Новини

Изпрати статията по email

Влязоха в сила изменени нормативни актове за мерки в условията на извънредно положение

Влязоха в сила изменени нормативни актове за мерки в условията на извънредно положение

22 април 2020

 

Последните икономически и социални мерки на правителството в условията на извънредно положение, както и техни допълнения и изменения, са обнародвани в бр. 37 на "Държавен вестник" от 21 април 2020 г.


Влезе в сила Постановление № 67 от 13 април 2020 г. за допълнение на Постановление № 162 на Министерски съвет от 2016 г. за определяне на детайлни правила за предоставяне на  безвъзмездна финансова помощ по програмите, финансирани от европейските структурни и инвестиционни фондове за периода 2014 - 2020 г. (ДВ, бр. 53 от 2016 г.)


Според новия чл. 8а: "с  мотивирано решение ръководителят на управляващия орган може да прекрати процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ при обявено извънредно положение или когато е настъпило бедствие..."


Обнародвани са и промените в Постановление № 71 от 16 април 2020 г. за изменение и допълнение на Постановление № 55 на МС от 2020 г. за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели с цел запазване на заетостта на работниците и служителите при извънредното положение. Алинея 8 се изменя така:


"(8) Работодателят, получил компенсация по ал. 1 и/или ал. 2, изплаща пълния размер на трудовото възнаграждение на лицата по ал. 5 и внася дължимите осигурителни вноски за съответния месец."


Създава се ал. 9, според която: "Работодателят, получил компенсация по ал. 3, изплаща пълния размер на трудовото възнаграждение, определено като за работа при пълно работно време, на лицата по ал. 5 и внася дължимите осигурителни вноски за съответния месец."

 

Направени са и изменения в Списъка на икономически дейности по чл. 2, ал. 1, т. 2 съгласно Класификацията на икономическите дейности (КИД - 2008).


В брой 37 на  "Държавен вестник" е обнародвано и Постановление № 70 от 14 април за осигуряване на основните групи храни, произведени на територията на Република България, в търговските обекти, представляващи вериги от магазини. То регламентира задължителното обособяване на места, в които да се предлагат мляко и млечни продукти от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; прясно месо и яйца, отговарящи на изискванията на Регламент (ЕО) № 853/2004 на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2004 г.:


"Местата за продажба следва да са с площ - достатъчна за излагане и продажба на съответните хранителни продукти, както и да са обозначени по подходящ начин, от който да е видно, че предлаганите продукти са регионално производство.", е записано в Постановление № 70 от 14 април.

 

Всички актуални нормативни актове, включително и тези, обнародвани в "Държавен вестник", са публикувани в продукт "Сиела Норми".

 

До края на месец април може да го купите с отстъпка между 5 и 10% от електронния ни магазин.

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките