Новини

Изпрати статията по email

Препоръки на ЕС за провеждането на обществени поръчки в условията на извънредно положение

Препоръки на ЕС за провеждането на обществени поръчки в условията на извънредно положение

01 април 2020

 

В брой C 108I на Официален вестник на Европейския съюз са публикувани "Насоки от Европейската комисия относно прилагането на нормативната уредба за обществените поръчки в извънредната ситуация, породена от кризата с COVID-19" (2020/C 108 I/01). Документът разяснява наличните варианти и възможности за гъвкавост съгласно европейската нормативна уредба за обществените поръчки по отношение на осигуряването на доставки, услуги и строителни дейности, които са необходими за преодоляване на кризата:



"Възложителите на обществени поръчки разполагат с избор между няколко варианта:

 

-    На първо място, при неотложни обстоятелства те разполагат с възможност значително да съкратят крайните срокове с цел да ускорят открити или ограничени процедури.
-    Ако посочените възможности за гъвкавост се окажат недостатъчни, може да се предвиди процедура на договаряне без публикуване на обявление. В крайна сметка може да се разреши дори пряко възлагане на предварително избран стопански субект, при условие че субектът, способен да спази наложените от крайно неотложните обстоятелства технически изисквания и срок по отношение на необходимите доставки, е само един.
-    В допълнение, възложителите на обществени поръчки следва също така да разгледат алтернативни решения в сътрудничество с пазара."



Насоките се отнасят до обществените поръчки при крайно неотложни обстоятелства. Те предоставят възможност на възложителите на обществени поръчки при необходимост да купуват в рамките на дни, дори часове, чрез договаряне без публикуване на обявление, пряко договаряне, директно свързване с потенциални изпълнителни в и извън ЕС по телефон, имейл или лично.


В последните дни Европейската комисия публикува няколко нормативни документа, свързани с мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19. Те са с препоръчителен характер, но дават насоки на бизнеса в страните от ЕС.


Европейското законодателство и всички актове, свързани с извънредното положение заради коронавируса, са достъпни с последните актуализации на "Сиела Евро".


Научете повече за продукта "Сиела Евро".

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките