Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 74 от 19.IX

ОСНОВНИ ПОЛОЖЕНИЯ № 10 ЗА ОРГАНИЗАЦИЯ НА РАБОТАТА НА МАГАЗИНИТЕ ЗА ХРАНИТЕЛНИ И НЕХРАНИТЕЛНИ СТОКИ

 

ОСНОВНИ ПОЛОЖЕНИЯ № 10 ЗА ОРГАНИЗАЦИЯ НА РАБОТАТА НА МАГАЗИНИТЕ ЗА ХРАНИТЕЛНИ И НЕХРАНИТЕЛНИ СТОКИ

Издадени от Министерството на вътрешната търговия и услугите

Обн. ДВ. бр.74 от 19 Септември 1972г., обн. ДВ. бр.75 от 22 Септември 1972г., доп. ДВ. бр.25 от 26 Март 1976г., доп. ДВ. бр.77 от 28 Септември 1979г.


Отменено основание.


I. ОТКРИВАНЕ НА МАГАЗИНИТЕ

1. Откриването, закриването и преустройството на магазините от постоянната търговска мрежа се извършва по утвърдените от окръжните народни съвети перспективни и текущи планове за развитието на търговската мрежа, при спазване нормите и правилата за проектиране на търговски магазини, установените санитарно-хигиенни изисквания и изискванията за охраната на труда и бита.

Откриването на временни търговски обекти: павилиони, будки, палатки, сергии, както и обекти на разносната и развозна търговия, става по преценка на търговските организации съгласувано с народните съвети.

Забележка: Понятието магазини включва: супермаркети, универсални магазини, секции на магазини, книжарници, аптеки, магазини-складове за отоплителни и строителни материали, бензиномерни станции, павилиони, будки, автопавилиони, сергии, колички и д. подобни, в които се осъществява стокооборот на дребно.

Понятието търговска организация включва: клоновете на СД "Търговия" за търговия на дребно, потребителни кооперации, стопански обединения, търгуващи чрез представителни магазини и други предприятия, организации и лица, които имат право да извършват търговия на дребно.

II. ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ И УСТРОЙСТВО НА МАГАЗИНИТЕ

2. Магазинът е основно звено на търговията на дребно, който със своята добра уредба, условия за висока култура и с нови форми на комплексно търговско обслужване, с най-рационална организация на труда и търговския процес в него, предоставя най-подходящи условия за продажба на населението широк асортимент от качествени стоки с оглед най-бързо и пълно задоволяване на потребностите му.

3. Всеки магазин трябва да има на фасадата или друго видно място фирма с наименованието му, емблема на търговската организация, номера му (ако трябва да има такъв) и указание за стоките, които продава.

Фирмата трябва да бъде изработена с еднакъв, художествено оформен, за организацията стил.

4. Устройството и обзавеждането на магазина се извършва в съответствие с възприетата форма на продажба (обслужване): самообслужване, открит показ на стоките, по образци, обикновено обслужване с ръчна продажба и др. и при спазване нормите и правилата на проектиране на търговските магазини.

Всеки магазин трябва да бъде снабден и съоръжен с необходимите измерителни уреди, пособия, съоръжения и др., в количество и видове, определени от Министерството на вътрешната търговия и услугите с приложение № 1, 1.2. - 1.21.

III. СТОКОВА СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ НА МАГАЗИНА, ОРГАНИЗАЦИЯ НА ПРОДАЖБИТЕ И ФОРМИ НА ОБСЛУЖВАНЕ

5. В магазините, профилирани съгласно Нормите и правилата за проектирането им (Бюлетин № 15 на МВТ от 1967 г., точка 9), се продават само съответните групи стоки, отговарящи на профила им.

Номенклатурите за групите и видовете стоки, които могат да се продават в отделните видове магазини, се издават от МВТУ.

6. Във всеки магазин, секция или щанд, съобразно неговата категория и специализация, се поддържа постоянна наличност от стоки съгласно номенклатурите на Министерството на вътрешната търговия и услугите за задължителен асортимент - минимум. По изключение се допуска липса на стоки, за които е направена, но не е изпълнена поръката, или на стоки, които липсват в складовете на доставчиците.

7. Покупко-продажбата на стоките в магазините става по свободен избор, срещу заплащане в брой - без формалност.

По изключение за някои видове стоки Министерството на вътрешната търговия и услугите определя друг ред на продажбата им.

8. В магазините за хранителни и нехранителни стоки се прилагат следните форми на обслужване: със самообслужване, на открит показ, по образци, обикновено обслужване с ръчна продажба и други.

В по-големите магазини - универсални, супермаркети, мебелни и други, търговската организация организира и допълнителни услуги, като:

доставка на стоки по поръчка;

доставка на стоки с колетни пратки и наложен платеж;

доставка в домовете на купувачите на тежки, обемисти, технически и други стоки включително с превоз, товарене, разтоварване, монтиране, обезопасяване, консултация и др.;

комплексно доставяне на стоки и извършване на услуги за обзавеждане на кухни, спални, дневни стаи и други.

надписване и гравиране на стоки;

снабдяване на купувачите с позволителни за ползуване на някои стоки: като радио и телевизионни приемници, леки автомобили и други и заплащане съответните такси;

откриване на щанд за специални опаковки и други.

Организирането и упражняването на допълнителните услуги става в съответствие с издадени за целта правила.

IV. РЪКОВОДСТВО НА МАГАЗИНА, ЗАДАЧИ И ФУНКЦИИ НА ПЕРСОНАЛА

9. В магазина се назначават: управител, продавачи, касиери и други в съответствие с действуващите щатни таблици и щатните разписания. Техните права и задължения са определени в длъжностните характеристики към съответните щатни таблици.

В настоящите основни положения са посочени задачите и функциите на управителя, продавача, касиера и др. с оглед обезпечаване нормално протичане на производствения процес (обслужването на магазина).

10. Управителят на магазина се назначава от ръководителя на търговската организация. Той е пряко подчинен на директора или на началник отдела на търговската организация съобразно правилника за устройството и дейността й.

11. Секционните и бригадни отговорници поемат задачи и функции само за дейността на секцията или бригадата.

12. При отсъствие на управителя всички задачи и функции се възлагат на неговия заместник, определен от ръководството на търговската организация.

13. Когато магазинът работи на две смени се назначават двама управители като управителят на едната от смените се назначава една категория по-ниско, освен ако в щатните таблици не се предвиждат други разпореждания.

ЗАДАЧИ И ФУНКЦИИ НА УПРАВИТЕЛЯ

14. Управителят организира, ръководи, контролира и отговаря за цялата дейност на магазина на принципа на единоначалието.

Този принцип се съчетава и с организираното участие на търговските работници в управлението на магазина.

15. Носи материална (ако му е възложена) и дисциплинарна отговорност за цялата търговска дейност на магазина.

16. Дава мнение за назначаването на търговските работници в магазина, за оформяне характеристиките, за времето за ползуване на отпуските. Съвместно с профгрупорга организира социалистическото съревнование в магазина, оказва непосредствена помощ за изпълнение личните и колективните обещания, предлага за награждаване първенците и работниците с добри прояви, както и за наказание при дисциплинарни провинения.

17. Спазва всички правила по търговията, за вътрешния трудов ред и дисциплината, санитарно-хигиенните и противопожарните правила, запознава колектива с тях и изисква спазването им. Той запознава търговските работници с правилата за безопасна работа, охраната на труда и бита и следи за тяхното прилагане.

18. Под ръководството на търговската организация внедрява рационална организация на труда в магазина, изградена върху новите технически постижения в областта на търговията и търговското обслужване.

Той се грижи за повишаване общата култура и професионално-техническата квалификация на търговските работници, насърчава творческата им инициатива и ги възпитава в социалистическо отношение към труда.

20. Управителите на универсалните магазини, супермаркети и др. по-големи магазини назначават от състава на секционните управители и продавачи дежурни, които да осигуряват правилна търговска дейност, както следва:

а) дежурен за отваряне на магазина и проверка на търговските работници за външния им вид (облекло, прическа и пр.) и започване работа в определения час;

б) дежурен по подреждане на работните места в търговската зала, поддържане стоковия асортимент през целия ден, подреждане и етикетирането на стоките, спазване хигиената и други.

Забележка. Подробности за задачите и функциите на управителя в магазините със самообслужване и по културата на обслужването са дадени в действуващите Инструкция за организацията и работата на магазините със самообслужване - Бюлетин № 12 от 1971 г. и Правила за културно обслужване в магазините (джобен формат - издание на МВТ от 1969 г.)

21. Продавачът:

организира работната си място съобразно изискванията за най-ефективно и рационално използуване на площта, машините, съоръженията, претеглянето и продажбата на стоките с оглед най-бързо обслужване на купувачите;

приема, снабдява работното място и продава качествени стоки, отговарящи на стандарта или ОН, не допуска продажбата на деформирани, некомплектни, неугледни и замърсени стоки;

правилно съхранява стоките съобразно техните физически и химически свойства;

обслужва купувачите по реда на идването им в магазина (изключение се прави на жени с напреднала бременност, немощни старци, майки с кърмачета, слепи и инвалиди с тежка инвалидност, но не и в случаите, когато се продават дефицитни стоки);

осведомява купувачите за наличието на интересуващите ги стоки, за цените и качеството им, подпомага ги при избора на стоката като показва различни видове, модели, размери, десени, разцветки, нови стоки и др., запознава ги с особеностите им, начините на ползуване чрез проби, пускане в действие и др.;

изучава вкуса, желанията и потребителските нужди на купувачите относно асортимента и качеството на търсените от тях стоки и изисква доставянето им в магазина;

приема рекламациите на купувачите за стоки, показали фабрични дефекти в гаранционните срокове;

ако в магазина няма касиер издава фиш (бележка) за стойността на покупката и задължително го дава на клиента, без да му натрапва допълнително стоки за уравняване на сметката, поради липса на дребни пари;

съдействува за изпълнението на плана на магазина;

познава реда и начина, по който се извършва инвентаризацията и документите за нейното оформяне;

не продава на малки деца, ученици и юноши цигари и спиртни напитки.

22. Първостепенно задължение на продавача е да познава и прилага в ежедневната си работа Правилата за културно обслужване в магазина (виж брошурата джобен формат - издание 1969 г.), Инструкцията за организацията и работата в магазините със самообслужване - Бюлетин № 12 от 1971 г., Редът за ползуване на мерките и измерителните уреди (приложение № 2) и другите действуващи правила по търговията.

23. Касиерът (управителят или продавачът, изпълняващи и касиерски функции) изпълнява следните задачи:

урежда сметките на купувачите;

съхранява паричните средства и осигурява контрол и отчетност на същите.

24. За изпълнение на тия задачи касиерът:

приема от купувачите парите пред погледа им и ясно изговаря получената сума, сумата на покупката, сумата на рестото, издава бележка (чек), връща остатъка и едва след това слага парите на клиента в касовото чекмедже;

обслужва купувачите по реда на пристигането им пред касата, без пререждания (изключения се допускат в случаите, указани в т. 21, ал. 4 на настоящите правила);

не предлага на купувачите за ресто стоки вместо пари;

осигурява всички суми от продажбата на стоки да постъпват в касата вкл. и тия от ведомствени служби в брой, както и сумите от доплащане на стоки;

при недоразумения по разплащането с купувачите не влиза в пререкания с тях, а отнася въпросът до управителя.

не допуска в касовата кабина външни лица и работници от магазина, освен управителя, а с разрешение на последния - работници, ремонтиращи касовия апарат.

25. Касиерът, работещ без контролно-касов апарат, води бордеро по образец (приложение № 3), в което са отделени партиди за всеки продавач. В бордерото се вписва номерът и сумата от касовите бележки, издадени от продавачите. Касовите бележки се издават минимум в 2 екземпляра по образец (приложение № 4).

26. След попълването на бордерото и получаването на парите от купувача, касиерът подпечатва (или подписва) единият екземпляр от бележката и я връща на купувача за получаване на стоката. Другият екземпляр от касовата бележка остава в касата.

27. В края на работния ден касиерът описва и подготвя за предаване дневния (сменния) оборот, описва всички отчетни документи, постъпили вместо пари, и подписва с управителя бордерото.

28. Еднодневният (сменният) оборот на магазина се отчита с типова форма № 163.

29. Касиерът, работещ с контролно-касов апарат, изпълнява разпоредбите на наредбата за работата на регистриращите контролно-касови апарати (приложение № 5, Бюлетин № 11 от 1971 г.).

30. Общият работник:

пренася, подрежда и почиства празния амбалаж;

тегли, опакова, разфасова, комплектува и извършва разни операции по подготовката на стоките за продажба;

почиства и измива уредите, пособията и другия инвентар в магазина;

при отваряне на магазина при нужда пуска отоплението, осветлението, вентилацията и др. съоръжения;

почиства стоките, гондолите, рафтовете и др. от прах;

държи в изправност противопожарните уреди;

извършва и други задачи и работи, възложени му от управителя на магазина.

31. Чистачът:

почиства и измива подовете на търговската зала, складовете и др. помощни помещения, скарите, изтривалките, вратите, прозорците, тоалетните и др.;

при свършване на работното време на магазина затваря отоплението, осветлението (освен рекламното), вентилацията, вратите, прозорците, чешмите и др.;

извършва и други задачи и работи, възложени му от управителя на магазина.

V. ПОДРЕЖДАНЕ, СЪХРАНЕНИЕ, ЕТИКЕТИРАНЕ, ПРЕТЕГЛЯНЕ, ПАКЕТИРАНЕ И ЗАПЛАЩАНЕ НА СТОКИТЕ

32. Подреждането на стоките в търговските зали на магазините по гондолите, рафтовете, витрините и др. се извършва в съответствие с възприетата форма на обслужване: със самообслужване, открит показ, по образци или обикновено обслужване с ръчна продажба. (Подробности виж в Инструкцията за организацията и работата в магазините със самообслужване - Бюлетин № 12 от 1971 г. на МВТУ).

33. Съхраняването на стоките в магазините се извършва съгласно Правилника за съхранение на продоволствените стоки в складовете, магазините и заведенията за обществено хранене (Изв., бр. 76 от 1956 г.); Правилника за съхраняване на промишлените стоки в складовете и магазините на търговските предприятия (Изв., бр. 97 от 1956 г.); Санитарните правила за търговия с хранителни продукти (Изв., бр. 52 от 1959 г., доп., ДВ, бр. 12 от 1965 г.) и Санитарните правила за съхраняване на консервите в търговската мрежа (ДВ, бр. 88 от 1963 г.).

34. В магазина и витрините му се излагат само експонати от стоки, продавани в него. Те трябва да бъдат свежи и художествено оформени.

Стоки, подлежащи на бърза развала, се излагат във витрините само, ако последните са снабдени с охлаждащи съоръжения. Ако няма такива, стоките се заместват с бутафори.

35. Експонатите на стоки, които са изчерпани в магазина, се снемат от витрината, когато са подредени от търговските работници - след свършване на работното време, а когато са подредени от аранжор - в срок от два дни, като се предлагат за продажба на следващия ден.

36. Всички получени в магазина стоки се излагат за продажба и предлагат до изчерпването им.

36а. (нова - Дв, бр. 77 от 1979 г.) Детските механизирани играчки и транзисторните радиоприемници се продават заредени с електрически батерии, а фотоапаратите - с фотофилм, освен ако купувачът не желае.

За целта в магазина (щанда) се отделят електрически батерии и фотофилми в количества, отговарящи на наличните механизирани играчки, транзисторни радиоприемници и фотоапарати.

37. В магазините се приемат само стоки, придружени с редовно издадени документи, предвидени в съответните нормативни актове.

38. Забранява се на търговските работници и управителя да приемат и продават в магазина свои или чужди стоки или предмети и да заделят (в склада на магазина или на други места) дефицитни и търсени от населението стоки.

Не могат да се разменят стоки с други магазини без писменото разрешение на ръководителя на търговската организация, клона или поделението, отбелязано върху първичния документ, с който се документира размяната.

39. На всяка изложена в магазина местна или вносна стока се поставя търговски етикет, в който са означени видът, качеството и единичната цена. Номенклатурният номер по ценоразписа или номерът на партидното писмо за определяне цената на дребно се вписва на гърба на етикета.

На стоките, изложени на витрината, се поставят етикети, на които е означена само цената.

Етикетите се правят от картончета или други подходящи материали и трайно се закрепват върху стоката или се поставят непосредствено пред нея.

Всяка търговска организация изготвя и отпечатва свои, художествено оформени, еднакви по вид и размери етикети.

Управителят на магазина, секционните отговорници и продавачите попълват ясно и четливо етикетите.

39а. (Нова - ДВ, бр. 25 от 1976 г.) Стоките, изложени в търговската зала, трябва да имат трайна маркировка на цените на дребно съгласно Инструкция № 5 за трайно маркиране цената върху стоките за широко потребление (ДВ, бр. 96 от 1974 г.). На търговския етикет или по друг подходящ начин в зависимост от вида на стоката задължително се означава само цената на дребно.

Обувките, които се продават на самообслужване, също трябва да имат трайно маркирана цена, а когато няма такава цена или е неясно означена, тя се написва със специален молив или креда на ходилото непосредствено до тока на обувката. Цената следва да се надписва четливо за клиента и да се извършва преди подреждането на обувките на конзолите.

40. Цените на стоките, които не могат да бъдат етикетирани поради естеството им (с предварително разрешение от съответния народен съвет) се обявяват на видно място с ценоразпис, който съдържа данните, посочени в т. 37, ал. 1.

Лекарствата в аптеките също не се етикетират.

41. Всички търговски организации на дребно приемат в магазините местните и вносните стоки с фабричен етикет съгласно Решение на Комитета по цените (ДВ, бр. 68 от 1971 г.) - Приложение № 6.

42. Етикетите с производствена марка на тъканите се запазват до окончателната им продажба. Стоките с измерителна единица "бройка" се продават с производствена марка, етикет.

43. Претеглянето и продажбата на стоки в насипно състояние се извършва само на тегло.

На измерителния уред се поставя задължително надпис "стоката се продава нето тегло".

Забранява се продажбата на стоки в насипно състояние в нарязана хартия или кесии, без тарата им да е измерена предварително пред купувача.

В блюдата на настолните и двублюдните циферблатни везни се поставя същата опаковка, с която се претегля стоката. При едноблюдните циферблатни везни, теглото на опаковката предварително се измерва и взема под внимание за определяне нетното тегло.

44. Купувачите имат право, ако желаят, да им се претегли стоката отново, ако в магазина няма контролен измерителен уред.

45. Меренето на платовете и пасментерийните изделия става с нанасянето им на метъра без опъване.

Меренето на течности (олио, газ, мляко, напитки и др.) става като мерките за вместимост се държат отвесно и се пълнят до горния ръб, ако са металически или до определената черта, ако са стъклени.

Пенещите се течности (като бира и други) се наливат така, че след спадане на пяната нивото на течността да съответствува на чертата на съответната мярка.

46. Търговските работници в магазините употребяват измерителните уреди съгласно реда за ползуване на мерките и измерителните уреди при измерване на маса и вместимост в държавната и кооперативната търговия и т.н., посочени в приложение № 2.

47. Заплащането на стоките и уреждането на сметките на купувачите става в брой и съгласно указанията в т. 21, ал. 8 и т. 24 от настоящите правила.

48. Във всеки магазин, независимо от ведомственото му подчинение, форма и начин на продажба, всяка продадена стока задължително се опакова в безплатна търговска опаковка, независимо дали е опакована фабрично или не.

Допускат се изключения:

а) в магазините за хранителни стоки със самообслужване: за хляба и всички други хранителни стоки във фабрична опаковка: спиртни напитки и перилни, миячни, чистачни и др. препарати във фабрична опаковка; домашни потреби и др. дребни стоки; кисело зеле, плодове, зеленчуци и туршии, специално опаковани в буркани, мрежи, полиетиленови торби, кесии и други.

В тези магазини при изхода, след касовия възел, се поставя опаковъчна маса (със или без опаковчик) с достатъчно опаковъчни материали за саморъчно опаковане от купувачите;

б) в магазините за хранителни стоки с обикновено обслужване на ръчна продажба: за хляб, безалкохолни напитки и сокове в бутилки и тенекиени кутии, прясно и кисело мляко в буркани, бутилки, купички и полиетиленови пликове (термично запоени); кисело зеле; плодове, зеленчуци и туршии специално опаковани в мрежи, полиетиленови торби, кесии, буркани и др. и оцет в бутилки.

(И в този вид магазини при желание на купувача се осигурява търговска опаковка за саморъчно опаковане на закупените стоки);

в) нехранителни стоки: мебели, електромотори с голяма мащност, бергманови тръби (връзват се на връзка), велосипеди, мотопеди, водопроводни тръби, печки с твърдо гориво, шевни и др. машини, бодлива тел, едър санитарен фаянс и др. подобни, които не са подходящи за опаковка поради големината им.

Хладилници, електрическите печки, телевизионните и радиоприемниците и др. електроприбори и пиана, които имат фабрична опаковка (кашон, от велпапе или картонени кутии, каси и др.) след изпробването им пред купувачите отново се поставят във фабричната опаковка и се завързват или заковават. Забранява се продажбата на такива стоки без фабричната опаковка.

49. Търговските работници са длъжни грижливо да опаковат продадените стоки за удобно носене от купувача, без да се разваля външният им вид и да не се повреждат при пренасянето им.

Всеки продавач предварително приготвя на работното си място опаковъчните материали - хартии, фолио, пликове, кесии, канап или лента, навити на макара, дръжки, лепенки, ножица за рязане и др. Пликовете се нареждат по големина и предназначение, а хартията - нарязана на правилни късове, оразмерени с обема на стоките.

Забранява се опаковането на хранителни продукти във вестници, списания и други нехигиенични и пропускащи мазнини материали.

50. Задължават се всички търговски организации да осигуряват в магазините си хигиенични и технологични търговски опаковки и да организират курсове за обучаване на търговските работници за правилно и бързо опаковане на стоките.

VI. КУЛТУРНО ОБСЛУЖВАНЕ И ХИГИЕНА

51. Културното обслужване и хигиената в магазините се обезпечава и поддържа съгласно указанията в Правилата за културното обслужване в магазина (справка със специалната джобна брошура, издадена от МВТ - 1969 г.).

52. Рекламата в магазина е фактор, който спомага: за реализацията на стоките, за ускоряване обръщаемостта им, за постигане на по-висок оборот; да информира потребителите за качеството, потребителната стойност, начин на употреба и други преимущества и свойства на стоките; да съдействува за изменение на жизнените навици на трудещите се, като насочва потребителското търсене към нови и полезни стоки; да въздействува върху възпитанието на трудещите се за подобряване културата в бита, за облекчаване труда в домакинството и т.н., да популяризира успехите на родната промишленост.

53. Ръководствата на търговските организации, управителите и продавачите са отговорни за актуалността на вътрешномагазинната и витринна реклама, за правилното предлагане на стоките въз основа на икономически проучвания и анализи за движението на стоковите фондове, потребителското търсене, стоковите наличности и други влияещи фактори.

54. Управителите и продавачите използуват различни средства за информация и реклама, като: устни обяснения, етикети, художествено оформени надписи, модели, макети, бутафори, фотоси, звукова информация, демонстрации и проби на технически стоки и др.

Ръководствата на търговските организации осигуряват материали и средства за постоянно поддържане на рекламата в магазина.

55. За поддържане рекламното въздействие на витрините на високо художествено ниво, за подобряване на външния вид на магазините, ръководителите на търговските организации и управителите имат следните задължения:

подменят изложените във витрините стоки в централните магазини всеки 15 дни, а в останалите - на всеки 20 дни, с нови, свежи, прецизно аранжирани и привличащи стоки;

поддържат витрините винаги чисти;

поддържат подходящо витринно осветление до 24 часа;

при сменяването на експонатите витрините се закриват със специални за целта платна с емблемата на търговската организация или елементи от продаваните в магазина стоки;

осигуряват универсален реквизит за витринните щандове, за да могат и самите продавачи и управители в магазините да подменят стоките и поддържат естетичния вид на магазина.

VIII. РАБОТНО ВРЕМЕ

56. Работното време на магазините се определя от общинските народни съвети, по предложение на търговските организации, като се вземат под внимание предложенията на обществено-политическите организации и други органи с оглед най-целесъобразното му организиране.

57. Работното време на магазините следва да отговаря на следните изисквания:

да осигурява най-рационално използуване на работното време на търговските работници в магазина, като се съобразява с онези периоди от време, когато потокът от купувачи е най-интензивен;

да съответствува на свободното време на населението, като се съобразява с работното време на предприятията, учрежденията, заводите, ТКЗС и пр. с оглед създаване на най-добри условия за извършване на покупките от всички категории трудещи се;

да осигурява нормални условия за отдих и почивка на търговските работници с оглед задоволяването на техните духовни потребности.

58. В магазина, от вътрешната страна на входната врата, на видно място, на височина на погледа на човек със среден ръст, се поставя надпис с означение на работното време, почивния ден и санитарния ден или полуден за магазините за хранителни стоки.

В магазините, работещи на смени, да се поставя график на работното време и почивките на отделните работници.

59. Магазинът, секцията и щандът могат да бъдат затворени освен през почивния ден и санитарния полуден, още и при ремонт, ревизии и инвентаризации. В тези случаи управителят поставя обявление за причината и времетраенето на затварянето.

При затваряне за повече от 1 ден вкл. и през почивния, се посочва и адресът на най-близкия магазин, който продава същите стоки.

В обявеното работно време за продажба на стоки не се включва до 30 минути от работното време на персонала, което се определя за приемане, подреждане и подготовка за продажба на стоките, почистване на магазина и отчитане на стокооборота.

Ръководството на търговската организация може за някои видове магазини, ако характерът и организацията на доставките налагат, със съгласието на органите по търговията при народните съвети, да увеличават това време до 40 минути, а за супермаркетите и универсалните магазини - до 45 минути.

Забранява се ограничаване влизането на посетители в магазините преди изтичане обявеното работно време за продажба на стоки.

60. Управителят осигурява отварянето и затварянето на магазина в установеното време, ако всички брави и пломби са в изправност. В негово отсъствие това прави заместникът му.

При бригадна или друга отговорност, отварянето и затварянето на магазина става по съответните указания.

Супермаркетите и универсалните магазини се отварят и затварят в определеното време по ред и от лица, определени от ръководството на търговската организация.

При откриване повреда на бравите или пломбите с улики на кражба чрез взлом, управителят отваря магазина само в присъствието на представител на народната милиция и разрешава продажбата на стоки, след като се направи инвентаризация или по друг начин се установят евентуалните щети.

61. Във всеки магазин с персонал над двама души управителят назначава дежурен, който след свършване на работното време и почистване на магазина затваря прозорците, угася отоплението и осветлението, проверява противопожарните уреди, чешмите и взема мерки за предотвратяването на пожар, наводнение и др.

62. Управителят контролира дейността на продавачите и другия персонал в магазина за изпълнението на правилата по търговията, правилното извършване на продажбите на стоки по тегло, обем, метраж, цена, качество, по културното обслужване на купувачите и др.

За нарушенията, констатирани от него или от други органи, прави предложения пред ръководството но търговската организация за съответно наказание на продавачите и другия персонал, включително и за лишаването им от премии и др.

63. Всеки магазин има ревизионна тетрадка (по образец-приложение № 76), която се предоставя при поискване на контролните органи, имащи право да извършват проверки.

Направените констатации и дадените препоръки или нареждания от контролиращия орган се приподписват от управителя на магазина или в негово отсъствие - от заместника му.

След изписването й ревизионната тетрадка се съхранява в търговската организация в продължение на 3 години.

64. Във всеки магазин се води книга за предложения и оплаквания по определен образец.

Използуването на книгата става съгласно указанията в Правилата за работата с книгите за предложения и оплаквания - утвърдени от Президиума на Народното събрание (ДВ, бр. 98 от 1970 г. Приложение № 8).

65. На видно място на всеки щанд на магазина се поставя табелка с името на продавача, обслужващ в момента щанда и отговарящ за продажбите.

66. Нарушителите на настоящите Основни положения се наказват по чл. 10 от Указа за уреждане на вътрешната търговия, доколкото други разпоредби не предвиждат за тези нарушения по-тежки наказания.

67. Контролът по изпълнението на Основните положения се възлага на Държавната инспекция за търговия и услуги при министерството, органите по търговията и услугите при народните съвети и органите на вътрешно-оперативния контрол при търговските организации.

68. Настоящите Основни положения отменят Заповед № 996 на Министерството на вътрешната търговия от 3.IХ.1964 г. и Правилата за организацията и работата в търговските обекти за хранителни и нехранителни стоки (публикувани в Държавен вестник, брой 85 от 1964 г. и Бюлетин 15 от 1964 г. на Министерството на вътрешната търговия) и Заповед № 28 от 23.I.1964 г. на МВТ.

69. Утвърждавам приложените към настоящите Основни положения приложения № 1, от 1.2. до 1.21., 2, 3, 4 и 7.

70. Настоящите Основни положения за организация на работата на магазините за хранителни и нехранителни стоки и утвърдените приложения влизат в сила от 1 януари 1973 г.

Във връзка с изпълнение задачите за интензифициране на вътрешната търговия, за повишаване рентабилността на магазина, за обезпечаване по-висока култура при обслужване на гражданите, за облекчаване усилията на търговските работници, за обзавеждането на магазините с уреди, пособия и др. съоръжения, необходими за правилно и бързо протичане на процеса на търговското обслужване;

1. Организацията за търговия на дребно без оглед на ведомственото им подчинение до 30.VI.1973 година да снабдят магазините, щандовете и павилионите с липсващите уреди, пособия и др. до определените количества и видове в нормите - приложения № 1.2. до № 1.21. включително.

2. Отделите, службите и органите "Търговия и услуги" при окръжните и общински народни съвети могат да издават за някои показни или по-големи специализирани магазини други норми със завишени показатели или по-усъвършенствувани уреди, пособия и съоръжения.

Промени настройката на бисквитките