Новини

Изпрати статията по email

Нова декларация за пътуване по работа извън областните градове по време на извънредното положение

Нова декларация за пътуване по работа извън областните градове по време на извънредното положение

25 март 2020

 

Министерството на вътрешните работи промени съдържанието на декларацията, която ще изисква от водачите на превозни средства и пътниците с тях, които пътуват по работа извън областните центрове. Изискването е в съответствие със заповед на министъра на здравеопазването от 21 март т.г. за ограничаване разпространението на заразата от коронавируса COVID-19 в страната.

 

През първите два дни от седмицата бяха използвани служебни бележки, подписани от работодателите, които се представяха при всяко преминаване през контролно-пропускателните пунктове. От днес е достатъчно декларацията да се подписва само от лицата, които управляват или пътуват с МПС, без да е необходима заверка от работното място, но документът ще може да се ползва еднократно при преминаване през КПП. Полицейските служители ще събират служебните бележки с цел контрол на изпълнението на мярката и последваща проверка на декларираното в нея.

 

С подписа си върху документа водачите се съгласяват, че носят наказателната отговорност по чл. 355, ал. 2 от Наказателния кодекс за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразна болест по хората, по време на епидемия, пандемия или извънредно положение. Предвиденото наказание е лишаване от свобода до пет години и глоба от 10 до 50 000 лева.

 

Може да изтеглите новите декларации от връзките по-долу:

 

 

• Вариант за разпечатване
(разпечатайте и попълнете след това)

 

• Вариант за попълване на компютър
(натиснете с десен бутон на мишката върху връзката и изберете "Запазване...", след което намерете файла на Вашия компютър и го отворете с "Acrobat Reader")

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките