Новини

Изпрати статията по email

Тълкувателно решение на ВАС относно доходи с неустановен произход

Тълкувателно решение на ВАС относно доходи с неустановен произход

04 февруари 2022

 

"Не е налице законова презумпция, че доходът с неустановен произход е от трудова дейност и представлява осигурителен доход в случаите на определена данъчна основа за облагане по чл. 122, ал. 2 от Данъчно-осигурителен процесуален кодекс (ДОПК)".

Това гласи Тълкувателно решение № 2 на Върховния административен съд на Република България от 2.02.2022 г., с което можете да се запознаете в правно-информационната система "Сиела Практика" след последната актуализация.

Става дума за случаи на установени при ревизия фактически установявания на обстоятелства по чл. 122, ал. 1, т. 2 и т. 7 ДОПК, а именно: укрит доход или недостиг на парични средства на ревизираното лице. Тези средства за използвани за доказаните разходи през съответния данъчен период при неустановен източник на парични средства.

Магистратите са се произнесли, че органите по приходите трябва да докажат укрит доход в съдебното производство в случай на оспорване от физическо лице на ревизионен акт.

Тълкувателното дело е образувано е по искане на председателя на Върховния административен съд.

Част от магистратите приемат, че презумпцията по чл. 123, ал. 1 ДОПК е приложима и при установяването на задължения за осигурителни вноски на основание чл. 124а ДОПК.

До доказване на противното, според тях, укритият облагаем доход следва да се приеме, че е от трудова дейност или приравнена на нея от дейност по Кодекса за социално осигуряване. В този смисъл формира осигурителен доход в размерите, определени с приложимите материални закони.

Според други върховни съдии ще бъде в тежест на приходната администрация да доказва, че установеният в ревизионното производство недостиг е укрит доход от трудова дейност.

Следете тълкувателните решения на ВКС и ВАС в продукт "Сиела Практика". Можете да се абонирате онлайн в електронния ни магазин или на тел. 02 903 00 00.

 


ciela

 

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките