Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 107 от 24.XII

ПРАВИЛНИК ЗА ДЪРЖАВНИЯ ТЕХНИЧЕСКИ КОНТРОЛ

 

ПРАВИЛНИК ЗА ДЪРЖАВНИЯ ТЕХНИЧЕСКИ КОНТРОЛ

ОДОБРЕН С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 31 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 9 ЮЛИ 1973 Г.,

Обн. ДВ. бр.62 от 7 Август 1973г., изм. ДВ. бр.59 от 23 Юли 1991г., изм. ДВ. бр.107 от 24 Декември 1991г., отм. ДВ. бр.116 от 7 Октомври 1998г.

Отменен с § 4 от преходните и заключителните разпоредби на Постановление № 221 на Министерския съвет от 5 октомври 1998 г. за закриване на Държавната инспекция за териториалноустройствен и строителен контрол и приемане на Правилник за организацията, задачите и функциите на Дирекцията за национален строителен контрол - ДВ, бр. 116 от 7 октомври 1998 г., в сила от 1 октомври 1998 г.


I. ОБЩИ ПРАВИЛА

Чл. 1. (1) Държавен технически контрол по териториалното и селищното устройство, по проектирането и строителството и по качеството на строителните материали се осъществява от Министерството на архитектурата и благоустройството чрез Главната инспекция за държавен технически контрол

(2) Главната инспекция за държавен технически контрол се състои от централно управление и инспекции за държавен технически контрол - Софийска градска, окръжни и обектови.


Чл. 2. (1) Държавният технически контрол се осъществява със съдействието на органите на народните съвети и с помощта на органите по авторския надзор, инвеститорския контрол, ведомствения технически контрол по качеството и с помощта на обществените организации.

(2) Органите по държавния технически контрол могат при нужда да изискват съдействие и от народната милиция.

(3) Главната инспекция за държавен технически контрол дава указания по осъществяване на контролната дейност.


Чл. 3. Държавният технически контрол се упражнява на всички строителни обекти, изпълнявани чрез възлагане или по стопански начин, за да се осигури:

1) спазване на действуващите разпоредби по териториалното и селищното устройство, по проектирането, по изпълнението на строителството и по качеството на строителните материали;

2) подготовката, комплектоването и своевременното представяне на проектите и сметните документации съгласно с изискванията на Правилника за капиталното строителство и другите разпоредби към него, преди започване на строителните и монтажните работи с оглед на качественото изпълнение и срочното завършване на обектите;

3) правилното и качественото изпълнение на строителните и монтажните работи в съответствие с утвърдените (одобрените) проекти и сметни документации и установените технически, технологически и други изисквания;

4) качеството на строителните материали, полуфабрикати, конструкции, детайли, инсталации, съоръжения и други готови елементи, правилното им превозване и съхранение;

5) спазване на държавните стандарти, нормали, типови номенклатури, технологични карти, проекти по строителството и други;

6) изпълнението на служебните задължения от длъжностните лица по проектирането, по разрешаването на строежите, по изпълнението и въвеждането на обектите в действие и други.


Чл. 4. Главната инспекция за държавен технически контрол участвува в подготовката на проектите за правилници, наредби, инструкции, указания, стандарти, нормали, технологични карти и други по териториалното и селищното устройство, по проектирането, строителството и строителните материали.


Чл. 5. (1) Държавен технически контрол на поверителни обекти се осъществява от специално натоварени технически служби при съответните министерства и ведомства.

(2) Главната инспекция за държавен технически контрол дава методически указания на тези служби, както и указания за приложението на действуващите разпоредби, които са задължителни за тях.


Чл. 6. Заповедите, нарежданията и указанията на органите по държавния технически контрол, издадени в границите на тяхната компетентност, са задължителни за учрежденията, стопанските и обществени организации и гражданите, за които се отнасят.


Чл. 7. Органите на Главната инспекция за държавен технически контрол в рамките на предоставените им права съдействуват за постигане на високо качество, здравина и дълготрайност на изгражданите обекти и строително-монтажните работи, като следят за изпълнението им съобразно със Закона за териториално и селищно устройство и другите разпоредби по проектирането и строителството. Те вземат своевременно мерки за предотвратяване на проектирането на обекти в нарушение на действуващите разпоредби, както и на незаконно извършване на строителство.


Чл. 8. (1) Органите по държавния технически контрол могат да спират и отменят незаконосъобразните и неправилните нареждания на длъжностните лица по авторския надзор, по инвеститорския контрол и на организациите - изпълнители.

(2) Те могат да спират незаконосъобразните и неправилните действия по изпълнение на строителството и да издават предписания за съобразяване на работите с разпоредбите по проектирането и строителството, както и със законосъобразно утвърдените, съответно одобрените проекти и сметни документации.

(3) Органите по държавния технически контрол могат:

1) да спират и да отменят незаконосъобразните и неправилните актове и действия на техническите служби на народните съвети;

2) да спират изпълнението на такива актове на председателя и на други щатни членове на изпълнителните комитети на народните съвети и да правят предложения пред компетентните органи за тяхното отменяване;

3) да правят предложение пред компетентните по-горестоящи органи за спиране и отменяване на незаконосъобразните и неправилните актове на изпълнителните комитети на народните съвети.


Чл. 9. Органите по държавния технически контрол изпълняват всички други функции, предоставени им със Закона за териториално и селищно устройство, други закони, Правилника за капиталното строителство и другите действуващи разпоредби по проектирането и строителството.


II. ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ДЪРЖАВНИЯ ТЕХНИЧЕСКИ КОНТРОЛ

1. КОНТРОЛ ПО ТЕРИТОРИАЛНОТО И СЕЛИЩНОТО УСТРОЙСТВО

Чл. 10. (1) Органите по държавния технически контрол упражняват контрол за:

1) спазване на териториалноустройствените планове от всички степени, на архитектурните, конструктивните, инсталационните и други проекти;

2) спазване на плановете за подземни съоръжения, инсталации, електропроводи, топлопроводи, газопроводи, съобщителни средства и други такива, своевременното им поддържане и попълване;

3) законосъобразността и правилността на техническите решения, актове и констатации на службите при народните съвети във връзка с приложението на общите и подробните градоустройствени планове, допускането, проектирането и разрешаването на строежи, утвърждаването (одобряването) на проекти, установяване на фактическо състояние на сгради, постройки, съоръжения и други;

4) дейността на органите на народните съвети по предотвратяване на незаконно строителство и премахване на последиците от него;

5) изпълнението на всички други разпоредби на Закона за териториално и селищно устройство, правилника и другите разпоредби за неговото приложение и актовете, издадени въз основа на тях.

(2) Главната инспекция за държавен технически контрол събира, обобщава и анализира данните за състоянието на незаконното строителство и прави предложение пред съответните органи за отстраняване на причините, които го пораждат.


Чл. 11. (1) Групите за борба с незаконното строителство при окръжните и градските народни съвети са на подчинение и на Главната инспекция за държавен технически контрол.

(2) Заповедите за премахване на незаконно направени строежи се изпълняват от служби и организации на народните съвети по установения за това ред.

(3) Инспекциите за държавен технически контрол могат да задължават нарушителите да премахват, съответно да възстановяват или поправят строежите или отделните работи за тяхна сметка в определен срок.


Чл. 12. Заповедите на органите по държавния технически контрол за премахване на незаконно направени, съответно за възстановяване незаконно премахнати строежи или отделни работи могат да се обжалват по реда на чл. 68, ал. 2 и 3.


Чл. 13. (1) Когато инспекциите за държавен технически контрол установят, че второстепенни, временни и стопански постройки, гаражи, инсталации, малкоетажни сгради или части от тях са направени в отклонение от издаденото разрешение и от другите строителни книжа, но са допустими по действуващите разпоредби и застроителни планове, дават писмено разрешение за тяхното узаконяване, съгласно чл. 162 от Закона за териториално и селищно устройство.

(2) При същите условия Главната инспекция за държавен технически контрол дава писмено разрешение за узаконяване на жилищни сгради над два етажа, на административни, обществени, производствени и други сгради или обекти.


Чл. 14. Когато са налице условия за прилагане на чл. 173 от Закона за териториално и селищно устройство, Главната инспекция нарежда строежите да бъдат узаконени служебно, след което се издава наказателно постановление за отнемането им в полза на държавата.


2. КОНТРОЛ ПО ПРОЕКТИРАНЕТО

Чл. 15. Органите по държавния технически контрол следят за спазване и правилно прилагане на действуващите разпоредби по проектирането, като упражняват контрол относно:

1) правата на институти, организации и други проектантски звена или отделни лица да извършват проектантска дейност;

2) качеството на проектите, по които се изпълняват обектите във връзка със спазването на строителните правила, норми и нормативи, техническите и технологичните изисквания, стандартите, отрасловите нормали, съгласуваността между отделните части и фази на проектите, съобразяването им с геоложките, хидроложките и други необходими предварителни данни.


Чл. 16. (1) Органите по държавния технически контрол спират приложението на проектите изцяло или в съответната част и разпореждат да бъдат отстранени по установения ред недостатъците в проектите, когато:

1) установят грешки, непълноти, технически и технологически несъответствия и други недостатъци по проектите и сметните документации, които ще попречат за правилното и законосъобразно изпълнение на строителните и монтажните работи;

2) изпълнението им ще увреди здравината, сигурността, дълготрайността на обекта, ще затрудни или оскъпи експлоатацията му, ще наруши санитарно-хигиенните, противопожарните, естетическите и други изисквания за обекта.

(2) Когато строителни и монтажни работи са изпълнени некачествено в резултат на некачествени проекти, инспекциите за държавен технически контрол въз основа на констативен акт, съставен от контролните органи, нареждат какви проектантски работи да не се заплащат или ако са заплатени - съответните суми от проектантския хонорар де се възстановят на инвеститора до представяне на нов качествен проект в определен срок.


Чл. 17. (1) Началниците на отделите или службите за качествен контрол в проектантските институти, организации и други проектантски звена се назначават и уволняват след съгласуване с Главната инспекция за държавен технически контрол.

(2) Когато органите по качествения технически контрол в проектантските институти, организации и други звена установят технически или технологически нарушения по качеството или непълноти на проектите, за отстраняването на които административното ръководство на проектантската организация не е взело или не взема мерки, те уведомяват съответната инспекция за държавен технически контрол, която след като вземе мнението на ведомството - инвеститор, ако е необходимо, спира приложението на проектите до отстраняването на недостатъците. В тези случаи се прилага ал. 2 на предходния член.


3. КОНТРОЛ ЗА КАЧЕСТВОТО НА СТРОИТЕЛНИТЕ МАТЕРИАЛИ

Чл. 18. Органите по държавния технически контрол извършват контрол за качеството на строителните материали:

1) на строителните обекти и в складовете на строителните организации;

2) в предприятията за производството на метални, стоманобетонови и бетонови конструкции, изделия, елементи и детайли, както и в предприятията за добив и производство на инертни материали.


Чл. 19. (1) Органите по държавния технически контрол проверяват качеството на строителните материали, готовите конструкции, изделия, съоръжения и детайли и други, доставени в складовете на строителните организации или на обектите, както и за правилното им превозване и съхраняване съгласно стандартите и действуващите разпоредби.

(2) Когато органите по държавния технически контрол установят, че материалите, конструкциите и други са некачествени или нестандартни, с мотивирана заповед забраняват употребата им и постъпват съгласно нормативните актове, посочени в чл. 21. Длъжностните лица от строителната организация, приели или вложили такива материали, се наказват по чл. 14 от Закона за стандартизацията, съответно по чл. 169 от Закона за териториално и селищно устройство.


Чл. 20. Инспекциите за държавен технически контрол в рамките на своята компетентност могат да спират и да отменяват решенията или предписанията на длъжностни лица от учреждения, институти, бази за техническо развитие и други, с които се нарушават действуващите разпоредби по стандартизацията и качеството на строителните материали или се създават условия за тяхното влошаване.


Чл. 21. При осъществяване на контрола по качеството на строителните материали в производствените предприятия органите по държавния технически контрол имат правата и задълженията и на държавни контролни органи по Закона за стандартизацията, правилника за неговото прилагане, Правилника за качеството на продукцията и разпоредбите, издадени въз основа на тях.


Чл. 22. Главната инспекция за държавен технически контрол периодично информира Комитета по качеството, стандартизацията и метрологията за качеството на контролираните от нея строителни материали.


4. КОНТРОЛ ПО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА СТРОИТЕЛСТВОТО

Чл. 23. (1) Инвеститорите в началото на всяка година изпращат на съответната инспекция за държавен технически контрол поименен списък на обектите, които ще се изпълняват през годината чрез възлагане и ги уведомяват за допълнително включените нови обекти.

(2) Такова уведомяване правят и техническите служби на общинските народни съвети при издаване на разрешение за строеж за обектите, изпълнявани по стопански начин, без второстепенните, временните и стопанските постройки на граждани.

(3) Инвеститорът и проектантската организация са длъжни десет дни преди започване на строежа да съобщят на инспекцията за държавен технически контрол имената и адресите, съответно на длъжностното лице по инвеститорския контрол и на длъжностните лица по авторския надзор, както и да съобщават същите данни при промяна на тези лица.


Чл. 24. (1) При изпълнението на обектите държавен технически контрол се упражнява за качеството на строителните и монтажните работи в съответствие със законосъобразно утвърдените (одобрените) проекти и сметни документации, техническите и технологически изисквания, установени със съответните правилници, наредби, инструкции, стандарти, номенклатури, технологични карти и др.

(2) Органите по държавния технически контрол упражняват контрол относно:

1) съхраняването на обекта на пълна комплектована документация с утвърдените (одобрените) идейни и работни проекти и детайли, сметните документации, документите по съгласуването или преписи от тях, проекта за организация и изпълнение на строителството, разрешението за строеж, протокола за линия и ниво и други;

2) правилното редовно и своевременно вземане на проби от бетона, разтворите, заварките, хидроизолационните материали и др. извършването на изпитанията съгласно стандартите, нормалите и техническите условия;

3) фактическото изпълнение на обектите съобразно с утвърдените(одобрените) проекти, разрешението за строеж, протокола за определената строителна линия и ниво и другите строителни книжа;

4) правилното и своевременно документиране на фактическото изпълнение на строителните и монтажните работи;

5) правилното съхраняване на доставените машини и съоръжения;

6) отстраняването на недостатъците в строителните и монтажните работи;

7) окончателното завършване и законосъобразно въвеждане в действие на завършените обекти.


Чл. 25. (1) Спират се с мотивирана писмена заповед на контролните органи:

1) строежи, извършвани без разрешение или в отклонение от утвърдените(одобрените) проекти и сметни документации или от разрешението за строеж и другите строителни книжа;

2) строежи, проектирани, разрешени или изпълнявани в нарушение на действуващите разпоредби;

3) строежи, извършвани, без да са изпълнени условията за освобождаване и заемане на терена;

4) строежи, извършвани под каквато и да е форма по предприемачески начин.

(2) Органът, който е издал заповедта, или неговите по-горестоящи контролни органи разрешават строителството да продължи, след като се отстранят причините, които са наложили спирането, и се заплатят дължимите такси и глоби.


Чл. 26. (1) С мотивирана писмена заповед на контролните органи се спират строежи или части от тях, когато:

1) се установи, че строителните и монтажните работи се изпълняват некачествено в нарушение на техническите и технологическите изисквания, строителните правила, норми и нормативи;

2) в строежа се влагат некачествени строителни материали, конструкции и детайли;

3) строителството се изпълнява без технически ръководител или без да е осигурен авторски надзор и инвеститорски контрол.

(2) Със заповедта за спирането се предписва нарушенията да бъдат отстранени в определен срок, след което органът, постановил спирането, разрешава строителството да продължи.


Чл. 27. (1) Органите за държавен технически контрол могат да спрат строителството и в други случаи, когато това се налага за осигуряване на качеството, сигурността и здравината на конструкциите на сградите и съоръженията.

(2) Когато заповедта за спиране на строителството не бъде изпълнена, органите по държавния технически контрол уведомяват най-близкото поделение на народната милиция, което незабавно оказва необходимото съдействие.


Чл. 28. Когато при жилищни обекти, изпълнявани по стопански начин със заем от Държавната спестовна каса, бъдат установени съществени отклонения от утвърдените (одобрените) проекти и сметни документации, разрешението за строеж и другите строителни книжа или други нарушения на действуващите разпоредби, инспекциите за държавен технически контрол уведомяват органите на Държавната спестовна каса, която спира по-нататъшното кредитиране на обекта до отстраняване на нарушението.


Чл. 29. (1) Когато органите по държавния технически контрол установят лошокачествено изпълнение на строително-монтажните работи или отклонение от утвърдените проекти, уведомяват писмено банковия клон, обслужващ организацията - изпълнител, който е длъжен да изключи от кредитиране тези видове работи по сметни цени. Те уведомяват за същото и финансиращия банков клон.

(2) Ако некачествено изпълнените работи не могат да бъдат поправени или заздравени, органите по държавен технически контрол предписват със заповед те да бъдат премахнати и изпълнени наново в съответствие с изискванията за качеството.


Чл. 30. Когато установените недостатъци през времетраене на строителството не могат да бъдат отстранени от изпълнителя, но не пречат за въвеждането в действие на обекта и не увреждат неговата здравина, сигурност и естетика, инспекцията за държавен технически контрол с писмено разпореждане, основано на констативен акт, налага на изпълнителя стойностен отбив в съответствие със степента на влошеното качество, който се взема пред вид от приемателната комисия и финансиращия банков клон при окончателното заплащане на обекта.


Чл. 31. Инспекциите за държавен технически контрол решават окончателно всички спорове между организациите - инвеститори и изпълнители за качеството на строителните и монтажните работи и по съставянето на констативни актове във връзка със завършване на обектите.


Чл. 32. (1) Органите по държавния технически контрол председателствуват комисиите за приемане на обекти по капиталното строителство на стойност над 300 000 лева съгласно Правилника за капиталното строителство.

(2) В особени случаи по искане на инвеститора или по преценка на главния държавен инспектор органи по държавния технически контрол могат да председателствуват комисии и за някои важни за народното стопанство обекти с по-малка стойност.

(3) По искане на инвеститора главният държавен инспектор може да определи за председател на приемателна комисия компетентно техническо лице от министерства, ведомства или окръжни народни съвети.

(4) Комисиите за приемане на поверителни обекти се председателствуват от компетентни технически лица от съответните министерства и ведомства.


Чл. 33. (1) Инвеститорът съгласува проекта за заповед за назначаване на приемателна комисия с Главната инспекция за държавен технически контрол в срока за назначаването й, определен с Правилника за капиталното строителство.

(2) За съгласуването инвеститорът представя на инспекцията двустранен констативен акт за завършване на обекта съобразно проектосметните документации, техническите изисквания и условията на сключения договор.


Чл. 34. (1) Главната инспекция за държавен технически контрол обезсилва представения констативен акт, когато е съставен в нарушение на изискванията на Правилника за капиталното строителство.

(2) Констативният акт се обезсилва и когато при проверка от органите за държавен технически контрол се установи, че са налице условията на ал. 1. За проверката най-малко три дни преди това се уведомяват инвеститорът и главният изпълнител. Те изпращат свои представители, които присъствуват и подписват протокола за констатациите от проверката. Ако такива представители не се явят, проверката се извършва и протоколът за констатациите от нея се съставя само от органи по държавния технически контрол.


Чл. 35. (1) Констативният акт се обезсилва с мотивирана заповед на главния държавен инспектор или негов заместник, а за обекти на стойност под 300 000 лева - с мотивирана заповед на ръководителя на съответната инспекция за държавен технически контрол. В заповедта се определят и причините за незавършването на обекта в определения срок.

(2) Заповедта се изпраща на инвеститора и главния изпълнител. В петдневен срок от получаването те могат да я обжалват по реда на чл. 68, ал. 2 и 3 от този правилник. Органът, пред който е обжалвана заповедта, е длъжен в седемдневен срок да се произнесе, като я потвърди, измени или отмени.


Чл. 36. Заповедта се изпраща на съответния банков клон, който незабавно възстановява плащанията, направени въз основа на обезсиления констативен акт.


Чл. 37. Имуществените спорове между страните във връзка с последиците от обезсилването на констативния акт се решават от държавния арбитраж.


Чл. 38. След окончателното завършване на обекта се съставя нов констативен акт съгласно Правилника за капиталното строителство.


Чл. 39. Финансиращата банка уведомява съответната инспекция за държавен технически контрол за всеки отделен случай, при който, след съставянето на двустранния констативен акт, не е получила протокол на приемателна комисия за същия обект, в срока, определен с Правилника за капиталното строителство.


Чл. 40. (1) Главната инспекция за държавен технически контрол упражнява методическо ръководство на приемателните комисии и контролира дейността им. Тя издава инструкция за работата на приемателните комисии.

(2) Главният държавен инспектор предлага да бъдат отменявани по съответния ред решения в утвърдените протоколи на приемателните комисии, които противоречат на действуващите разпоредби.

(3) Финансиращият клон на БНБ или ДСК, когато установи, че при утвърждаването на протокола на приемателната комисия са извършени нарушения, уведомява инспекцията за държавен технически контрол.

Уведомяването се прави в десетдневен срок от получаване на утвърдения протокол.


Чл. 41. Длъжностните лица по инвеститорския контрол и техническите ръководители на обекти по капиталното строителство, изпълнявано по стопански начин, се назначават след съгласуване със съответната инспекция за държавен технически контрол.


Чл. 42. Органите по държавния технически контрол могат да правят проверки по организационно-техническите мероприятия по изпълнение на обектите, както и на измененията на проектните решения в процеса на строителството и с мотивирана заповед да отменят тези, които са направени в нарушение на техническите и технологическите изисквания и действуващите разпоредби и водят към влошаването на качеството, удължаване и оскъпяване на строителството.


5. ПРОУЧВАНЕ И ДОКУМЕНТИРАНЕ НА АВАРИИ В СТРОИТЕЛСТВОТО

Чл. 43. (1) Главната инспекция за държавен технически контрол проучва и документира авариите в строителните обекти до изтичане на гаранционния срок.

(2) За поверителните обекти такова проучване и документиране се извършва от съответната служба, която упражнява държавен технически контрол.


Чл. 44. (1) За всяка авария ръководителят на строежа, а за обекти, които са в експлоатация в гаранционния срок - ръководителят на предприятието(организацията), уведомява незабавно инспекцията за държавен технически контрол по местонахождението на обекта, инвеститора и съответната най-близка прокуратура.

(2) Такова уведомяване за аварии на обекти, изпълнявани по стопански начин, правят инвеститорът и техническият ръководител.


Чл. 45. (1) Главният държавен инспектор или негов заместник назначава със заповед техническа експертна комисия от квалифицирани специалисти за проучване и документиране на причините за авариите и последиците от тях, както и за изготвяне на предложение за тяхното отстраняване.

(2) Аварии на обекти, които са в редовна експлоатация, след изтичане на гаранционния срок се проучват и документират от комисия, назначена от министерството, ведомството или държавното стопанско обединение, в системата на което е предприятието (организацията), което експлоатира обекта.


Чл. 46. Протоколът на комисията за проучване и документиране на аварии се одобрява от органа, който е издал заповедта за назначаване на комисията. Решенията по утвърдения протокол са задължителни за страните.


Чл. 47. Органът, който е назначил техническа експертна комисия за проучване и документиране на авария на обект след изтичане на гаранционния срок, е длъжен да изпрати в Главната инспекция за държавен технически контрол един екземпляр от протокола с приложенията в срок от 10 дни след неговото одобряване.


Чл. 48. За осигуряване на бързо и ефективно отстраняване на последиците от авариите Главната инспекция за държавен технически контрол, а за поверителни обекти - съответната служба, която упражнява държавен технически контрол, може да дава допълнителни нареждания и указания извън препоръките и предложенията на комисията.


Чл. 49. (1) В главната инспекция за държавен технически контрол се води отчет на авариите.

(2) Материалите по проучване и документиране на авариите в строителството се съхраняват в Главната инспекция за държавен технически контрол.

(3) Копие от одобрения протокол на техническата експертна комисия се изпраща на заинтересуваните страни, на прокуратурата и на държавния финансов контрол за търсене на наказателна или имуществена отговорност, когато има основание за това.


Чл. 50. Главната инспекция за държавен технически контрол всяка година обобщава причините за авариите в строителството, въз основа на което прави предложения за подобряване на качеството в проектирането и в строителството.


Чл. 51. Когато при проверка на обекти се установи, че съществуват условия за аварии, инспекцията за държавен технически контрол с мотивирана заповед задължава изпълнителя или инвеститора да извърши необходимите работи за заздравяване на отделни конструкции, елементи или части така, че аварията да бъде предотвратена, и ако се налага, спира строителството.


Чл. 52. Редът на проучване и документиране на авариите в строителството, работата на техническите експертни комисии, обобщаването на резултатите от проучванията и други се установяват с наредба, издадена от министъра на архитектурата и благоустройството.


6. КОНТРОЛ ВЪРХУ СТРОИТЕЛНИТЕ ЛАБОРАТОРИИ

Чл. 53. (1) Главната инспекция контролира работата на строителните лаборатории по физикомеханическите, химически и други изследвания и тяхното документиране с оглед да се повишава качеството на строителството и строителните материали.

(2) Нарежданията на органите по държавния технически контрол са задължителни за строителните лаборатории.

(3) Строителните лаборатории уведомяват писмено съответната инспекция за държавен технически контрол, когато установят нарушения, които влошават качеството на строителните материали и строителството.

(4) Централните строителни лаборатории изпращат един екземпляр от отчетите си в Главната инспекция за държавен технически контрол, а останалите лаборатории - в съответната инспекция за държавен технически контрол.


Чл. 54. (1) Инспекциите за държавен технически контрол могат да възлагат на строителни лаборатории да извършват необходимите изследвания за установяване качеството на строителните материали и на изпълнявани строителни и монтажни работи. Тези изследвания са за сметка на стопанската организация или нейно поделение, на което принадлежат строителните материали или което извършва строителните и монтажните работи.

(2) При нужда такива изследвания могат да се възлагат и на други общи или специални лаборатории към висши учебни заведения, научноизследователски институти и други учреждения.


Чл. 55. Началниците на строителните лаборатории от всички степени се назначават и уволняват след съгласуване с Главната инспекция за държавен технически контрол.


Чл. 56. Главната инспекция за държавен технически контрол има подвижни строителни лаборатории за нуждите на контролната дейност, която извършва.


7. КОНТРОЛ ЗА СПАЗВАНЕ НА ЗАКОННОСТТА

Чл. 57. Органите за държавен технически контрол осъществяват контрол относно:

1) законосъобразността на актовете по съгласуване, утвърждаване(одобряване) на териториално-устройствени планове, проекти, сметни документации, издаване или отменяване на разрешение за строеж и други книжа във връзка със строителството на обектите;

2) законосъобразността на актовете по разрешаване, изпълнение, спиране и въвеждане на обекти в действие, на двустранните актове за качеството на строително-монтажните работи, подлежащи на закриване и др., актовете и документите за вида, състоянието, застроената площ, кубатура и др. на сгради, постройки и др.;

3) законосъобразността на актовете и действията на предприятията-производители на строителни материали в случаите по чл. 18 по определяне и документиране качеството на готовите строителни материали, конструкции, изделия, елементи, детайли и други;

4) спазването на разпоредбите за икономия на дефицитни строителни материали при проектирането и изпълнението на обектите;

5) редовното и правилно изпълнение на авторския надзор, инвеститорския контрол и качествения технически контрол при проектирането и строителството;

6) своевременното и точно изпълнение от строителя на нарежданията на органите по предходната точка в съответствие с утвърдените (одобрените) проекти, техническите и технологическите изисквания за качеството на строителните и монтажните работи и действуващите разпоредби.


III. АДМИНИСТРАТИВНО-НАКАЗАТЕЛНА ДЕЙНОСТ

Чл. 58. (1) Нарушенията на техническите, технологическите и други изисквания за качеството, на действуващите разпоредби по проектирането и изпълнението на строителството и по териториалното и селищното устройство се установяват с актове, които се съставят от органите по държавния технически контрол.

(2) Въз основа на актовете се издават наказателни постановления, с които на нарушителите се налагат наказанията, предвидени в Закона за териториално и селищно устройство и в другите действуващи законни разпоредби.


Чл. 59. Със заповед на министъра на архитектурата и благоустройството се определят длъжностните лица по държавния технически контрол, които могат да издават заповеди за премахване на незаконни строежи и наказателни постановления.

Тази заповед се обнародва в Държавен вестник.


Чл. 60. Органите по държавния технически контрол при изпълнение на своите задачи имат право да предписват на учреждения, стопански и обществени организации, на длъжностни лица и граждани да представят справки, документи, обяснения, веществени доказателства и други, които имат връзка с извършваните проверки. Който не изпълни тези предписания на контролните органи, се наказва по чл. 169, съответно по чл. 170 от Закона за териториално и селищно устройство.


Чл. 61. Главната инспекция за държавен технически контрол води отчет на техническите лица, лишени от техническа правоспособност, отстранени от строежа или от заеманата техническа длъжност съгласно чл. 174 от Закона за териториално и селищно устройство.


Чл. 62. Главната инспекция за държавен технически контрол може да предлага на министерства, ведомства, стопански и обществени организации да търсят от нарушителите и дисциплинарна отговорност, включително освобождаване от заеманата техническа длъжност.


IV. ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 63. (1) Подлежат на изпълнение само писмените заповеди, нареждания, предписания и указания, издавани от контролни органи по проектирането и строителството.

(2) Смята се, че вписаните от контролните органи в заповедната книга на обекта или подобекта заповеди и други са доведени до знанието на техническия ръководител.

(3) Не се изпълняват заповеди, нареждания, предписания или указания, независимо от кого са издадени, ако противоречат на законно утвърдените(одобрените) проекти и действуващите разпоредби по териториалното и селищното устройство, по проектирането и строителството.

(4) Длъжностните лица, издали незаконосъобразни заповеди и други по предходната алинея, както и длъжностните лица, които са ги изпълнили, носят и имуществена отговорност, когато от изпълнението са настъпили вреди.


Чл. 64. Когато строителната организация не изпълнява нарежданията на отговорниците по авторския надзор и инвеститорския контрол, тези органи уведомяват инспекцията за държавен технически контрол, която проверява случая и взема необходимите мерки.


Чл. 65. За установяване на вредите от нарушения по качеството, инспекциите за държавен технически контрол могат да предлагат да се извърши частична или пълна финансова ревизия на предприятията или съответните обекти.


Чл. 66. Когато инспекциите за държавен технически контрол установят, че изискванията за качеството на строителните материали и строително-монтажните работи са виновно нарушени и от това са произлезли вреди, както и когато установят признаци на престъпление, те уведомяват органите на прокуратурата и съответното министерство, ведомство, стопанска или обществена организация за търсене на наказателна и имуществена отговорност от виновните лица.


Чл. 67. (1) При необходимост да се решат сложни въпроси, за което са нужни специални знания в областта на науката и практиката по териториалното и селищното устройство, по проектирането, строителството и качеството на строителните материали, както и при аварии инспекциите за държавен технически контрол могат да привличат като експерти изтъкнати специалисти от висшите учебни заведения, от министерства, ведомства, научноизследователски институти, проектантски институти и организации, бази за техническо развитие и други. По възложените им задачи тези специалисти дават мотивирано заключение, а когато участвуват като членове на комисии, подписват протокола на комисията.

(2) Възнаграждението на специалистите в комисията за положения от тях труд се определя със заповед на ръководителя на инспекцията съобразно обема, качеството и научната стойност на заключението в съответствие с Наредбата за експертните технико-икономически съвети. В заповедта се определя за чия сметка е възнаграждението.


Чл. 68. (1) В окръжните инспекции за държавен технически контрол се приемат и разглеждат жалби по качеството в проектирането и строителството и по спорове от технически характер, възникнали между изпълнители, проектанти и инвеститори. Жалби против разпореждания и действия на технически служби при народните съвети се приемат и разглеждат от инспекциите, ако по същия въпрос молителят не е удовлетворен от органите на окръжния народен съвет.

(2) Жалбите против действията на контролните органи се разглеждат от съответните по-горестоящи органи по държавния технически контрол.

(3) Жалби против решенията и разпорежданията на инспекциите за държавен технически контрол се разглеждат и решават от Главната инспекция. Решенията на последната са окончателни и могат да се отменят само от министъра на архитектурата и благоустройството.

(4) Жалбата не е основание за спиране изпълнението на съответния административен акт, освен ако инспекцията даде такова разпореждане.


Чл. 69. Министерствата и ведомствата, които утвърждават отраслови или заводски нормали, типови технологични карти и други документи относно производството на строителни материали, готови стоманобетонови елементи, сглобяеми сгради, инсталации, съоръжения, детайли и други за употреба в строителството, са длъжни да изпращат на Главната инспекция за държавен технически контрол по два екземпляра от тези документи.


Чл. 70. При груби нарушения на Закона за териториално и селищно устройство, на разпоредбите по проектирането, строителството или при отделни случаи на аварии по преценка на главния държавен инспектор могат да се правят съобщения в печата, радиото и телевизията.


Чл. 71. Въз основа на резултатите от контролната дейност в началото на всяка година Главната инспекция за държавен технически контрол изготвя обобщен отчетен доклад с предложения за подобряване на работата по териториалното и селищното устройство, по проектирането и строителството, по качеството на строителните материали и по ефективността на контролната дейност.


Чл. 72. Главната инспекция за държавен технически контрол поддържа връзка със сродните й организации в Съветския съюз и другите социалистически страни и други страни, като изпълнява всички функции и задължения и упражнява правата в рамките на договорните двустранни споразумения или съобразно членството в съответната международна организация.


Чл. 73 Главната инспекция за държавен технически контрол издава информационен бюлетин, който се разпространява в проектантските и строителните организации, инвеститорските дирекции и отдели по капиталното строителство, техническите отдели и служби при народните съвети и при други ведомства и организации за уеднаквяване на практиката по качественото изпълнение на обектите и по спазване на законността.


Чл. 74. Този правилник се издава въз основа на чл. 199 от Закона за териториално и селищно устройство и отменя Правилника за устройството и задачите на Главната инспекция за държавен технически контрол по строителството, обнародван в Държавен вестник, бр. 99 от 1963 г.


Промени настройката на бисквитките