Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 83 от 22.X

СПОГОДБА МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ЗА ВЗАИМНИ ПЪТУВАНИЯ НА ГРАЖДАНИ (Утвърдена с Решение № 208 от 12 април 2002 г. на Министерския съвет. В сила от 7 май 2002 г.)

 

СПОГОДБА МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ЗА ВЗАИМНИ ПЪТУВАНИЯ НА ГРАЖДАНИ

(Утвърдена с Решение № 208 от 12 април 2002 г. на Министерския съвет. В сила от 7 май 2002 г.)

Обн. ДВ. бр.54 от 31 Май 2002г., изм. ДВ. бр.83 от 22 Октомври 2010г., изм. с РМС № 771 от 12.10.2022 г.

Правителството на Република България и Правителството на Руската федерация, наричани по-нататък "договарящи страни",

ръководейки се от желанието и занапред да развиват и задълбочават сътрудничеството между двете държави,

с цел да регулират въпросите по влизането, излизането, транзитното преминаване и временното пребиваване на територията на Република България и Руската федерация на гражданите на двете държави,

стремейки се да облекчат режима на взаимните пътувания на гражданите на двете държави,

се споразумяха за следното:


Член 1 (Изм. - ДВ, бр. 83 от 2010 г., в сила от 17.09.2010 г.)

1. (Спряно действие - РМС № 771 от 12.10.2022 г., считано от 20.10.2022 г.) Гражданите на държавата на едната договаряща страна, които притежават валидни дипломатически и служебни паспорти, имат право да влизат, излизат, преминават транзит и временно да пребивават на територията на другата договаряща страна без визи до 90 дни в продължение на всеки един период от 180 дни считано от датата на първото влизане.

2. Редът и условията за влизане и пребиваване на територията на другата договаряща страна за срок, по-дълъг от посочения в т. 1 на настоящия член, се уреждат съгласно законодателството на приемащата държава.

3. Гражданите на държавата на едната договаряща страна, назначени в дипломатическите или търговските представителства, консулските учреждения и международните организации, намиращи се на територията на държавата на другата договаряща страна, притежаващи валидни дипломатически и служебни паспорти, могат след получаването на първата безплатна входна виза впоследствие да влизат, излизат и да пребивават на територията на държавата на приемащата договаряща страна без визи, след като се акредитират съгласно нейното законодателство.

4. Гражданите на държавите на договарящите страни, които са членове на семействата (съпруг, съпруга, непълнолетни деца, нетрудоспособни пълнолетни деца) на лицата, посочени в т. 3 на настоящия член, живеещи заедно с тях в едно домакинство и които притежават валидни дипломатически и служебни паспорти, могат след получаване на първата безплатна входна виза впоследствие да влизат, излизат и да пребивават на територията на държавата на другата договаряща страна без визи за целия срок на акредитация на тези лица.


Член 2

1. Гражданите на държавата на едната договаряща страна влизат, преминават транзит, временно пребивават и излизат от територията на държавата на другата договаряща страна с визи и при наличието на един от посочените в приложението на спогодбата валиден документ, с изключение на случаите, предвидени в разпоредбите на чл. 1 и 7 на тази спогодба.

2. Гражданите на държавата на едната договаряща страна влизат и излизат от територията на държавата на другата договаряща страна през пропускателните пунктове на държавната граница, открити за международни пътувания.

3. Редът за влизане, транзитно преминаване, пребиваване и излизане, за който се говори в този член, се определя от законодателството на държавата на тази договаряща страна на територията на държавата, в която влиза, през територията на държавата, през която преминава транзит, на територията на държавата, на която пребивава, и от територията на държавата, от която излиза гражданинът на държавата на другата договаряща страна.


Член 3

1. Гражданите на държавата на едната договаряща страна по време на пребиваването си на територията на държавата на другата договаряща страна са длъжни да спазват законодателството на тази държава.

2. Гражданите на държавата на едната договаряща страна, нарушили по време на пребиваването си на територията на държавата на другата договаряща страна разпоредбите на тази спогодба или правилата за пребиваване на територията на държавата на другата договаряща страна, носят отговорност съгласно законодателството на тази държава.


Член 4 (Отм. - ДВ, бр. 83 от 2010 г., в сила от 17.09.2010 г.)


Член 5 (Отм. - ДВ, бр. 83 от 2010 г., в сила от 17.09.2010 г.)


Член 6

Пътуванията на непълнолетни граждани на държавата на едната договаряща страна в държавата на другата договаряща страна се извършват с документи, посочени в приложението на спогодбата, а при липсата на такива документи - с документи на придружаващите ги законни представители, в които те са вписани по установения ред.


Член 7

Държавите на договарящите страни прилагат безвизов режим за влизане спрямо следните категории лица:

а) членове на морски екипажи, граждани на държавите на договарящите страни, при наличие на валиден документ, посочен в подточка "г" на точка 1 и подточка "д" на точка 2 от приложението към спогодбата, както и при наличието на екипажен списък или извлечение от него;

б) членовете на въздушните екипажи на гражданската авиация, граждани на държавите на договарящите страни, извършващи редовни полети съгласно приложение 9 към Чикагската конвенция (от 1944 г.) за международната гражданска авиация, както и чартърни и специални полети при условие, че са включени в Основната декларация на полета.


Член 8 (Отм. - ДВ, бр. 83 от 2010 г., в сила от 17.09.2010 г.)


Член 9 (Отм. - ДВ, бр. 83 от 2010 г., в сила от 17.09.2010 г.)


Член 10

Договарящите страни незабавно се информират взаимно по дипломатически път за въвеждането на нови или за промяна в изброените в приложението на спогодбата документи, използвани за взаимни пътувания съгласно тази спогодба, и си предават техните образци.


Член 11

1. При необходимост договарящите страни по дипломатически път си разменят информация и се консултират по въпроси, свързани с прилагането на тази спогодба.

2. По съгласие на договарящите страни в тази спогодба могат да се правят изменения и допълнения чрез размяна на дипломатически ноти или чрез сключване на отделни протоколи, които ще бъдат неразделна част от спогодбата.


Член 12

Всяка от договарящите страни може изцяло или частично да спре действието на тази спогодба в изключителни случаи - по време на стихийни бедствия, епидемии, от съображения за национална сигурност и обществен ред. Другата договаряща страна незабавно се уведомява за вземането или отмяната на такива мерки.


Член 13

1. Тази спогодба влиза в сила от датата на получаване на последното писмено уведомление за изпълнението от договарящите страни на вътрешнодържавните процедури, необходими за нейното влизане в сила, и се сключва за неопределено време.

2. Всяка от договарящите страни може да прекрати действието на тази Спогодба, като изпрати на другата договаряща страна писмено уведомление за намерението си да прекрати нейното действие. В този случай спогодбата прекратява действието си след 30 дни считано от датата на получаване на това уведомление.

Подписана в София на 5 март 2002 г. в два екземпляра, всеки един от които на български и руски език, при което и двата текста имат еднаква сила.


КЪМ СПОГОДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА СПОГОДБАТА МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ЗА ВЗАИМНИ ПЪТУВАНИЯ НА ГРАЖДАНИ, ПОДПИСАНА В СОФИЯ НА 5 МАРТ 2002 Г., СКЛЮЧЕНА ЧРЕЗ РАЗМЯНА НА НОТИ

(ОБН. - ДВ, БР. 83 ОТ 2010 Г., В СИЛА ОТ 17.09.2010 Г.)


. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

4. Всяка от договарящите страни си запазва правото да прилага едностранно по-благоприятен режим за влизане и преминаване през нейна територия към гражданите на другата договаряща страна.


ПРИЛОЖЕНИЕ


(Изм. - ДВ, бр. 83 от 2010 г., в сила от 17.09.2010 г.)


СПИСЪК

на документите, валидни за взаимни пътувания на гражданите на Република България и Руската федерация:


1. За гражданите на Република България:

а) паспорт;

б) дипломатически паспорт;

в) (изм. - ДВ, бр. 83 от 2010 г., в сила от 17.09.2010 г.) служебен паспорт;

г) моряшки паспорт;

д) временен паспорт за завръщане в Република България.

2. За гражданите на Руската федерация:

а) паспорт (със символиката на Руската федерация);

б) (отм. - ДВ, бр. 83 от 2010 г., в сила от 17.09.2010 г.)

в) дипломатически паспорт;

г) служебен паспорт;

д) моряшки паспорт;

е) свидетелство за влизане в Руската федерация.


Промени настройката на бисквитките