Новини

Изпрати статията по email

Изменение на Временната рамка за мерки за държавна помощ в подкрепа на икономиката, прието от Европейската комисия

Изменение на Временната рамка за мерки за държавна помощ в подкрепа на икономиката, прието от Европейската комисия

08 април 2020

 

Съобщение на Европейската комисия допълва възможностите на страните членки на ЕС за осигуряване ликвидност и достъп до финансиране за предприятията, изправени пред финансови трудности в ситуацията на пандемия.

 

"От основно значение е да се ускори научноизследователската и развойната дейност, свързана с COVID-19, да се подкрепят инфраструктурите за изпитване и мащабиране, които спомагат за разработването на продукти, свързани с COVID-19, както и да се подкрепи производството на продукти, необходими, за да се отговори на епидемичния взрив." Това е записано в Изменение на Временната рамка за мерки за държавна помощ в подкрепа на икономиката в условията на сегашния епидемичен взрив от COVID-19.

 

Друг аспект, който е от съществено значение според Европейската комисия, е запазването на заетостта. Мерките, които могат да бъдат предприети в тази посока, са отсрочване на плащането на данъци и социалноосигурителни вноски, финансов принос към разходите за заплати на предприятия, които иначе биха съкратили персонал вследствие на епидемичния взрив от COVID-19, предоставяне на наетите лица на пълно или частично обезщетение за загубата на тяхното възнаграждение за периода на принудителен дългосрочен отпуск и др.

 

Съобщението е публикувано в Официалния вестник на Европейския съюз (2020/C 112 I/01).

 

Временната рамка дава възможност на държавите членки да подкрепят предприятията, които изпитват затруднения вследствие на настоящия епидемичен взрив от COVID-19, като същевременно се запази целостта на вътрешния пазар на ЕС и се гарантират равни условия на конкуренция.

 

Всички актуални нормативни актове на европейските структури, включително и извънредното законодателство, свързано с мерките в борбата с коронавируса, са публикувани в продукт "Сиела Евро".

 

До края на месец април може да го закупите с отстъпка между 5 и 10% от електронния ни магазин.

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките