Новини

Изпрати статията по email

Правилата за етично поведение в държавната администрация са регламентирани с нов кодекс

Правилата за етично поведение в държавната администрация са регламентирани с нов кодекс

07 април 2020

 

Обнародван е нов Кодекс за поведение на служителите в държавната администрация (в сила от 08.05.2020 г.), приет с ПМС № 57 от 02.04.2020 г. С нормативния акт, обнародван в бр. 33 на "Държавен вестник" от 7 април 2020 г., се отменя досега действащия Кодекс от 2004 г. Нормативният акт определя правилата за етично поведение на служителите в държавната администрация и има за цел да повиши общественото доверие в техния професионализъм и почтеност.

 


В новия Кодекс са заложени основните принципи за поведение на държавните служители, взаимоотношенията им с физически и юридически лица, критериите за професионално и лично поведение при изпълнение на задълженията. В глава IV са регламентирани мерките срещу корупционни практики в държавната администрация.

 


При неспазване нормите на поведение, регламентирани в този кодекс, служителите в държавната администрация носят дисциплинарна отговорност съгласно Закона за държавния служител и Кодекса на труда.

 


Всички актуални нормативни актове, включително и тези, които засягат работата на държавните служители, са публикувани в "Сиела Норми" и "Сиела Практика".

 


С двата продукта работят: министерства, държавни агенции, комисии, общини, фирми, адвокати и адвокатски кантори, съдилища. До края на месец април може да ги закупите с отстъпка между 5 и 10% от електронния ни магазин.

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките