Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 70 от 28.VIII

СПОГОДБА МЕЖДУ ДЪРЖАВНАТА АГЕНЦИЯ ПО СТАНДАРТИЗАЦИЯ И МЕТРОЛОГИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ДЪРЖАВНАТА СЛУЖБА ЗА СТАНДАРТИЗАЦИЯ И МЕТРОЛОГИЯ НА РЕПУБЛИКА ХЪРВАТСКА ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО В ОБЛАСТТА НА СТАНДАРТИЗАЦИЯТА, МЕТРОЛОГИЯТА, СЕРТИФИКАЦИЯТА И АКРЕДИТА

 

СПОГОДБА МЕЖДУ ДЪРЖАВНАТА АГЕНЦИЯ ПО СТАНДАРТИЗАЦИЯ И МЕТРОЛОГИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ДЪРЖАВНАТА СЛУЖБА ЗА СТАНДАРТИЗАЦИЯ И МЕТРОЛОГИЯ НА РЕПУБЛИКА ХЪРВАТСКА ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО В ОБЛАСТТА НА СТАНДАРТИЗАЦИЯТА, МЕТРОЛОГИЯТА, СЕРТИФИКАЦИЯТА И АКРЕДИТАЦИЯТА

Издадена от Държавна агенция по стандартизация и метрология

Обн. ДВ. бр.67 от 15 Август 2000г., отм. ДВ. бр.70 от 28 Август 2007г.

Действието й се прекратява с Решение № 519 от 31 юли 2007 г. за прекратяване действието на международни спогодби - ДВ, бр. 70 от 28 август 2007 г.


Държавната агенция по стандартизация и метрология на Република България и Държавната служба за стандартизация и метрология на Република Хърватска, наричани по-нататък "договарящи страни",

с цел намаляване на техническите пречки във взаимната търговия между Република България и Република Хърватска, в съответствие с правилата на Споразумението за техническите пречки в търговията на Световната търговска организация (СТО), осигуряване на продукти, безопасни за живота и здравето на хората, опазване на околната среда и имуществото;

като изразяват стремеж да развиват сътрудничество в областта на стандартизацията, метрологията, сертификацията и акредитацията, изхождайки при това от принципите и нормите, приети от международните организации в тази област,

се споразумяха за следното:


Член 1

Договарящите страни осъществяват сътрудничеството си на равноправна и взаимноизгодна основа при спазване на разпоредбите на действащите законодателства на Република България и Република Хърватска.


Член 2

Двете страни се договориха за взаимно сътрудничество в следните области:

- стандартизация на национално ниво, организирана в съответствие с принципите на европейската и международната стандартизация;

- изпитване и сертификация на продукти, обект на обмен между Република България и Република Хърватска;

- изграждане и сертификация на системи за осигуряване на качеството;

- метрология;

- акредитация на лаборатории, органи по сертификация и контрол.


Член 3

Договарящите страни развиват сътрудничество в областта на стандартизацията, метрологията, сертификацията и акредитацията чрез:

- взаимно предоставяне на нормативни актове и справочни документи по стандартизация, метрология, сертификация и акредитация;

- работа по калибриране и сравняване на еталони на единици на величини, разработка и производство на стандартни образци на вещества и материали;

- работа по взаимно признаване на резултатите от изпитванията за утвърждаване на типа на средствата за измерване, проведени от националните органи по метрология, и резултатите от калибрирането, проведени от акредитираните лаборатории за калибриране;

- работа по подготовка за взаимно признаване на акредитираните органи по сертификация, изпитвателните лаборатории и центрове, а така също и на резултатите от изпитванията и сертификацията на продуктите, обект на взаимни доставки.


Член 4

Действието на тази спогодба се разпростира върху продукти, обект на обмен между Република България и Република Хърватска, произвеждани на територията на двете държави и отговарящи на съгласувани стандарти или нормативни актове, които са действащи в договарящите страни.


Член 5

Договарящите страни осъществяват сътрудничество при подготовката и повишаване квалификацията на кадрите, обмяната на специалисти и провеждане на консултации в областта на стандартизацията, метрологията, сертификацията и акредитацията.


Член 6

Изпълнението на задълженията по чл. 2 и 3 на тази спогодба се осъществява въз основа на допълнителни споразумения и съвместни програми.

Финансовите въпроси, произтичащи от изпълнение на дейностите по чл. 2, 3 и 5, се уреждат на договорна основа между партньорите - институции и търговски дружества - от двете страни за всеки конкретен случай.

Договарящите страни при необходимост създават съвместни работни групи за реализиране на тази спогодба.


Член 7

Информацията, получавана в рамките на тази спогодба, може да бъде предоставена на трета страна и публикувана само със съгласието на договарящата страна, която я е предоставила.


Член 8

Тази спогодба не засяга правата и задълженията, произтичащи за договарящите страни от международни договори, по които те са страни.

Всички спорни въпроси, свързани с тълкуването и изпълнението на тази спогодба, се решават чрез взаимни консултации и преговори между договарящите страни.


Член 9

В тази спогодба могат да се правят изменения и допълнения при писмено съгласие на договарящите страни. Те влизат в сила по реда на чл. 10.


Член 10

Тази спогодба се сключва за неопределен срок и влиза в сила от датата на подписването.

Всяка от договарящите страни може да денонсира тази спогодба, като уведоми писмено другата договаряща страна за своето намерение.

Действието на спогодбата се прекратява след 6 месеца от датата на получаване от другата договаряща страна на такова съобщение.

Подписана в Загреб на 11 юли 2000 г. в два екземпляра, всеки от които на български, хърватски и английски език, като и трите текста имат еднаква сила.

При различие в тълкуването на спогодбата меродавен е текстът на английски език.


Промени настройката на бисквитките