Новини

Изпрати статията по email

Три изменени закона са актуализирани в продукт Сиела Норми

Три изменени закона са актуализирани в продукт Сиела Норми

16 юни 2020

 

В брой 54 от 16.06.2020 г. на "Държавен вестник" са обнародвани актове, които изменят и допълват три закона, регламентиращи здравеопазването и екологията.

В Закона за изменение и допълнение на Закона за опазване на околната среда се допълват текстове, свързани с инвестиционните предложения, "попадащи в обхвата на Регламент (ЕО) № 1069/2009 на Европейския парламент и на Съвета от 21 октомври 2009 г. за установяване на здравни правила относно странични животински продукти и производни продукти, непредназначени за консумация от човека и за отмяна на Регламент (ЕО) № 1774/2002 (ОВ, L 300/1 от 14 ноември 2009 г.).

Промени има и в точка 10 относно инсталациите за обезвреждане или оползотворяване на неопасни отпадъци чрез изгаряне или съвместно изгаряне по смисъла на Закона за управление на отпадъците. Целта е засилване на превантивния контрол, като ще бъдат обхванати всички дейности по изгаряне на отпадъци.

В официалния раздел е публикуван и Закон за изменение и допълнение на Закона за техническите изисквания към продуктите. С новите текстове се оптимизират дейностите по предоставяните административни услуги от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Според разпоредбите техническият надзор на съоръженията с повишена опасност се осъществява от председателя на ДАМТН и от лица или структурно обособени части на предприятия или организации, получили лицензия за това. Същата институция ще заверява съответствието с техническите изисквания на проектантската и конструкторската документация за производство на съоръжения с повишена опасност, на инвестиционните проекти и планирани ремонти, свързани с такива съоръжения.

В бр. 54 на "Държавен вестник" днес е обнародван и Закон за изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения. Правят се изменения в чл. 2, ал. 1, свързани с регламентирането на структура като "лечебно заведение".

Регламентира се на нов вид лечебно заведение като организационно обособена структура, в която лекарски асистенти, медицински сестри, акушерки или рехабилитатори осъществяват самостоятелно или по назначение от лекар здравни грижи, манипулации и дейности, свързани с промоция на здравето, превенция и профилактика на болестите.

С нови текстове се регламентира организирането и осъществяването на индивидуална или групова практика за здравни грижи.
Всички законодателни актове са на разположение на потребителите на продукт "Сиела Норми", с възможност за проследяване на промените и бързи връзки.

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките