Новини

Изпрати статията по email

Отварят детските градини и ясли с нова заповед на министъра на здравеопазването

Отварят детските градини и ясли с нова заповед на министъра на здравеопазването

19 май 2020

 

Със заповед № РД-01-270 от 19.05.2020 г. на министъра на здравеопазването се допълват ограничителните мерки в извънредната епидемична обстановка с част от вече прилаганите по време на извънредното положение. Не се разрешават посещенията на увеселителни и игрални заведения, барове и дискотеки. Преустановяват се заниманията за учениците в присъствена форма, както и извънкласните занимания. В заповедта са посочени и изключенията, при които тези активности са възможни.

Не се разрешава провеждането на всякакви организирани прояви с участието на над 10 души, сред които: масови спортни мероприятия на открити и закрити места, масови научни форуми, както и културни прояви на закрито. Забраняват се свижданията в болнични и социални заведения.

Дейностите, които не са преустановени или забранени с тази заповед се провеждат при спазване на всички противоепидемични мерки, посочени в заповед № РД-01-262 от 15.05.2020 г.

Със заповед № РД-01-270  от 19.05.2019 г. на министъра на здравеопазването се възстановява работата на детските ясли и градини при спазване на противоепидемичните мерки. "Детските градини и ясли остават затворени до 21 май 2020 г., включително", е посочено в т.4 на заповедта, която вече е публикувана в продукт "Сиела Здравеопазване", в който можете да намерите и всички консолидирани версии на заповедите на министъра на здравеопазването, свързани с извънредното положение в страната и извънредната епидемична обстановка.

На брифинг в Министерския съвет днес бяха разяснени условията, при които детските градини и ясли ще отворят врати от следващата седмица. Няма да се изискват служебни бележки по Наредба №3, за да се избегне струпване на деца и родители пред лекарските кабинети, обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.  Родителите ще подписват документ за информирано съгласие, с който ще декларират, че са запознати с мерките за ограничаване разпространението на COVID-19.

"Не препоръчваме родителите да пускат децата си, най-добрата среда е вкъщи, опасността не е отминала", заяви образователният министър Красимир Вълчев.

Общините ще вземат решение кога да отворят детските градини и ясли, като срокът е от 22 май до 1 юни. Отварянето ще стане след като се установи колко деца ще ги посещават. Очаква се групите да бъдат 10-11 деца, а случай, че се получи многочислена група, директорите ще взимат решения за размествания. "Очакваме заради летния сезон да има по-малко деца.", заяви министър Вълчев. Учителите и персонала на детските градини и ясли ще бъдат с предпазни средства - маски и шлемове. Детските площадки, дворовете и помещения ще се дезинфикцират.

За да се избегне взаимодействие между родители, както и между родители и деца, няма да се допуска влизането в сградите, а малчуганите ще се приемат на входовете на ясли и градини. Предвижда се целево тестване на част от персонала, за да се установят тенденциите в заболеваемостта, съобщи здравният министър. При установено заразяване ще се следва установената досега практика за ограничаване разпространението на заразни болести и карантиниране на контактните лица.

Заповед № РД-01-270  от 19.05.2019 г. отменя действието на завод №  РД-01-268 от 15.05.2020 г.

Всички обявени промени в образователния процес, включително свързани с нормативни актове, приложими в детските градини и ясли, са разположение на всички потребители на продукт "Сиела Образование Директор".

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките