Новини

Изпрати статията по email

Изменения и допълнения в Закона за здравето по време на извънредното положение заради коронавируса

Изменения и допълнения в Закона за здравето по време на извънредното положение заради коронавируса

24 март 2020

 

Когато съществува заплаха за здравето на гражданите от болести министърът на здравеопазването може да разпореди задължителна изолация на болни, на заразоносители, на контактни лица и на лица, които са влезли на територията на страната от други държави. Изолация и лечение на лица може да се осъществява в домашни условия след преценка на съществуващия епидемичен риск от лекуващия лекар или след консултация с епидемиолог или специалист по инфекциозни болести. Така гласят измененията в чл. 61, алинея 2 и алинея 4 от Закона за здравето, публикувани в § 22 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

 

При въведени противоепидемични мерки контактните лица на болните от заразни болести не може да откажат извършването на изследване с цел установяване на носителство на заразна болест.

 

Чл. 209а. налага и наказания за нарушаване и неизпълнение на противоепидемични мерки - глоба в размер на 5000 лв. за физически лица. Имуществената санкция за едноличен търговец или юридическо лице е в размер на 15 000 лв.

 

Актуалните текстове на всички нормативни актове в отрасъл "Здравеопазване", със съответните изменения и допълнения по време на извънредното положение, са налични в продукт "Сиела Здравеопазване". Можете да поръчате Net версията на продукта от електронния ни магазин, а ако платите онлайн ще може да активирате абонамента си само за няколко минути.

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките