Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 45 от 15.VI

НАРЕДБА № 39 ОТ 8 НОЕМВРИ 2001 Г. ЗА БОРБА СРЕЩУ КАРТОФЕНИТЕ ЦИСТООБРАЗУВАЩИ НЕМАТОДИ

 

НАРЕДБА № 39 ОТ 8 НОЕМВРИ 2001 Г. ЗА БОРБА СРЕЩУ КАРТОФЕНИТЕ ЦИСТООБРАЗУВАЩИ НЕМАТОДИ

Издадена от Министерството на земеделието и горите

Обн. ДВ. бр.99 от 20 Ноември 2001г., изм. ДВ. бр.8 от 22 Януари 2002г., изм. ДВ. бр.62 от 1 Август 2006г., отм. ДВ. бр.45 от 15 Юни 2010г.

Отменена с § 4 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба № 17 от 3 юни 2010 г. за контрол на картофените цистообразуващи нематоди - ДВ, бр. 45 от 15 юни 2010 г., в сила от 01.07.2010 г.


Чл. 1. (1) С тази наредба се уреждат мерките за борба срещу картофените цистообразуващи нематоди (Globodera rostochiensis Wollen и Globodera pallida (Stone) Behr), наричани по-нататък "вредител".

(2) Мерките за борба с вредителя включват:

1. предотвратяване на неговата поява;

2. при откриване определяне на района на разпространение и точно описание на границите на заразената площ;

3. предотвратяване на по-нататъшното му разпространение;

4. неговото пълно унищожаване.


Чл. 2. (1) Забранено е притежаването и съхраняването на живи цисти от вредителя.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 8 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Изключения от забраната по ал. 1 за извършване на научни изследвания и селекция се разрешават по реда на Наредба № 1 от 2002 г. за условията, при които вредители, растения, растителни и други продукти се използват за научноизследователски цели и селекция, въвеждаща в българското законодателство Директива на Съвета 95/44/ЕС от 26 юли 1995 г., определяща условията, при които някои вредители, растения, растителни продукти и други обекти, изброени в Приложения I до V на Директива на Съвета 2000/29/ЕС, могат да се въвеждат или движат в общността или някои защитени зони от нея, за опитни или научни цели и за работа по сортова селекция

(3) (Отм. - ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.)


Чл. 3. (1) (Изм. - ДВ, бр. 8 от 2002 г.) Националната служба за растителна защита (НСРЗ) организира и провежда системни проверки и изследвания за откриването на вредителя по:

1. картофите за семе, преработка и консумация;

2. хранителни среди, съставени от почва или друга органична материя, с изключение на торф;

3. обработваеми и необработваеми площи;

4. посеви и насаждения с растения гостоприемници;

5. други растения, потенциални преносители на зараза;

6. складовите помещения, в които се съхраняват продукцията и селскостопанският инвентар, и по транспортните средства, превозващи растителен материал.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 8 от 2002 г.) Проверките по ал. 1 се извършват съгласно Методика за прегледи, анализи и борба с картофените цистообразуващи нематоди, издадена от ръководителя на НСРЗ.


Чл. 4. (1) (Изм. - ДВ, бр. 8 от 2002 г.) При всяко съмнение за наличие на вредителя фитосанитарните инспектори вземат проби за лабораторни изследвания и уведомяват НСРЗ.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 8 от 2002 г.) Взетите проби се анализират в лабораториите на НСРЗ, а окончателното заключение за резултатите от анализите се прави от Централната лаборатория по карантина на растенията (ЦЛКР) в НСРЗ.


Чл. 5. Забранен е вносът на:

1. партиди от растения гостоприемници или други преносители, заразени с картофени цистообразуващи нематоди;

2. живи цисти от картофени цистообразуващи нематоди.


Чл. 6. (1) На граничните контролно-пропускателни пунктове се извършват задължителна проверка и лабораторен анализ на всички партиди картофи, предназначени за посев, консумация и преработка.

(2) При внос на картофи за посев фитосанитарните инспектори вземат проби по 200 клубена от партида и ги изпращат за анализ в ЦЛКР.


Чл. 7. (Изм. - ДВ, бр. 8 от 2002 г.) Производителите на семенен материал от картофи са длъжни всяка година до 1 март да се регистрират в съответната регионална служба за растителна защита (РСРЗ), като посочат площите за семепроизводство.


Чл. 8. (1) Фитосанитарните органи извършват предварителен лабораторен анализ на почва от определените за семепроизводство площи и издават свидетелство, с което се удостоверява здравното състояние на почвата. При наличие на зараза от вредителя в почвата се забранява производството на посевен материал от картофи.

(2) Семепроизводни посеви се създават само с предварително анализиран и свободен от вредителя посевен материал от картофи, придружен от фитосанитарен паспорт.

(3) Разходите за извършване на лабораторните анализи по ал. 1 и 2 са за сметка на производителите на посевен материал.


Чл. 9. Семепроизводен посев или картофи за засаждане, в които се установи зараза от вредителя, се бракуват, а материалът се използва за преработка и консумация при условия, определени от фитосанитарните органи за всеки конкретен случай.


Чл. 10. Посевният материал от картофи се предлага на пазара, придружен от фитосанитарен паспорт.


Чл. 11. (1) При установяване на зараза от вредителя площите се картотекират, а производителите се уведомяват писмено от съответната РСРЗ.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) На заразените площи се забранява:

1. отглеждането на картофи и други растения гостоприемници;

2. отглеждането и съхраняването на други растения, чрез които може да бъде пренесена заразата;

3. създаването на разсадници и отглеждането на всякакъв вид посадъчен материал.

(3) Земеделската техника и транспортните средства, които са били в контакт със заразените площи, се обеззаразяват.

(4) Машините за манипулации, съдовете, складовите помещения или части от тях и всички други предмети, вкл. опаковките, които са били в контакт с обявените за заразени растения, се унищожават или обеззаразяват.


Чл. 12. (1) На заразени площи с разрешение на фитосанитарните органи се допуска отглеждане на:

1. картофи за преработка и консумация от устойчиви на разпространения патотип (разпространените патотипове) сортове;

2. ранни картофи, които се прибират преди узряването на цистите.

(2) Отглеждането на устойчиви сортове картофи на едни и същи заразени площи се извършва не повече от 3 години с цел предотвратяване селекционирането на агресивни биотипове на вредителите.

(3) (Доп. - ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Сорт картофи се счита за устойчив на определен патотип на вредителя, ако при отглеждането му е било установено чрез международно признати методи естествено и ежегодно намаляване на популацията от този патотип.

(4) (Нова - ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Националната служба за растителна защита ежегодно предоставя на Европейската комисия до края на всяка година списък на сортовете картофи, които се търгуват в страната, за които е установено, чрез официално изследване, че са устойчиви на картофени цистообразуващи нематоди. В списъка се посочват и патотиповете, на които тези сортове са устойчиви.


Чл. 13. (1) На заразените площи под контрола на фитосанитарните органи се провежда задължително 4 - 5-годишно сеитбообръщение с ненападащи се култури или химична борба, с последващо засаждане на устойчиви сортове картофи, предназначени за преработка и консумация.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Отглеждане на картофи в случаите по чл. 12, ал. 1 и чл. 13, ал. 1 се допуска само когато се гарантира, че то не създава опасност за разпространение на вредителите и не противоречи на мерките за борба с картофените цистообразуващи нематоди.

(3) Карантината на площта се снема, когато при лабораторно изследване не се установят жизнеспособни цисти в почвените проби.


Чл. 14. (Изм. - ДВ, бр. 8 от 2002 г.) Ръководителят на НСРЗ при необходимост разпорежда със заповед прилагането на допълнителни, както и на по-строги мерки за борба срещу вредителя и за предотвратяване на неговото разпространение.


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:

1. "Растения гостоприемници" са картофите, доматите и патладжаните.

2. "Други преносители" са растения с корени, растения в саксии и хранителна среда.


§ 1а. (Нов - ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) С тази наредба се въвежда Директива на Съвета 69/465/ЕЕС за контрол на картофената цистообразуваща нематода.


Заключителни разпоредби

§ 2. Тази наредба се издава на основание § 3 от Закона за защита на растенията.


§ 3. С тази наредба се отменя Наредба № 6 от 1997 г. за ограничаване разпространението и борба с картофените цистообразуващи нематоди (Globodera rostochiensis и Globodera pallida) (ДВ, бр. 43 от 1997 г.).


§ 4. (Изм. - ДВ, бр. 8 от 2002 г.) Изпълнението на наредбата се възлага на ръководителя на Националната служба за растителна защита.


Заключителни разпоредби
КЪМ НАРЕДБА № 1 ОТ 4 ЯНУАРИ 2002 Г. ЗА УСЛОВИЯТА, ПРИ КОИТО ВРЕДИТЕЛИ, РАСТЕНИЯ, РАСТИТЕЛНИ И ДРУГИ ПРОДУКТИ СЕ ИЗПОЛЗВАТ ЗА НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ ЦЕЛИ И СЕЛЕКЦИЯ

(ОБН. - ДВ, БР. 8 ОТ 2002 Г.)


§ 6. В Наредба № 39 от 2001 г. за борба срещу картофените цистообразуващи нематоди се правят следните изменения и допълнения:

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

2. Навсякъде в наредбата думите "Националната служба за растителна защита, карантина и агрохимия (НСРЗКА)" и "регионални служби за растителна защита, карантина и агрохимия (РСРЗКА)" се заменят с "Националната служба за растителна защита (НСРЗ)" и "регионални служби за растителна защита (РСРЗ)".


Заключителни разпоредби
КЪМ НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 39 ОТ 2001 Г. ЗА БОРБА СРЕЩУ КАРТОФЕНИТЕ ЦИСТООБРАЗУВАЩИ НЕМАТОДИ

(ОБН. - ДВ, БР. 62 ОТ 2006 Г., В СИЛА ОТ 01.01.2007 Г.)


§ 6. Наредбата влиза в сила от 1 януари 2007 г.


Промени настройката на бисквитките