Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 84 от 4.X

ПРАВИЛНИК ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА УСТРОЙСТВОТО И ФУНКЦИИТЕ НА РЕГИОНАЛНИТЕ УПРАВЛЕНИЯ НА ОБРАЗОВАНИЕТО (ДВ, БР. 13 ОТ 2017 Г.)

 

ПРАВИЛНИК ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА УСТРОЙСТВОТО И ФУНКЦИИТЕ НА РЕГИОНАЛНИТЕ УПРАВЛЕНИЯ НА ОБРАЗОВАНИЕТО (ДВ, БР. 13 ОТ 2017 Г.)

Издаден от министъра на образованието и науката

Обн. ДВ. бр.84 от 4 Октомври 2024г.

§ 1. В чл. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 2:

"(2) Регионалните управления на образованието оказват и методическа подкрепа на детските градини, училищата, регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование и центровете за подкрепа за личностно развитие на територията на съответната област."

2. Досегашните ал. 2, 3 и 4 стават съответно ал. 3, 4 и 5.

§ 2. В чл. 3, ал. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 8 се създава изречение второ: "уведомява с доклад директора на Националния инспекторат по образованието за оказаната методическа подкрепа по изпълнението на препоръките от институциите, в които е осъществена инспекция;".

2. Точка 9 се изменя така:

"9. организира изпълнение на държавната политика, свързана с квалификацията на педагогическите специалисти на територията на съответната област, като планира, координира и контролира дейности за професионално развитие и повишаване квалификацията на педагогическите специалисти на регионално ниво, включително чрез изграждане на междуучилищни мрежи за обмен на опит и на добри педагогически практики, насочени и към напредъка на децата и учениците и подобряване на образователните им резултати;".

3. Точка 33 се изменя така:

"33. командирова в страната, а след мотивиран доклад - и в чужбина, директорите на общинските училища, държавните неспециализирани училища, държавните и общинските центрове за специална образователна подкрепа, центровете за подкрепа за личностно развитие - самостоятелните ученически общежития и астрономическите обсерватории и планетариуми, регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование, Държавния логопедичен център и Националния дворец на децата; одобрява след изтичане на всяко тримесечие доклад и писмен отчет за извършените разходи за командировки от бюджета на съответната институция; одобрява доклада за извършената работа и изразходените средства за сметка на бюджети по международни и европейски проекти и програми при условията и по реда, определени в тях; командирова и одобрява писмен отчет за разходите за командировки на служителите от РУО;".

4. Създава се нова т. 58:

"58. създава условия за консултиране и подпомагане на детските градини, училищата, регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование и центровете за подкрепа за личностно развитие на територията на съответната област при разработването и прилагането на институционалните политики като съвкупност от дейности, свързани със:

а) обучението, възпитанието и социализацията в условията на позитивен организационен климат;

б) анализиране на образователните резултати и мерките за подобряването им;".

5. Създава се т. 59:

"59. предприема действия по компетентност във връзка с резултатите от осъществени инспекции, когато:

а) са установени нарушения на нормативната уредба в системата на предучилищното и училищното образование;

б) е констатирано ниво на преподаване и усвояване на компетентности от учениците, което не осигурява качествено образование в съответното училище, и се изискват мерки за подобряване на резултатите;".

6. Създава се т. 60:

"60. създава условия и съдейства за разрешаване на конфликтни ситуации, възникващи при и по повод наличие на спорни въпроси, свързани с организацията на дейности в системата на предучилищното и училищното образование;".

7. Досегашната т. 58 става т. 61.

§ 3. В чл. 9 се създават нови ал. 4 и 5:

"(4) Методическата подкрепа включва обсъждане и анализ на възможни подходи, свързани с дейността на директорите и учителите за повишаване на качеството на образованието, като се отчитат спецификата на образователната институция и правото на педагогическите специалисти сами да определят методите и средствата за провеждане на образователния процес съобразно принципите и целите, определени в ЗПУО.

"(5) По инициатива на РУО контролната дейност и методическата подкрепа може да се реализират и в група институции (междуинституционални мрежи)."

§ 4. Създава се чл. 9а:

"Чл. 9а. (1) При осъществяване на функциите по чл. 9 РУО подпомагат и насочват институциите от системата на предучилищното и училищното образование при разработването, прилагането, анализа на институционалните политики, както и при самооценката от ефективността им.

(2) Функциите по ал. 1 се изпълняват от РУО в рамките на предоставената компетентност и при спазване на принципите на научна обоснованост, на конфиденциалност по отношение на подателя на жалбата или сигнала, на субсидиарност и на пропорционалност.

(3) Принцип на субсидиарност е осъществяване на функциите по ал. 1 при точното определяне на степента на намеса в работата на институцията.

(4) Функциите по ал. 1 се осъществяват при спазване на принципа на пропорционалност, когато предложените мерки са подходящи и необходими за постигане на желаната цел, като не трябва да налагат тежест, прекомерна по отношение на целта, която се очаква да бъде постигната."

§ 5. В чл. 13, ал. 1 се правят следните допълнения:

1. В т. 2, буква "з" след думите "в страната" се добавя "и в чужбина".

2. В т. 3 се създава буква "г":

"г) осъществява функциите на център за административно обслужване по смисъла на чл. 8 от Наредбата за административното обслужване (ДВ, бр. 78 от 2006 г.);".

§ 6. В чл. 14 се създава ал. 3:

"(3) Държавните служители в отдел "Организационно-методическа дейност и контрол" е необходимо да притежават най-малко една година учителски стаж."

§ 7. В чл. 16 се създава ал. 4:

"(4) Утвърденият годишен план по ал. 1 се публикува на интернет страницата на РУО."

§ 8. Член 17 се изменя така:

"Чл. 17. (1) Контролната дейност на РУО е насочена към установяване на съответствието между фактическото състояние на обект или процес в образователната институция с изискванията на законите, административните актове и стратегическите документи. Основната цел на контролната дейност е предотвратяване и/или отстраняване на отклонения и нарушения при функционирането на образователната институция.

(2) Контролната дейност се изразява в предварителен, текущ и последващ контрол.

(3) Предварителният контрол включва контрол на условията за развитие на институцията, материално-техническото осигуряване, кадровото осигуряване, подготовката и вземането на решения. Предварителният контрол се осъществява с цел предотвратяване на възможните нарушения и отклонения в дейността на образователната институция.

(4) Текущият контрол се извършва непосредствено в хода на изпълнението на институционалните политики, свързаните с тях дейности и резултати.

(5) Последващият контрол се извършва, след като дейностите в институцията са завършени, както и за да се установи изпълнението на дадени препоръки и задължителни предписания от извършен предходен контрол."

§ 9. Създава се чл. 17а:

"Чл. 17а. С оглед подпомагане на ефективното осъществяване на контролната дейност по чл. 17 и на методическата подкрепа и в зависимост от поставената цел РУО може да извършва дейности по:

1. събиране на информация от различни източници чрез разнообразни форми с цел обективност и всеобхватност на извършвания контрол;

2. установяване на съответствие на дейността на образователните институции с националните, областните и институционалните политики и действащата нормативна уредба, на отклонения и предлагане на възможности за подобряване на дейността на институциите;

3. формиране на среда за активно взаимодействие и сътрудничество между контролиращи и контролирани с цел самоанализ, самооценка, преодоляване на затруднения, коригиране на отклоненията и възможности за подобряване, насочени и към напредъка на децата и учениците."

§ 10. Създава се чл. 17б:

"Чл. 17б. (1) Всеки един от видовете контрол по чл. 17 се реализира чрез една или няколко от следните форми:

1. проверка;

2. наблюдение;

3. мониторинг;

4. проучване.

(2) За подпомагане на контролната дейност на РУО Министерството на образованието и науката по своя инициатива разработва система от показатели по определени теми, които може да се използват от РУО при осъществяването на различните форми на контрол по ал. 1."

§ 11. Създава се чл. 17в:

"Чл. 17в. (1) Проверката е форма на контрол, при която се извършва проучване, набиране, обработване и анализиране на информация и преценка за състоянието и дейностите на проверявания обект, като при необходимост може да се предприемат коригиращи действия. Проверката е с предварително определен предмет и времетраене.

(2) Проверките са тематични и текущи проверки, които се включват в плана по чл. 16, ал. 1, и последващи проверки и проверки по жалби и сигнали.

(3) Тематичните проверки представляват изследване на определен елемент от управлението на образователната институция, на протичащите процеси, на изпълнението на функциите и постигнатите резултати, за определяне на съответствието с предварително поставените цели, чрез събиране, обработване, систематизиране, анализиране и оценка на информацията и ефективна обратна връзка. Чрез тематични проверки се проверява и изпълнението на постигнатите резултати от провежданата държавна политика по определени от министъра на образованието и науката приоритетни области, както и свързаните с тях институционални политики.

(4) Текущите проверки се осъществяват едновременно с протичащата дейност или по осъществени дейности в образователната институция и целят откриване и предотвратяване на пропуски и отклонения от планираните действия и срокове и от изискванията на действащата нормативна уредба. В плана по чл. 16, ал. 1 се включва текуща проверка за съответствието на отразената в списък-образеца информация за образователната институция и организацията на образователния процес за учебната година с нормативната уредба, която може да се осъществява в процеса на въвеждане на информацията и/или след утвърждаването на списъка.

(5) Последващите проверки имат за цел да установят дали извършените дейности в институцията са в съответствие с изискванията, както и да установят изпълнението на дадени препоръки и задължителни предписания от извършен предишен контрол. Последващи проверки могат да бъдат включени в плана по чл. 16, ал. 1.

(6) При постъпили в РУО или препратени по компетентност жалби и сигнали се предприемат действия за изпълнение на задълженията по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

(7) Регионалното управление на образованието извършва и тематични, и текущи проверки, и проверки по жалби и сигнали, възложени от МОН, извън плана по чл. 16, ал. 1."

§ 12. Създава се чл. 17г:

"Чл. 17г. (1) Наблюдението представлява системно проучване и анализ на дейности и процеси в образователните институции. То обхваща определен брой институции и се провежда за конкретен период от време.

(2) Наблюдението може да се базира върху предварително определена тематика (цел на наблюдението) или индикатори. В резултат на наблюдението се прави анализ на състоянието и тенденциите в развитието на дейностите и процесите в наблюдаваните институции."

§ 13. Създава се чл. 17д:

"Чл. 17д. Мониторингът се осъществява от РУО, когато това е регламентирано в национална програма или проект в системата на предучилищното и училищното образование и има за цел да установи постигането на заложените в тях очаквани резултати. Мониторинг се осъществява също за проследяване и системно набиране и анализ на информация за процеси, дейности и резултатите от тях в образователните институции с цел вземане на решения за подобряване функционирането и постиженията на системата на предучилищното и училищното образование."

§ 14. Създава се чл. 17е:

"Чл. 17е. Проучването включва набиране, систематизиране и анализ на информация за изясняване на факти и обстоятелства, свързани с дейности на институциите в предучилищното и училищното образование, необходими за постигането на целта на контрола."

§ 15. В чл. 18 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 думите "вид на контролната дейност по чл. 17" се заменят с "форма на контрола по чл. 17б, ал. 1".

2. В ал. 4 думите "осъществената проверка или мониторинг" се заменят с "осъществената форма на контрол" и се създава изречение трето: "Посочените документи не подлежат на промяна от други длъжностни лица."

§ 16. В чл. 20 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 3:

"(3) В процеса на методическата подкрепа експертите от РУО може да дават писмени препоръки към педагогически специалисти за установени слабости и пропуски в тяхната работа. Препоръките се включват в доклада по ал. 6, като се проследява тяхното изпълнение."

2. Създава се нова ал. 4:

"(4) Началникът на РУО може да дава писмени препоръки до директора на институцията за подобряване на неговата административно-управленска дейност и управлението на финансовите ресурси, като организира проследяването на изпълнението на препоръките."

3. Досегашните ал. 3 и 4 стават съответно ал. 5 и 6.

4. Досегашната ал. 5 става ал. 7 и се изменя така:

"(7) При извършването на контролната дейност на РУО формите на контрол се съчетават с методическа подкрепа с цел насърчаване повишаването на ефективността при разработване, прилагане, анализ и оценка на институционалните политики и при управлението на институциите."

§ 17. В чл. 24 след думите "Изходящите документи" се добавя "на хартиен носител".

Заключителни разпоредби

§ 18. Изискването по чл. 14, ал. 3 се прилага за назначаването на служители след влизането в сила на този правилник.

Промени настройката на бисквитките