Новини

Изпрати статията по email

Постановлението за държавна помощ на работодателите, популярно като мярката

Постановлението за държавна помощ на работодателите, популярно като мярката "60/40", е обнародвано в "Държавен вестник"

01 април 2020

 

В извънредния брой 31 на "Държавен вестник" от 1.04.2020 г. днес е публикувано Постановление № 55 от 30 март 2020 г. за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели с цел запазване на заетостта на работниците и служителите при извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

То се отнася за работодатели, преустановили работата на предприятието или на част от предприятието заради извънредното положение в страната. Нормативният акт регламентира изплащането на суми като компенсации с цел запазване на заетостта на работниците и служителите в предприятието.

Те могат да се изплащат и на работодател, който със своя заповед, издадена на основание чл. 120в, ал. 1 от Кодекса на труда, е преустановил работата на предприятието, на част от предприятието или на отделни работници и служители.

Компенсации се изплащат за целия период или за част от периода на действие на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, но за не повече от три месеца.

От 31 март 2020 г. Агенцията по заетостта откри процедура  за кандидатстване. Документи от работодатели, кандидатстващи за изплащане на компенсации, ще се приемат във всички дирекции "Бюро по труда” в страната до 21.04.2020 г.

С цялото съдържание на Постановлението на Министерския съвет може да се запознаете в публикувания бр. 31 на "Държавен вестник" на ciela.net.

 

Извънредното законодателство е отразено и в продуктите на "Сиела Норма" с поредна актуализация.

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките