Новини

Изпрати статията по email

От днес се възстановяват детските консултации и имунизации, както и консултациите на бременни жени

От днес се възстановяват детските консултации и имунизации, както и консултациите на бременни жени

21 април 2020

 

Министърът на здравеопазването подписа Заповед № РД-01-225/20.04.2020 г. за възобновяване на детските и женските консултации, задължителните имунизации и плановия прием в лечебните заведения, считано от 21.04.2020 г.

 

Остава в сила ограничението за преустановяване на дейността по присаждане на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения.

 

В заповедта на МЗ се определят условията за провеждането на прегледите на децата. Само във вторник и четвъртък ще се провеждат плановите детски консултации и основни задължителни имунизации след предварително записан час. Не се допуска струпването на повече от двама родителя/настойника и техните деца. Запазва се и изискването за физическа дистанция от 1,5 метра и носенето на маски на лицето.

 

Министърът на здравеопазването препоръчва дейностите да се извършват в кабинетите на общопрактикуващите лекари без използването на общи помещения с други лекари.

 

При необходимост от преглед или консултация на други пациентите, те ще трябва да бъдат консултирани по телефона, насочвани към друго лечебно заведение по заместване или към център за спешна помощ.

От днес се възстановяват и женските консултации. Бременните трябва да посещават акушер-гинеколог само след предварително записан час с цел предотвратяване струпването на пациенти пред лекарските кабинети.

 

Възстановява се поетапно приема и провеждането на планова лечебна и оперативна дейност. При съмнения или минимални симптоми за заболяване в 24-часов срок новоприетите лица трябва да бъдат изследвани за COVID-19.

 

Поредната заповед на здравния министър, както и медицинските стандарти, включително и по превенция и контрол на вътреболничните инфекции, са налични в продукт "Сиела Здравеопазване", създаден за административно управление на здравни заведения и лекарски практики.

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките