Новини

Изпрати статията по email

Извънредно законодателство удължава сроковете за плащане на данъци и подаване на декларации за доходи през 2020 г. и въвежда важни промени за работодателите

Извънредно законодателство удължава сроковете за плащане на данъци и подаване на декларации за доходи през 2020 г. и въвежда важни промени за работодателите

24 март 2020

 

В "Държавен вестник", бр. 28 от 24.03.2020 г., е обнародван Законът за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. С него се променят важни данъчни срокове и се въвеждат промени в трудовото законодателство.

 

Удължава се срокът за подаване на годишната данъчна декларация по чл. 92 от ЗКПО и внасянето на данъците до 30.06.2020 г.

 

Удължава се срокът за подаване на годишната декларация за облагане на доходите на физическите лица по чл. 50 от ЗДДФЛ, извършващи стопанска дейност като търговци по смисъла на Търговския закон (в т.ч. еднолични търговци, извършващите дейност като земеделски стопани, когато са избрали да се облагат като еднолични търговци), както и за внасяне на дължимия от тези лица данък по декларацията до 30.06.2020 г.

 

Срокът за физическите лица, които не са еднолични търговци, за подаване на годишна данъчна декларация и за внасяне на данъка, остава непроменен - 30.04.2020 г.

 

Срокът за отстъпката от 5% при еднократно плащане за цялата година на данъка върху недвижимите имоти и върху превозните средства ще важи до 30 юни тази година. Удължава се срокът за подаване на годишния отчет за дейността до 30 юни 2020 г.

 

Със Закона за мерките и действията по време на извънредното положение се въвеждат и допълнения в Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване. Регламентира се възлагането на надомна работа и работа от разстояние, преустановяването на работата и ползване на отпуск, трудовото възнаграждение при преустановяване на работата при обявено извънредно положение и др.

 

Всички изменения и допълнения в трудовото, данъчното и осигурително законодателство във връзка с извънредното положение в страната са налични в продукт "Сиела Счетоводство". Можете да поръчате Net версията на продукта от електронния ни магазин, а ако платите онлайн ще може да активирате абонамента си само за няколко минути.

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките