена по реда на глава шеста.

(2) Кадровите военнослужещи, които отговарят на всички изисквания на длъжностната характеристика на длъжността, за която кандидатстват, и при равни други условия, се предлагат от комисията за получаване на по-висока обща оценка за професионално съответствие на кадровия военнослужещ с изискванията на вакантната длъжност.


Чл. 35. (1) Комисиите разглеждат всички рапорти на кадровите военнослужещи, кандидатстващи за конкретната длъжност.

(2) Комисиите подреждат само кандидатите за назначаване на вакантната длъжност, които отговарят на изискванията на длъжностната характеристика.


Чл. 36. При класирането на кандидатите за вакантни длъжности комисиите работят по низходящ ред на длъжностите в различно време, като обменят информация за заетите длъжности.


Чл. 37. Комисиите подреждат кандидатите за всяка вакантна длъжност по низходящ ред на общата оценка за професионално съответствие с изискванията на вакантната длъжност.


Чл. 38. Комисиите работят последователно по низходящ ред на организационните звена, като всяка следваща ползва резултатите от работата на комисиите в по-старшите организационни звена.


Чл. 39. (1) Кадровите органи, обслужващи комисиите, обменят информация и уточняват окончателното подреждане на кандидатите при едновременна работа на комисиите с еднакъв ранг в йерархията.

(2) Документите на кадровите военнослужещи, определени за назначаване в старшото звено, не се разглеждат от другите комисии.


Чл. 40. Копия от протокола за класиране на кадровите военнослужещи, кандидати за вакантната длъжност, се изпращат на командирите (началниците) на поделенията, в които е вакантната длъжност, и където служи класираният за заемане на длъжността кадрови военнослужещ за включване в плановете за разместване.


Глава пета.
ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ОБЩАТА ОЦЕНКА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО СЪОТВЕТСТВИЕ С ИЗИСКВАНИЯТА НА ЗАЕМАНАТА ДЛЪЖНОСТ

Чл. 41. Съответствието на кадровия военнослужещ с изискванията на заеманата длъжност се установява от комисията с отчитане на данните му в атестацията и в мнението на командира (началника).


Чл. 42. Кадровият орган, обслужващ работата на комисията, комплектува документите за оценка на професионално съответствие на кадровия военнослужещ и определя оценката за професионално съответствие със заеманата длъжност по атестационния лист (ОА), изготвен от непосредствения командир (началник), като:

1. оценката за професионално съответствие с изискванията на заеманата длъжност се определя, като се ползват данните в атестационния лист, изготвен от непосредствения командир (началник), и е сума от оценките по отделните критерии:

ОА = К1 + К2 + К3 + .... + К10;

2. оценката на всеки критерий (К) се получава като произведение от степента му на изпълнение или изявеност, умножена с определен теглови коефициент (Тк).


Пример:


Кi = Ci x Ткi

Тегловите коефициенти на отделните показатели са:


Тк1 = 0,2;

Тк2 = 0,1;

Тк3 = 0,05;

Тк4 = 0,05;

Тк5 = 0,1;

Тк6 = 0,15;

Тк7 = 0,1;

Тк8 = 0,05;

Тк9 = 0,05;

Тк10 = 0,15.


Чл. 43. (1) Всеки член на комисията на базата на атестационния лист, прогнозата за длъжностното развитие, мнението на командира (началника), служебните взаимоотношения и мнението в колектива определя своята оценка за професионалното съответствие на кадровия военнослужещ с изискванията на заеманата длъжност (ОПСi), където i = 1 до n; n е броят на членовете на комисията, участващи в гласуването.

(2) Оценката (ОПСi) може да се различава от изчислената оценка по атестационния лист (ОА) с не повече от един бал (±1).


Чл. 44. (1) Оценката за професионалното съответствие на кадровия военнослужещ, дадена от члена на комисията (ОЧКi), се определя като сума от оценката за професионално съответствие, получена по данните в атестационния лист, изготвен от непосредствения командир (началник) (ОА), умножена с коефициент 0,6, и оценката на члена на комисията за професионалното съответствие на кадровия военнослужещ с изискванията на заеманата длъжност (ОПСi), умножена с коефициент 0,4.

(2) Членът на комисията отразява оценката по ал. 1 в оценъчен лист (приложение № 6), който се прилага към протокола за работата на комисията.


Чл. 45. Общата оценка за професионалното съответствие на кадровия военнослужещ с изискванията на заеманата длъжност (ООПС) се оформя от кадровия орган, обслужващ комисията, като средноаритметично число от сбора на оценките на членовете й (ОЧКi) и се отразява в бланка (приложение № 4) и в протокола за работата на комисията. В бланката се отразява общата оценка за професионалното съответствие с изискванията на заеманата длъжност на атестирания. Бланката се подписва от председателя на комисията и е неразделна част от атестационния лист на кадровия военнослужещ.


Чл. 46. Общата оценка за професионалното съответствие със заеманата длъжност на кадровия военнослужещ определя групата му за професионално съответствие и може да бъде:

1. първа група - при ООПС от 4,01 до 5,00;

2. втора група - при ООПС от 2,01 до 4,00;

3. трета група - при ООПС до 2,00.


Глава шеста.
ОПРЕДЕЛЯНЕ ОЦЕНКАТА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО СЪОТВЕТСТВИЕ С ИЗИСКВАНИЯТА НА ВАКАНТНАТА ДЛЪЖНОСТ

Чл. 47. Кадровият орган, обслужващ комисията, получава, обработва и комплектува следните документи на кадровите военнослужещи, кандидатстващи за класиране на вакантни длъжности от регистъра на вакантните длъжности:

1. рапорт;

2. атестационен лист, изготвен от непосредствения командир (началник);

3. мнение на командира (началника) на поделение и кадрова справка;

4. прогноза за длъжностното развитие;

5. обща оценка за професионално съответствие на кадровия военнослужещ, дадена от комисията за разглеждане на служебното му положение на заеманата длъжност;

6. длъжностна характеристика за длъжността, за която кандидатства.


Чл. 48. Кадровият орган, обслужващ комисията, сверява данните на кандидатите за заемане на вакантни длъжности с изискванията за заемане на длъжността по длъжностните характеристики и тези, които не съответстват по смисъла на чл. 199, ал. 1 от Правилника за кадрова военна служба, докладва на комисията отделно.


Чл. 49. Кадровият орган, обслужващ комисията, подрежда по групи за професионално съответствие на заеманата длъжност кадровите военнослужещи, които съответстват на изискванията за заемане на вакантна длъжност по длъжностна характеристика.


Чл. 50. Всеки член на комисията, след като се запознае с рапорта и документите, дава оценка за професионалното съответствие на кадровия военнослужещ с изискванията на вакантната длъжност.


Чл. 51. Общата оценка за професионалното съответствие на кадровия военнослужещ с изискванията на вакантната длъжност, за която кандидатства (ООКК), се определя като средноаритметична от оценките на членовете на комисията (ООККi), където i = 1 до n; n - броят на членовете на комисията, участващи в гласуването:

n

ООКК = 1/n е ООККi

I=1

1. при първа група за професионално съответствие на кадровия военнослужещ с изискванията на заеманата длъжност членовете на комисията дават оценки за професионалното съответствие на кадровия военнослужещ с изискванията на вакантната длъжност в диапазон от 4,01 до 5,00;

2. при втора група на професионално съответствие на кадровия военнослужещ с изискванията на заеманата длъжност членовете на комисията дават оценки за професионалното съответствие на кадровия военнослужещ с изискванията на вакантната длъжност в диапазон от 2,01 до 4,00;

3. общата оценка за професионалното съответствие на кадровия военнослужещ с изискванията на вакантната длъжност не може да променя вече получената на основата на общата оценка за професионалното съответствие на кадровия военнослужещ с изискванията на заеманата длъжност група за професионално съответствие от първа на втора или обратно.


Чл. 52. Комисиите подреждат кандидатите за всяка вакантна длъжност по регистъра по низходящ ред на общата оценка за професионално съответствие с изискванията на вакантната длъжност, за която се кандидатства.


Чл. 53. При назначаване на длъжност в случаите по чл. 50, ал. 1, т. 1, буква "в" и т. 2, буква "д" от Правилника за кадрова военна служба комисиите за разглеждане на служебното положение на кадровите военнослужещи спазват следната процедура:

1. атестират кадровия военнослужещ на основание предложението на командира;

2. обсъждат предложението на командира заедно с атестационните документи и кадровата справка на кадровия военнослужещ и определят общата оценка за професионалното му съответствие с изискванията на вакантната длъжност.


Допълнителни разпоредби

§ 1. От една длъжностна степен са длъжностите за кадрови военнослужещи в обхвата на едно военно звание.


Заключителни разпоредби

§ 2. Редът, критериите за атестиране и организацията на дейността на комисиите за разглеждане на служебното положение на кадровите военнослужещи в служба "Военна информация" се определят с отделен акт на министъра на отбраната.


§ 3. Тази наредба се издава на основание чл. 88и чл. 98, ал. 2 от Правилника за кадрова военна служба и отменя Наредбата за атестиране на кадровите военнослужещи и за организация на дейността на комисиите за разглеждане на служебното им положение с образци документи, обявена със заповед на министъра на отбраната № К-523 от 19.V.1999 г.


Приложение № 1 към чл. 13



.....................................................................................................................................................
.....................................................................................................................................................
                       
(звание) (име, презиме, фамилия) ЕГН  
....................................................................................................................
....................................................................................................................
........................................................................................................
........................................................................................................
(комисия на поделение) (длъжност) (от коя година) (дата на попълване)
 
АТЕСТАЦИОНЕН ЛИСТ
 
  Отлична степен - винаги надхвърля изискванията 5  
  Много добра степен - често надхвърля изискванията 4  
  Добра степен - покрива изискванията 3  
  Удовлетворителна степан - често не успява да покрие    
  изискванията 2  
  Неудовлетворителна степен - не покрива изискванията 1  
 
А. Съответствие с изискванията на заеманата длъжност, установени в длъжностната характеристика
 
Съответствие с изискванията на заеманата длъжност
 
 
 
Б. Изпълнение на задълженията на заеманата длъжност
 



критерий 1 Изпълнение на функционалните задължения 5 4 3 2 1
мотиви            
             
             
             
критерий 2 Резултати от служебната дейност 5 4 3 2 1
             
             
             
             
             
критерий 3 Прилагане на нормативните документи 5 4 3 2 1
             
             
             
             
             
В. Притежавани личностни качества и умения
 



критерий 4 Работни знания и ерудиция 5 4 3 2 1
             
             
             
             
             
критерий 5 Професионални качества и опит 5 4 3 2 1
             
             
             
             
             
критерий 6 Командирски умения степен 5 4 3 2 1
             
             
             
             
             
критерий 7 Организационни умения 5 4 3 2 1
             
             
             
             
             



критерий 8 Комуникационни умения 5 4 3 2 1
мотиви            
             
             
             
             
             
критерий 9 Умствени умения и възможности за своевременно взимане на решения 5 4 3 2 1
мотиви            
             
             
             
             
             
критерий 10 Състояние на физическата подготовка 5 4 3 2 1
мотиви            
             
             
             
             



Изготвил атестацията:
...............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

(длъжност)

................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
(дата, звание, подпис и фамилия)
Запознах се с атестацията. Имам (нямам) възражения. Известно ми е, че мога да обжалвам в 7-дневен срок.
......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
 
...............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
(дата и подпис на атестирания)
Атестираният отказа да подпише атестацията:
Свидетели:
1. .........................................................................................................................................................................................................................
 
 
2. .........................................................................................................................................................................................................................
 
  (дата, звание, подпис и фамилия)  



 
Решение по жалбата на атестирания:
......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
 
..................................................................................................................................................
  ................(..............)
(дата)   (звание, подпис и фамилия)
Запознах се с решението по жалбата: ..................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
(дата и подпис на атестирания)


Приложение № 2 към чл. 17, ал. 1


Съдържание на критериите и степените на тяхното изпълнение или изявеност


При попълване на атестационния лист и определяне на степента на изпълнение или изявеност на отделните критерии атестиращият командир (началник) дава констатации за:

1. Изпълнение на функционалните задължения - изпълнение на общите, конкретните и специфичните задължения от атестирания кадрови военнослужещ, регламентирани в Устава на войсковата служба, правилниците, наредбите, заповедите, инструкциите и другите нормативни актове, определящи функционалните му задължения в мирно и военно време, както и при изпълнението на други задачи.

2. Резултати от служебната дейност - постигнатите резултати (лични и на командваната или ръководената структура) при провежданите изпити, проверки, учения, мобилизационни сборове, както и за ефективността от изпълнението на планираните или допълнително възлаганите задачи.

3. Прилагане на нормативните актове - прилагане на законите, правилниците, уставите, наставленията и другите актове, регламентиращи дейността на организационната структура и функциите на заеманата длъжност.

4. Работни знания и ерудиция - проява на натрупаните професионални знания и умения при изпълнение на функционалните задължения; използване на притежавания потенциал за усвояване на знания (теории); стремеж към лично усъвършенстване и прилагане на новостите в професията; умение да анализира, систематизира и оценява данни, факти, процеси, обстоятелства и тенденции, да разкрива връзки, зависимости и противоречия в явленията и процесите; умение да обхваща максимално количество проблеми, ситуации и откриване на възможности, което позволява бързо справяне със задачите и предвиждане на резултатите.


5. Професионални качества и опит - проява на интерес към професията; готовност за поемане на отговорност и разумен риск при изпълнение на функционалните задължения; решителност и настойчивост при преодоляване на трудности; способност за продължителна и ефективна работа в условия на стрес или значителни натоварвания; дисциплинираност и съзнателно подчинение; спретнатост; точност; добросъвестност и акуратност при изпълнение на функционалните задължения; умение да взема оптимални решения и да ги привежда в изпълнение в рамките на предоставените му права; отношение на уважение, коректност и справедливост към колегите.

6. Командирски умения - познаване на нуждите на командваната (ръководената) структура по отношение на възпитанието, обучението и снабдяването; умение да определя срокове, средства, методи и оптимални разходи за осигуряване на ефективно изпълнение на задачите; умение да взема най-целесъобразни решения; умение да избягва прибързани решения; умение да опознава възможностите, положителните и отрицателните страни на подчинените; да им предава знания и професионален опит и да им делегира права; умение да упражнява контрол и да оказва помощ; установяване и поддържане на уставен ред; професионална чест и достойнство, честност, колегиалност и етичност в отношенията, порядъчност, скромност и критичност.

7. Организационни умения - изява като лидер; умение за работа в екип и да формира екип; съобразяване със задачите, стила и методите на работа на екипа, в който работи; умение за степенуване важността на поставените задачи; способност за мотивиране и стимулиране на подчинените си и предразполагането им към откритост и прямота; умение за разпределяне на задачите между подчинените в зависимост от техните индивидуални способности; своевременно да разкрива и да преодолява конфликти; умение да внушава увереност и самочувствие чрез личен пример.

8. Комуникационни умения - способност правилно да формулира проблеми и задачи; умение за ясно и структурно изразяване, недопускане на двузначно тълкуване на изложеното; умение писмено и устно да осъществява комуникация с подчинени, началници и колеги; умее да събира и споделя важна служебна информация, както и да подбира най-подходящия начин за обмен.

9. Умствени умения и възможности за своевременно вземане на решения - прояви на наблюдателност, възприемчивост, съсредоточеност, памет, въображение, сила на логическото мислене; способност да се изразява и да говори свободно; бързина да схваща, обмисля, взема обосновани решения; предвидливост и съобразителност.

10. Състояние на физическата подготовка - базира се на резултатите от изпита по физическа подготовка.



А - За показатели от 1 до 9
 
Отлична сте- - изпълнение самостоятелно, твор-
пен - винаги

чески и в пълен обем на функцио-

надхвърля

налните задължения;

изискванията - знания, умения и навици - отлични;
  - качествата са много добре изразени
 

и се проявяват винаги.

Много добра - изпълнение самостоятелно и в
степен - често

пълен обем на функционалните

надхвърля

задължения;

изискванията - знания, умения и навици - много
 

добри;

  - качествата са много добре изразени
 

и се проявяват често.

Добра степен - - изпълнение в пълен обем на функцио-
покрива изиск-

налните задължения;

ванията - знания, умения и навици - добри;
  - качествата са добре изразени и не се
 

проявяват винаги.

Удовлетвори- - изпълнение със затруднение и в непъ-
телна степен -

лен обем на функционалните

често не успява

задължения;

да покрие - знания, умения и навици - удовлет-
изискванията

ворителни;

  - качествата са слабо изразени и се
 

проявяват рядко.

Неудовлетвори- - не изпълнява функционалните
телна степен -

задължения;

не покрива - знания - удовлетворителни, умения и
изискванията

навици - отсъстват;

  - качествата отсъстват или се проя-
 

вяват противоположните.

Б - За показател 10
За оценка 5 - покрива нормативите на изпита по
 

физическа подготовка за отличен и

 

повече.

За оценка 4 - покрива нормативите на изпита по
 

физическа подготовка за добър.

За оценка 3 - покрива нормативите на изпита по
 

физическа подготовка за удовлетво-

 

рителен.

За оценка 2 - не покрива нормативите по
 

физическа подготовка.

За оценка 1 - не се е явил на изпит по физическа
 

подготовка.


Приложение № 3 към чл. 18, ал. 1



МНЕНИЕ
на командира (началника) за
 
.....................................................................................................................................................
.....................................................................................................................................................
                       
(звание) (име, презиме, фамилия) ЕГН  
....................................................................................................................
....................................................................................................................
........................................................................................................
........................................................................................................
(поделение) (длъжност) (от коя година) (дата на попълване)
 
.....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
 
.....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
 
.....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
 
.....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
 
Данни за протичането на службата
 
Показатели Оценка, ниво, степен, видове или брой Забележка
1 2 3



1. С какъв успех е завършил висше отличен много добър удовле- няма  
  образование (военно или гражданско)   добър   творителен    
2. С какъв успех е завършил военна отличен много добър удовле- няма  
  академия   добър   творителен    
3. Нива на длъжностите (взвод, рота,            
  батальон, сам. батальон, полк,            
  бригада, дивизия, корпус, вид ВС, 6 и > пет четири три две  
  висше военно училище или институт,            
  ГЩ, МО), в които е служил            
4. Брой на гарнизоните, в които е служил 5 и > четири три две един  
5. Големина на гарнизоните, в които е само в малък среден голям само в Там, където са посо-
  служил малък голям голям столи- столи- чени повече от един
    (граничен) столи- столи- цата цата тип гарнизони, изиск-
      цата цата     ването е да е служил
              задължително в посо-
              чения на първо място
6. Основни командни длъжности, които            
  е заемал:            
командир на взвод (група) да       не  
командир на рота (батарея, кораб да       не  
  IV ранг, звено, РЛП)            
командир на батальон (д-н, кораб III да       не  
  ранг, ескадрила, център за РТР, РЛВ)            
командир на сам. батальон (д-н, да       не  
  ескадрила, отряд РРТР, отряд РЕК,            
  прб, АОРЛВ, фрегата, подводница)            
командир на полк (аб тип "Б", кора- да       не  
  бен д-н, д-н подводници, група д-ни)            
командир на бригада (аб тип "А") да       не  
командир на дивизия (военноморска да       не  
  база)            
командир на корпус да       не  



7. Степен на окомплектоване на поде- тип тип тип тип    
  ленията, в които е заемал основни "А" "Б" "В" "Г"    
  командни длъжности            
8. Междинни командни длъжности,            
  които е заемал:            
зам.-командир на рота (батарея, кораб да       не  
  IV ранг, звено, РЛП)            
зам.-командир на батальон (д-н, кораб да       не  
  III ранг, ескадрила, център за РТР,            
 
РЛВ) по ......................................................................................................................................................
           
НЩ на батальон (д-н, кораб III ранг, да       не  
  ескадрила, център за РТР, РЛВ)            
зам.-командир на сам. батальон (д-н, да       не  
  ескадрила, отряд РРТР, отряд РЕК, прб,            
 
АОРЛВ, фрегата, подводница) по ...........................................................................................................................
           
НЩ на сам. батальон ( д-н, ескадрила, да       не  
  отряд РРТР, отряд РЕК, прб, АОРЛВ,            
  фрегата, подводница)            
зам.-командир на полк (аб тип "Б", да       не  
  корабен д-н, дивизион подводници,            
 
група д-ни) по .............................................................................................................................................
           
НЩ на полк (аб тип "Б", корабен д-н, да       не  
  дивизион подводници, група д-ни)            
зам.-командир на бригада (аб тип "А") да       не  
 
по ............................................................................................................................................................
           
НЩ на бригада (аб тип "А") да       не  
зам.-командир на дивизия (военно- да       не  
 
морска база) по .............................................................................................................................................
           
зам.-командир на корпус по ..., НЩ да       не  
  на дивизия ... (вмб)            
зам.-началник Главния щаб на вид ВС да       не  
  по ..., НЩ на корпус            
зам.-началник ГЩ по..., първи зам.- да       не  
  началник на Главния щаб на вид ВС            
9. Степен на комплектуване на поделе- тип тип тип тип    
  нията, в които е заемал междинни "А" "Б" "В" "Г"    
  командни длъжности            



10. Брой на приравнените длъжности, 6 и > пет четири три две  
  които е заемал            
11. Степен на комплектуване на поделе- тип тип тип тип тип  
  нията, в които е заемал приравнени "А" "А" или "Б" или "В" или "Г"  
  длъжности   "Б" "В" "Г"    
12. Брой на длъжностите, които е заемал > от три три две една не  
  извън територията на страната и на            
  територията на страната в състава на            
  многонационални формирования            
13. Дисциплинарни наказания, които е няма мъмрене ст. предл. пон. в дл.  
  получил за периода от предишната     мъмрене пон. в или зв.  
  атестация       дл. или или предл.  
          звание за увол-  
            нение  
14. Поощрения, които е получил за бойно наградни парични грамоти благо-  
  периода от предишната атестация отличие знаци или предм.   дарност  
15. Степен на владеене на чужди езици 4 ниво 3 ниво 2 ниво 1 ниво не Отбелязват се ези-
  (STANAG 6001 -****):           ците, които владее
  1. ............................ (****)           кадровият военно-
  2. ............................ (****)           служещ (диплом
  3. ............................ (****)           на преводач или
              курс за ниво), и
              срещу тях нивото



16. Компютърна грамотност ( умения за отличен много добър удовле- няма  
  работа в мрежова среда и знания и   добър   творителен    
  умения за работа с програмни продук-            
  ти от офиспакет - текстообработващи,            
  за работа с електронни таблици и            
  обработка на бази данни)            
17. Участие и резултати от учения с бойни отличен много добър удовле- няма  
  стрелби за периода от предишната   добър   творителен    
  атестация            
18. Ползвани болнични дни за периода до един до два до три до четири над четири  
  от предишната атестация месец месеца месеца месеца месеца  
19. Брой на годините, в които е ползвал до една две три четири пет и  
  карта за балнеолечение         повече  
.................................................................получи................т.
(звание, фамилия)  
Командир (началник) на под. .............................................................................................................................................................................................................................
.......................................................................
  ...............................(....................)
(дата)  

(звание, подпис и фамилия)

 
Начин на изчисляване
 



1. Определя се по шестобалната система, както следва:
- в графата за "отличен" - 6 т.;
- в графата за "мн. добър" - 5 т.;
- в графата за "добър" - 4 т.;
- в графата за "удовлетворил" - 3 т.;
- в графата "няма" - 1 т.
2. Получените оценки по т. 6 и 7 се умножават по 2.
 
Пример за изчисляване
Данни за протичането на службата
 
Показатели Оценка, ниво, степен, видове или брой Забележка
1 2 3
1. С какъв успех е завършил висше   много         5 т.
  образование (военно или гражданско)   добър          
2. С какъв успех е завършил военна отличен           6 т.
  академия              
3. Нива на длъжностите (взвод, рота,              
  батальон, сам. батальон, полк, бри-              
  гада, дивизия, корпус, вид ВС, висше         две   1 т.
  военно училище или институт, ГЩ,              
  МО), в които е служил              
4. Брой на гарнизоните, в които е служил     три       3 т.



5. Големина на гарнизоните, в които е         само в Там, където са 1 т.
  служил         столи- посочени по-  
            цата вече от един  
              тип гарнизони,  
              изискването е  
              да е служил  
              задължително  
              в посочения на  
              първо място  
6. Основни командни длъжности, които              
  е заемал:              
командир на взвод (група) да       -   12 т.
командир на рота (батарея, кораб да       -   12 т.
  IV ранг, звено, РЛП)              
командир на батальон (д-н, кораб III да       не    
  ранг, ескадрила, център за РТР, РЛВ)              
командир на сам. батальон (д-н, ес- да       не    
  кадрила, отряд РРТР, отряд РЕК, прб,              
  АОРЛВ, фрегата, подводница)              
командир на полк (аб тип "Б", корабен да       не    
  д-н, д-н подводници, група д-ни)              
командир на бригада (аб тип "А") да       не    
командир на дивизия (военноморска да       не    
  база)              
командир на корпус да       не    
7. Степен на окомплектоване на поделе-     тип       8 т.
  нията, в които е заемал основни     "В"        
  командни длъжности              



8. Междинни командни длъжности,              
  които е заемал:              
зам.-командир на рота (батарея, кораб да       не    
  IV ранг, звено, РЛП)              
зам.-командир на батальон (д-н, кораб да       не    
  III ранг, ескадрила, център за РТР,              
 
РЛВ) по ......................................................................................................................................................
             
НЩ на батальон (д-н, кораб III ранг, да       -   6 т.
  ескадрила, център за РТР, РЛВ)              
зам.-командир на сам. батальон (д-н, да       не    
  ескадрила, отряд РРТР, отряд РЕК, прб,              
 
АОРЛВ, фрегата, подводница) по ...........................................................................................................................
             
НЩ на сам. батальон ( д-н, ескадрила, да       не    
  отряд РРТР, отряд РЕК, прб, АОРЛВ,              
  фрегата, подводница)              
зам.-командир на полк (аб тип "Б", да       не    
  корабен д-н, дивизион подводници,              
 
група д-ни) по .............................................................................................................................................
             
НЩ на полк (аб тип "Б", корабен д-н, да       не    
  дивизион подводници, група д-ни)              
зам.-командир на бригада (аб тип "А") да       не    
 
по ............................................................................................................................................................
             
НЩ на бригада (аб тип "А") да       не    
зам.-командир на дивизия (военно- да       не    
 
морска база) по .............................................................................................................................................
             
зам.-командир на корпус по ..., НЩ на да       не    
  дивизия ... (вмб)              
зам.-началник Главния щаб на вид ВС да       не    
  по..., НЩ на корпус              
зам.-началник ГЩ по..., първи зам.- да       не    
  началник на Главния щаб на вид ВС              
9. Степен на комплектуване на поделе-   тип         5 т.
  нията, в които е заемал междинни   "Б"          
  командни длъжности              
10. Брой на приравнените длъжности,       три     3 т.
  които е заемал              
11. Степен на комплектуване на поделе-     тип "Б"       4 т.
  нията, в които е заемал приравнени     или "В"        
  длъжности              



12. Брой на длъжностите, които е заемал         не   1 т.
  извън територията на страната и на              
  територията на страната в състава на              
  многонационални формирования              
13. Дисциплинарни наказания, които е няма           6 т.
  получил за периода от предишната              
  атестация              
14. Поощрения, които е получил за         благо-   1 т.
  периода от предишната атестация         дарност    
15. Степен на владеене на чужди езици:     2 ниво     Отбелязват се 4 т.
..........................................................................................................................................................
          езиците, които  
..........................................................................................................................................................
          владее кадро-  
..........................................................................................................................................................
          вият военнослу-  
              жещ (диплом  
              на преводач или  
              курс за ниво), и  
              срещу тях  
              нивото  
16. Компютърна грамотност (умения за         няма   1 т.
  работа в мрежова среда и знания и              
  умения за работа с програмни продук-              
  ти от офиспакет - текстообработващи,              
  за работа с електронни таблици и              
  обработка на бази данни)              
17. Участие и резултати от учения с бойни       удовле-     3 т.
  стрелби за периода от предишната       творителен      
  атестация              
18. Ползвани болнични дни за периода         над   1 т.
  от предишната атестация           четири  
            месеца    
19. Брой на годините, в които е ползвал до една           6 т.
  карта за балнеолечение              
 
.................................................................получи........................89......т.


Приложение № 4 към чл. 24, ал. 2, т. 2



Обща оценка
за професионалното съответствие с изискванията на заеманата длъжност на
 
.....................................................................................................................................................
.....................................................................................................................................................
                       
(звание) (име, презиме, фамилия) ЕГН  
....................................................................................................................
....................................................................................................................
........................................................................................................
........................................................................................................
(поделение) (длъжност) (от коя година) (дата на попълване)
 
А. Оценка по атестацията
 
съответствие ДА / НЕ забележка:
     
Критерии Степен на прилагане или изпълнение Теглови коефициент Оценка на показателя



критерий 1   0,2  
критерий 2   0,1  
критерий 3   0,05  
критерий 4   0,05  
критерий 5   0,1  
критерий 6   0,15  
критерий 7   0,1  
критерий 8   0,05  
критерий 9   0,05  
критерий 10   0,15  
Обща оценка по атестацията  
Изготвил оценката по атестацията:
...............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

(длъжност)

...............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
(дата, звание, подпис и фамилия)
 
Б. Обща оценка за професионално съответствие
 
Сума от оценките на членовете на комисията Брой на членовете на комисията Обща оценка
     
     
Група за професионално съответствие    



Решение на комисията:  
.....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
.....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
.....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
  Председател на комисията: .............(..............)
 

(дата, звание, подпис, фамилия)

 
Пример
за определяне общата оценка за професионално съответствие със заеманата длъжност:
 
1. Оценка по атестационния лист:
К1 = С1 x 0,2 = 4 x 0,2 = 0,8
К2 = С2 x 0,1 = 4 x 0,1 = 0,4
К3 = С3 x 0,05 = 4 x 0,05 = 0,2
К4 = С4 x 0,05 = 5 x 0,05 = 0,25
К5 = С5 x 0,1 = 4 x 0,1 = 0,4
К6 = С6 x 0,15 = 4 x 0,15 = 0,6
К7 = С7 x 0,1 = 5 x 0,1 = 0,5
К8 = С8 x 0,05 = 3 x 0,05 = 0,15
К9 = С9 x 0,05 = 5 x 0,05 = 0,25
К10 = С10 x 0,15 = 3 x 0,15 = 0,45
ОА = К1 + К2 + К3 + К4 + К5 + К6 + К7 + К8 + К9 + К10 =
0,8 + 0,4 + 0,2 + 0,25 + 0,4 + 0,6 + 0,5 + 0,15 + 0,25 + 0,45 = 4,0.
2. Всеки член на комисията дава оценка за професионалното съответствие на кадровия военнослужещ
на заеманата длъжност (ОПСi) при i = 5 и оценки на членовете:
ОПС1=3,9;
ОПС2=4,5;
ОПС3=4,0;
ОПС4=3,2;
ОПС5=3,3.
3. Оценките за професионално съответствие на кадровия военнослужещ, дадени от членовете на
комисията (ОЧКi), са:
ОЧК1 = ОА x 0,6 + ОПС1 x 0,4 = 2,4 + 1,56 = 3,96
ОЧК2 = 4,2 ; ОЧК3 = 4,0 ; ОЧК4 = 3,68 ; ОЧК5 = 3,72.
4. Общата оценката за професионалното съответствие на кадровия военнослужещ на заеманата длъжност (ООПС):
ООПС = 1/5 (ОЧК1 + ОЧК2 + ОЧК3 + ОЧК4 + ОЧК5) = 1/5 (3,96 + 4,2 + 4,0 + 3,68 + 3,72) = 19,56.
5. ООПС на кадровия военнослужещ на заеманата длъжност се закръгля до стотни:
ООПС = 3,91.
6. Определената група за професионално съответствие при ООПС = 3,91 - ВТОРА.


Приложение № 5 към чл. 24, ал. 2, т. 5



Обща оценка
за професионалното съответствие с изискванията на вакантната длъжност на
 
.....................................................................................................................................................
.....................................................................................................................................................
                       
(звание) (име, презиме, фамилия) ЕГН  
....................................................................................................................
....................................................................................................................
........................................................................................................
........................................................................................................
(поделение) (длъжност) (от коя година) (дата на попълване)
 
А. Съответствие на кандидата с изискванията на длъжностната характеристика на вакантната длъжност,
за която кандидатства, посочени в чл. 199, ал. 1 от Правилника за кадрова военна служба (ПКВС):
 
Да Не, поради:
   
Б. Обща оценка за професионално съответствие с изискванията на заеманата длъжност на атестирания е
- .............................. - .......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Изготвил:

..................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

(длъжност)

..................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

(звание, подпис и фамилия)



 
В. Оценки за професионално съответствие с изискванията на длъжностната характеристика на вакантната длъжност
на председателя и членовете на комисията:
 
Чл. Чл. Чл. Чл. Чл. Чл. Чл. Чл. Чл.  
1 2 3 4 5 6 7 8 9  
                   
 
Г. Обща оценка за професионално съответствие с изискванията на длъжностната характеристика на
вакантната длъжност:
 
Сума от оценките на членовете на комисията Брой на членовете на комисията Обща оценка
     
     
Група за професионално съответствие    
Решение на комисията:  
.....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
.....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
.....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
  Председател на комисията: .............(..............)
 

(дата, звание, подпис, фамилия)


Приложение № 6 към чл. 28, ал. 2, т. 2



.....................................................................................................................................................
.....................................................................................................................................................
                       
(звание) (име, презиме, фамилия) ЕГН  
....................................................................................................................
....................................................................................................................
........................................................................................................
........................................................................................................
(комисия на поделение) (длъжност) (от коя година) (дата на попълване)
 
ОЦЕНЪЧЕН ЛИСТ
с оценките на члена на комисията за професионалното съответствие на атестирания със заеманата длъжност
 
Звание, име, презиме и фамилия на ОАx ОПСx ОЧК Забележка
по атестирания 0,6 0,4    
ред          
1 2 3 4 5 6
 
 
 
 
Член на комисията при под. ....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
..........................................................................
 
..............................................................................................................................................................................................................................
(дата)   (звание) (подпис) (фамилия)


Приложение № 7 към чл. 28, ал. 3



.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
(комисия на поделение) (за длъжностна степен) (дата на попълване)
     
ПРОТОКОЛ
от работата на комисията при определяне на професионалното съответствие на кадровите
военнослужещи с изискванията на заеманата длъжност
 

Комисията за разглеждане на служебното положение на кадровите военнослужещи от длъжностна степен

................ в поделение ........................ разгледа съответствието им с изискванията на
длъжностните характеристики на заеманите длъжности и определи във:
 
А. Първа група за професионално съответствие:
 
Звание, име, презиме и фамилия на Обща оценка за Забележка
по атестирания професионално съответствие  
ред      
       
       
 
Б. Втора група за професионално съответствие:
 



Звание, име, презиме и фамилия на Обща оценка за Забележка
по атестирания професионално съответствие  
ред      
       
       
 
В. Трета група за професионално съответствие:
 
Звание, име, презиме и фамилия на Обща оценка за Забележка
по атестирания професионално съответствие  
ред      
       
       
 
Председател на комисията при под. ...........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
.............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

(дата, звание, подпис и фамилия)

Членове: ....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
.............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
..........................................................................
 
.......................................................................................................................................................................................................................................................................................................
(дата)  

(звание, подпис, фамилия)


Приложение № 8 към чл. 33, ал. 4



.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
(комисия на поделение) (за длъжностна степен) (дата на попълване)
     
ПРОТОКОЛ
от работата на комисията при определяне на професионалното съответствие на кадровите
военнослужещи с изискванията на вакантната длъжност
 
Комисията за разглеждане на служебното положение на кадровите военнослужещи от длъжностна степен .......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
в поделение ................... определи съответствието им с изискванията на длъжностната характеристика на
вакантната длъжност ...............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
и подреди кандидатите в следния ред:
 
Звание, име, презиме и фамилия на Обща оценка за Забележка
по атестирания професионално съответствие  
ред      
       
       



 
До разглеждане не бяха допуснати следните кандидати, неотговарящи на изискванията на чл. 199, ал. 1 от
Правилника за кадрова военна служба:
 
Звание, име, презиме и фамилия на Забележка
по атестирания  
ред    
     
     
 
Председател на комисията при под. ...........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
.............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

(дата, звание, подпис и фамилия)

Членове: ....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
.............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
..........................................................................
 
.......................................................................................................................................................................................................................................................................................................
(дата)  

(звание, подпис, фамилия)


Промени настройката на бисквитките