Новини

Изпрати статията по email

Препоръка на Европейската комисия за използване на технологии и данни за борба с кризата, породена от COVID-19

Препоръка на Европейската комисия за използване на технологии и данни за борба с кризата, породена от COVID-19

15 април 2020

 

Европейската комисия (ЕК) отчита значението на технологиите за анализ и управление на информацията, свързана с COVID-19. "Тези технологии и данни могат да бъдат важен инструмент за информиране на обществеността и за подпомагане на съответните публични органи в усилията им да ограничат разпространението на вируса", пише в Препоръка 2020/518 на Европейската комисия от 8 април 2020 г. относно общ инструментариум на Съюза за използване на технологии и данни за борба с кризата, породена от COVID-19, и за нейното преодоляване, и по-специално относно мобилните приложения и използването на анонимизирани данни за мобилността.

 

С тази препоръка на ЕК се поставя началото на процес за разработване на общ подход за използване на технологии за събирането на данни, свързани с разпространението на заразата.

 

Апликациите за самодиагностика и проверка на симптомите, разработени за анализаторски и статистически цели, се отчитат като полезни: "Ако тези приложения функционират успешно, националните органи за обществено здравеопазване могат да решат да използват данните от приложенията за наблюдението на първичните здравни грижи при синдроми на COVID-19.", пише в документа.

 

От друга страна експертите от ЕК отчитат, че използването на технологиите може да засегне упражняването на някои основни права, като например правото на зачитане на личния и семейния живот.

 

Това е поредният документ на ЕК, който посочва, че предприетите в някои държави мерки като "проследяването на отделни лица с геолокация, използването на технологии за оценка на нивото на риск за здравето и централизирането на чувствителни данни" застрашават основни права и свободи.

 

Може да се запознаете с целия текст на Препоръка на Европейската комисия за използване на технологии и данни за борба с кризата, породена от COVID-19, в продукта "Сиела Евро" . До края на месец април може да го купите с отстъпка между 5 и 10% от електронния ни магазин.

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките