Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 99 от 19.XII

ИНСТРУКЦИЯ № 270 ЗА ДЕЙНОСТТА НА ГРУПИТЕ ЗА БОРБА С НЕЗАКОННОТО СТРОИТЕЛСТВО В СТРАНАТА

 

ИНСТРУКЦИЯ № 270 ЗА ДЕЙНОСТТА НА ГРУПИТЕ ЗА БОРБА С НЕЗАКОННОТО СТРОИТЕЛСТВО В СТРАНАТА

Издадена от Министерството на архитектурата и благоустройството

Обн. ДВ. бр.99 от 19 Декември 1972г., отм. ДВ. бр.29 от 10 Април 1973г.

Материята е преуредена след приемането на Закона за териториално и селищно устройство - ДВ, бр. 29 от 10 април 1973 г., в сила от 01.06.1973 г.


I. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

1. Към отделите "Архитектура и благоустройство" при изпълнителните комитети на окръжните народни съвети, съответно към изпълнителните комитети на градските народни съвети в Бургас, Варна, Плевен, Пловдив, Русе и Стара Загора и при изпълнителните комитети на районните народни съвети в София се създават групи за борба с незаконното строителство.

Незаконно строителство е това, което се извършва в нарушение на действуващите разпоредби по проектирането, строителството и плановото изграждане на населените места.


2. Съставът на групите е от 3 до 5 души в зависимост от броя на жителите, големината на територията и размера на незаконното строителство в съответните окръзи, градове или райони.

Щатът на групите се определя по предложение на Главната инспекция за държавен технически контрол по строителството, съгласувано с изпълнителните комитети на народните съвети и не може да се изменя без нейно съгласие.

Председателят на изпълнителния комитет на окръжния народен съвет, градския народен съвет и на районния народен съвет може при нужда да придава в помощ на групата за борба с незаконното строителство работници от комуналните предприятия на съвета или от друга група на територията на съответния окръжен народен съвет.

Председателят на Изпълнителния комитет на Софийския градски народен съвет след предварително съгласуване с Главната инспекция за държавен технически контрол може с писмена заповед да прехвърля бройки от групата за борба с незаконното строителство в един районен народен съвет към групата в друг районен народен съвет или да обособява централна група за борба с незаконното строителство към дирекция "Архитектура и благоустройство".


3. Групите се състоят от ръководител, строителен работник с квалификация V до VII разряд и общи работници.


4. Групите са подчинени на началника на отдел "Архитектура и благоустройство" при окръжния народен съвет или градския народен съвет, а за София - на началника на отдел "Строителство, архитектура и благоустройство" при районния народен съвет.


5. Главната инспекция за държавен технически контрол по строителството ръководи методически групите, като дава задължителни указания във връзка с тяхната дейност за усъвършенствуване на превантивния контрол и утвърждаване на законността по плановото изграждане на населените места.


6. Лицата, заети с тези групи, имат право на униформено и работно облекло.

Министърът на архитектурата и благоустройството по предложение на Главната инспекция за държавен технически контрол по строителството утвърждава вида на униформеното облекло.


7. Народните съвети осигуряват групите с моторни превозни средства и необходимия инвентар по приложения списък (приложение № 1).

За съхраняване на отнети в полза на държавата строителни материали народните съвети осигуряват необходимата за това складова площ. Материалите се предават безвъзмездно на стопанските предприятия "Жилфонд" или се продават на граждани, на кооперативни, строителни и ремонтни предприятия. Постъпилите суми се внасят в бюджета.


II. ТЕКУЩ КОНТРОЛ

8. Групите за борба с незаконното строителство извършват проверка в градовете, селата и междуселищните терени за подготовка или изпълнение на незаконно строителство на територията на съответния окръг, град или район.

Тези проверки се извършват в работни, предпразнични и празнични дни по план, одобрен от началника на отдел "Архитектура и благоустройство" и ръководителя на съответната Инспекция за държавен технически контрол.

Проверки могат да се извършват и извън плана по писмени или устни сигнали на граждани, обществени или стопански организации и учреждения.

За проверките в предпразнични и празнични дни се иска предварително разрешение съгласно чл. 47 от Кодекса на труда за срок от една година.


9. Когато се установи подготовка за извършване на незаконно строителство, ръководителят на групата връчва писмено предупреждение до нарушителя по установен образец, уведомява за това началника на отдел "Архитектура и благоустройство" и по негови указания следи за предотвратяване на строителството.


10. При установяване на строителство в нарушение на действуващите разпоредби, ръководителят на групата съставя констативен акт с подробно описание в какво се състои нарушението, къде и кога е извършено (парцел, квартал, район, местност и т. н.), имената и адреса на нарушителя и други обстоятелства, които изясняват нарушението.

Констативният акт се представя на началника на отдел "Архитектура и благоустройство" при народния съвет за произнасяне по същността на нарушението и вземане на необходимите мерки за спиране, узаконяване или премахване на незаконния строеж по реда на ЗПИНМ, ППЗПИНМ и другите действуващи разпоредби.


11. Когато се установи, че са приготвени материали за строеж, където не е разрешено строителство и складираните материали подлежат на конфискация, ръководителят на групата описва вида и количеството на материала, маркира ги, уведомява собственика, а съответния констативен акт представя на началника на отдел "Архитектура и благоустройство" за по-нататъшно разпореждане.


11а. Когато във връзка с борбата с незаконното строителство се връчва съобщение, предупреждение или покана и нарушителят отказва да ги получи или под каквато и да е форма създава затруднение за това, счита се, че връчването е направено, ако съобщението е, ако съобщението, предупреждението, поканата и др. бъдат залепени на видно място на обекта.


III. ПРЕМАХВАНЕ НА НЕЗАКОННОТО СТРОИТЕЛСТВО

12. Незаконни строежи, недопустими по действуващите разпоредби и неузаконени, се премахват въз основа на заповед на председателя на изпълнителния комитет на общинския и окръжния народен съвет, заповед на министъра на архитектурата и благоустройството или ръководителя на Главната инспекция за държавен технически контрол.

Преписи от заповедите се връчват на нарушителите за доброволно изпълнение и на ръководителя на групата за борба с незаконното строителство.


13. В случай, че премахването на незаконното строителство не се извърши доброволно от нарушителя в указания в заповедта срок, то се изпълнява принудително от групата за борба с незаконното строителство.


14. Разходите, направени във връзка с премахването на незаконното строителство, се събират от нарушителя съгласно Наредбата за събиране на държавните вземания - ДВ, бр. 67 от 1963 г., въз основа на "сметка", изготвена от ръководителя на групата.


15. В случай че настъпят повреди и щети, групата и изпълнителният комитет на народния съвет не носят отговорност, ако са предупредили под каквато и да е форма нарушителя за изнасяне на имуществото.


16. Председателят на изпълнителния комитет на народния съвет при нужда осигурява милиционерска охрана на групата при изпълнение на служебните й задачи за гарантиране сигурността и безопасността на длъжностните лица от групата.


17. Ръководителят на групата след изпълнение на заповедта за премахване на незаконното строителство уведомява началника на отдел "Архитектура и благоустройство" при народния съвет и съответната Инспекция за държавен технически контрол по строителството, а за всяко неизпълнение прави кратък писмен доклад за причините.


18. Групите за борба с незаконното строителство при отделите "Архитектура и благоустройство" при окръжните народни съвети работят в тясна връзка и взаимодействие с отделите "Архитектура и благоустройство" при народните съвети, на чиято територия извършват своята дейност.


IV. СПЕЦИФИЧНИ РАЗПОРЕДБИ

19. Ръководителят на групата за борба с незаконното строителство е със средно техническо образование. Той организира и ръководи цялата дейност по предварителните проверки и премахване на незаконното строителство и другите възложени задачи, изготвя проект за месечните оперативни планове и го представя за одобрение, води книгата за дейността на групата, представя предвидените отчетни форми, ръководи събарянето и премахването на незаконните строежи и изземването на конфискувани обекти, строителни материали, предмети и др., грижи се за трудовата безопасност на работниците.

До 10 февруари представя на ръководителя на съответната Инспекция за държавен технически контрол по строителството справка-извлечение от книгата, в която посочва констатираните случаи на подготовка при извършване на незаконното строителство, броя на изпълнените и неизпълнени заповеди за премахване на незаконните обекти, количеството и стойността на конфискуваните материали.


20. Строителният работник, с квалификация V-VI разряд, ръководи и сам изпълнява работите по премахването и събарянето на незаконните строежи по вдигане, преместване и извозване на конфискувани материали и други, при нужда извършва укрепителни работи, размерва, разпределя и сам обработва отделни подлежащи на премахване сложни видове работи, взема необходимите предохранителни мерки за работниците и за запазване на законосъобразно построените обекти, съоръжения и части от тях.

Работниците от групите за борба с незаконното строителство изпълняват възложената им работа в съответствие с настоящата инструкция и дадените им указания от правоимащите длъжностни лица.

Настоящата инструкция се издава на основание Разпореждане № 230 на Бюрото на Министерския съвет от 16 юни 1972 година и влиза в сила от 1 януари 1973 година.

При неизпълнение на разпоредбите на тази инструкция виновните се наказват по Закона за планово изграждане на населените места въз основа на актове, съставени от органи на Главната инспекция за държавен технически контрол по строителството.


Приложение № 1


Списък на необходимия инвентар за работа на групата за борба с незаконното строителство


1. Фотоапарат обикновен любителски. . . . . . . . . 1 бр.

2. Ролетки - 20 м . . . . . . . . . . . . . . . . 1 бр.

3. Метър - дървен . . . . . . . . . . . . . . . . . 1 бр.

4. Либела (нивелир) . . . . . . . . . . . . . . . . 1 бр.

5. Призма . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1 бр.

6. Фазомер. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1 бр.

7. Гюния . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1 бр.

8. Кирки . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-5 бр.

9. Лопати криви . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-5 бр.

10. Лопати прави . . . . . . . . . . . . . . . . 2 бр.

11. Чукове . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3 бр.

12. Бичкия . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1 бр.

13. Трион . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1 бр.

14. Брадва . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1 бр.

15. Ножовка . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1 бр.

16. Тесла . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1 бр.

17. Секач . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3 бр.

18. Лостове различни . . . . . . . . . . . . . . . 3 бр.

19. Въже обикновено 20 метра . . . . . . . . . . . 1 бр.

20. Въже стоманено 0,5 см - 50 м . . . . . . . . . . 1 бр.


Забележка. Началникът на отдел "Архитектура и благоустройство" може да определи и снабди групата и с други инвентарни предмети.


Приложение № 2


Книга за дейността на групата за борба с незаконното строителство



Кратко описание на:
по  
ред Премахнатия обект и Конфискувани мате- Установени други
  кога, № и дата на риали, кога и къде нарушения и взети
  заповедта   мерки
1 2 3 4


Промени настройката на бисквитките