Новини

Изпрати статията по email

Местните избори доказаха предимствата на машинното гласуване пред хартията

Местните избори доказаха предимствата на машинното гласуване пред хартията

11 ноември 2019

 

Автор: Марина Илиева / Източник: Lex.bg

 

 

Над 660 000 недействителни бюлетини на местните избори, т.е. същият брой гласове буквално са игнорирани на първия тур на вота за местна власт. Много слабо успокоение е, че това били 8,5% от всички подадени бюлетини, защото по света е прието, че максималният процент недействителни бюлетини не бива да надвишава 4%. Още по-фрапиращо е, че 15% от подадените за общински съветници бюлетини са недействителни, т.е. 15% от гласоподавателите са били лишени от правото си на глас, когато са гласували за общински съветници. Само много малка част от тях умишлено са направили бюлетините си недействителни, като са нарисували или написали нещо, за да изразят протеста си. И проблемът не е свързан с конкретно партийно управление, защото на предишните местни избори през 2015 г. положението с недействителните бюлетини въобще не беше по-добро.

В Германия например недействителните бюлетини са под 2%. Така е и в повечето цивилизовани държави. Е, затова не на Германия, а на България ѝ е необходимо машинното гласуване. И ако трябва да се поучим от светлия пример на държави като Германия, Дания, Норвегия, Швеция и Финландия - това е да има огромен процент действителни бюлетини. А това няма как да стане в България без машинно гласуване.

Можем само да гадаем колко от недействителните бюлетини са наистина такива или неоснователно са обявени за недействителни. Да си го кажем - членове на секционните комисии могат да имат различни партийни пристрастия и различна нужда от пари.

При машинното гласуване няма как да има недействителни бюлетини. И с това въпросът се решава като с магическа пръчица. Стига да има желание за това, естествено. Защото сега има само преобладаващо желание за осуетяване на машинното гласуване. И остава надеждата да не се стига до нови и нови промени на Изборния кодекс, за да се избегне машинното гласуване. Най-малкото толкова много промени в основополагащ за държавата кодекс са вече недопустими.

Машинното гласуване намалява десетки пъти купения вот

Как се доказват купените гласове - като купеният избирател се снима с GSM-си с попълнената бюлетина и лицето си в тъмната стаичка. След това изпраща снимката на отговорника си от съответния изборен щаб. Студенти масово си разказваха и коментираха, че на втория тур гласовете са се търгували по 200 лв. на човек. А 200 лв. е стимулиращ доход за един студент. Коментираше се, че т. нар. отговорници в изборните щабове, които се занимават с купуването на гласове са получавали по-скромни суми за почасово съдействие - около 2 000 лв. за 2 месеца. Различни медийни разследваният показаха, че при ромите гласовете са били по-евтини - около 100 лв. на човек, а по селата и по 50 лв. Общоизвестно е, че много малко роми отиват да гласуват, освен ако не бъдат стимулирани по някакъв начин. Купуването вече се институционализира и вместо да намалява, се разраства. И това не е проблем само на една политическа партия. Нека забравим партийните пристрастия и да помислим в каква държава можем да се превърнем и дали тя ще е приятна за живеене на все още останалите в България интелигентни млади хора. Властта и парите не са всичко, защото след това историята ще е суров съдник. В ерата на интернет не само победителите пишат историята, а и никой не е станал щастлив само от власт и пари.

При машинното гласуване самата машина за гласуване е видима, но е сложена така, че не се вижда за какво се гласува. Същественото е, че гласуващият няма как да си направи снимка с лицето си и монитора. По този начин няма да има доказателства за кого е гласувал този, на когото са платили. Така тези хора ще вземат парите и в повечето случаи ще гласуват за когото са си решили. Ето как машинното гласуване ще намали в пъти купуването на гласове.

Интересно е, че чрез участието си в отмяната на машинното гласуване на местните избори, някои патриотични партии всъщност сериозно стимулираха купуването на ромски гласове.

И като говорим за светъл пример от развити държави, няма как да не посочим държава с по-висок жизнен стандарт от почти всички в ЕС като САЩ, където машинното гласуване е масово. Нима не е светъл пример щатът с най-висок стандарт - Калифорния, където почти изцяло се гласува машинно? Ако беше държава, Калифорния щеше да е най-богатата в света непетролна страна. Нима не е светъл пример Сингапур - държавата с най-висок жизнен стандарт в света като изключим две петролни княжества?

Машинното гласуване е широко разпространено и използването му се увеличава

Не само че Белгия не се отказва от машинното гласуване, но тя купи машини за гласуване за 15 000 секции и е предвидено да се гласува машинно поне в следващите 15 години. През 2017 г. в Италия е проведен голям национален референдум с използване на машинно гласуване. Във Франция към момента е нормативно уредено да започне машинно гласуване на общинско ниво. В Холандия, след временни трудности поради това, че се използваше местен производител на машини без опит, беше направен успешен пилотен проект през 2016 г. В момента приключва промяната на законодателството, за да се въведе широко машинното гласуване. Направена е машина по специфичните изисквания на холандските изборни власти. Тя вече е одобрена и е въпрос на течащи в момента процедури, за да започнат отново машинното гласуване. В Португалия вече е нормативно уредено през 2020 г. да се направи пилотно машинно гласуване, като в момента текат проектите, които го подготвят. В Англия предстоящите избори за кмет на Лондон ще бъдат с машинно гласуване.

В страни като Аржентина, със сходен БВП като на България, успешно се провежда машинно гласуване. В държави с общо население от над 2 млрд. се използва приоритетно и изключително успешно машинното гласуване. Успешно - защото сложи край на възможността за фалшифициране на изборните протоколи и защото в пъти намали купуването на гласове. Та, на Германия не ѝ трябва машинно гласуване - на България ѝ трябва. Европейските държави, които използват машинно гласуване, го правят за бързина и улеснение на хората и преброителите. Практиката показва, че подготовката и обучението за машинно гласуване е еднократна и може да бъде изключително успешна. А при купуване на машините - гласуването с тях ще е в пъти по-евтино от досегашното.

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките