Новини

Изпрати статията по email

Изменения на мерките в съдилищата в България с решения на Съдийската колегия на ВСС

Изменения на мерките в съдилищата в България с решения на Съдийската колегия на ВСС

16 април 2020

 

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет публикува днес актуални мерки за превенция и ограничаване на разпространението на COVID-19 за съдилищата на територията на Република България. Документът обявява за „изгубили значение“ някои от предписанията, приети на предходни работни заседания на Колегията.

 

В мерките се включват изисквания за подаването на съдебни книжа и получаването на справки за дела, произнасянето на съдебните състави. Дават се и допълнителни указания за достъп до съдебните сгради.

 

Според решенията на Съдийската колегия се забранява достъпът в съдебните сгради на граждани, страни по дела, вещи лица, преводачи, адвокати и всички други лица, освен призованите по образуваните и насрочени за разглеждане дела, съгласно приложението към чл. 3, т. 1 от ЗМДВИП. (Изм. решение на СК на ВСС, протокол № 13/14.04.2020 г.)

 

Забранява се достъпът на магистрати, държавни съдебни изпълнители, съдии по вписвания и съдебни служители, служители в Агенция по вписванията и служители при държавен съдебен изпълнител, които се намират в съдебните сгради, с изключение на ангажираните по дежурства съобразно графика за работа, изготвен от административните ръководители на органите на съдебна власт. (Доп. решение на СК по протокол № 10/16.03.2020 г.)

 

Подаването на всякакъв вид документи трябва да се извършва по пощата или по електронен път, а справките по дела - само по телефоните, обявени на сайтовете на съдилищата, или по електронен път.

 

Произнасянето в закрито заседание да се извършва по възможност дистанционно, а ако това е невъзможно - в графика на съдебния състав по дежурство. При възможност изготвените съдебни актове се публикуват на интернет страниците на съдилищата, а съобщения до страните няма да се изпращат до края на извънредното положение.

 

Временно се преустановява връчването на призовки, съобщения и съдебни книжа по всички дела, с изключение на посочени дела в Приложението към чл. 3, т. 1 от ЗМДВИП за периода на обявеното извънредно положение, които ще се извършват по телефон или по електронен път.

 

Актуални мерки за превенция и ограничаване на разпространението на COVID-19 за съдилищата на територията на Република България са публикувани на сайта на Висшия съдебен съвет, а всеки съд трябва да оповести каква е създадената организация в условията на обявеното извънредно положение на официалната си електронна страница.

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките