Новини

Изпрати статията по email

Двугодишно споразумение за сътрудничество между Министерството на здравеопазването и СЗО за 2020-2021 г. е обнародвано днес

Двугодишно споразумение за сътрудничество между Министерството на здравеопазването и СЗО за 2020-2021 г. е обнародвано днес

10 април 2020

 

Практическата рамка за сътрудничество между Министерството на здравеопазването на Република България и Регионалния офис за Европа на Световната здравна организация е зададена в подписаното двугодишно споразумение, обнародвано в "Държавен вестник", бр. 35 от 10 април 2020 г. Документът е следствие на консултациите между националните здравни органи и Секретариата на Регионалния офис на СЗО за Европа и е одобрено с Решение № 112 от 20 февруари 2020 г. на Министерския съвет.

 

Двугодишното споразумение има за цел подпомагане на страната в увеличаване възможностите за насърчаване на здравето на населението и намаляване на неравенствата в здравеопазването. Ще бъдат положени по-нататъшни съвместни усилия за укрепване на първичната здравна помощ чрез засилване на ефективната промоция на здравето.

 

Документът съдържа и анализ на здравната ситуация в страната, според който "очакваната продължителност на живота при раждане в България демонстрира увеличение през последното десетилетие, запазвайки разликата между продължителността на живота между мъжете и жените. Данните от Националния статистически институт отчитат средна продължителност на живота от 74,76 години за периода 2015 - 2017 г. Индикаторът за мъжете е по-нисък от този при жените, съответно 71,26 и 78,40. Средната продължителност на живота е 6 години по-ниска от средната за ЕС - 80,9 години".

 

Въпреки това експертите отчитат значителния напредък на България по отношение подобрението на общия здравен статус.

 

Текстът на споразумението е наличен в продукт "Сиела Здравеопазване", а в структура, наречена COVID-19 в съдържнието на продукта, можете да откриете важни препоръки, насоки, указания и основни стъпки за поведение при идентифициране на пациенти със съмнение за COVID-19.

 

Ако работите в сферата на здравеопазването, възползвайте се от безплатен пробен период на достъп до края на извънредното положение, за да откриете добър инструмент за ефективно изпълнение на административните си задължения.

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките