Новини

Изпрати статията по email

Без лихви за забава и неустойки по кредити и лизинги до отмяна на извънредното положение

Без лихви за забава и неустойки по кредити и лизинги до отмяна на извънредното положение

09 април 2020

 

Според текстове в Закона за изменение и допълнение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение (бр. 34 "Държавен вестник" от 9.04.2020 г. ) при забавяне на вноски по кредити и лизинги няма да има лихва за забава и неустойки. До отмяната на извънредното положение задълженията не могат да бъдат обявени за предсрочно изискуеми, не може да се изземва имущество на длъжниците, а договорите - разваляни поради неизпълнение. Забраната се отнася за всички кредитни институции, включително и трети лица:

 

"Чл. 6. До отмяната на извънредното положение при забава за плащане на задължения на частноправни субекти, длъжници по договори за кредит и други форми на финансиране (факторинг, форфетинг и други), предоставени от банки и финансови институции по чл. 3 от Закона за кредитните институции, включително когато вземанията са придобити от други банки, финансови институции или трети лица, и по договори за лизинг, не се начисляват лихви за забава и неустойки, задължението не може да бъде обявено за предсрочно изискуемо и договорът не може да бъде развален поради неизпълнение, както и не може да бъдат изземвани вещи."

 

Изчислителни модули за изчисляване на различни видове лихви и извънредното законодателство, са с бърз и лесен достъп за потребителите на продукт "Сиела Счетоводство".

 

До края на месец април може да го закупите с отстъпка между 5 и 10% от електронния ни магазин.

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките